Svět DVD 2007/05 – Dokažte mi vinu, Pomsta bratra

Venku všechno kvete a po nebi bez mráčku poletují dračí jezdci. Jeden z nich, Eragon, se usadil i na titulní stránce časopisu Svět DVD 5/2007 a přinesl sebou celý zástup hrdinů s meči – na dalších stránkách se tak můžete kamarádit s Viggo Mortensenem jako Kapitánem Alatristem nebo Gerardem Butlerem coby barbarem Beowulfem.


Ošlehaných drsňáků je vůbec nové číslo plné, protože se na trh dostávají filmy jako Kráčející skála 2, Voják nebo Rytíři nebes. V květnu se však bude ve všech směrech skloňovat především jméno Spider-Man.

 

 Recenzi třetího filmu jsme nestihli, ale dočkáte se alespoň DVDčkové edice Spider-Man 2.1, kterou prostě musíte mít. A recenzemi to nekončí, máme pro vás spoustu vylepšení v podobě nových rubrik – vrací se hudba, přicházejí profily herců, kteří právě řádí v kinech a dojde i na vyhlížení potenciálních hitů budoucnosti. Těm jsme ostatně věnovali i jednu ze tří příloh. Ano, skutečně jsme se nespletli. U časopisu najdete přibaleného Vina Diesela, který vás v mafiánském soudním dramatu vyzývá: Dokažte mi vinu. Následuje ho Clive Owen, který musí zrušit svůj gangsterský „důchod“ a vydat se na Pomstu bratra. No a pak je tu třetí disk plný filmových upoutávek a dokumentů o natáčení hollywoodských fláků. Nahlédněte pod pokličku chystaných hitů a radujte se, protože DVDčkový triptych je od květnového čísla samozřejmostí.

Bonusové DVD 5/07 plné videa!

Jedno je málo. Dvě jsou tak akorát. Na tři nemá nikdo! Rozhodli jsme se pro vás vykouzlit exkluzivní třetí DVD. Dlouho jsme přemýšleli, co vám na něm představit a pak nám to došlo. Nabídneme vám to nejlepší! Exkluzivní výběr upoutávek na ty nejlepší filmy, co právě míří do kin nebo na DVD. To nejnovější, co právě obíhá internetem, aby to na nás i na vás zaútočilo v horizontu několika měsíců. A kdo se nespokojí s upoutávkami, ten si může vychutnat pohled do zákulisí, protože jsme pro vás sehnali i vybrané filmy o filmu. Některé jsou natolik vzácné, že je nenajdete ani na DVD edicích toho kterého titulu.

Všechny materiály na disku disponují českou podporou (u filmových upoutávek jsou titulky, filmy o filmu jsou dabované) a placku lze přehrát v jakémkoliv DVD přehrávači. Věříme, že se vám netradiční příloha bude líbit a rozšíří vám obzory. Od květnového čísla se s ní budete vídat pravidelně!

Obsah DVD:

UKÁZKY – PRÁVĚ V KINECH:
23
Hory mají oči 2
Krvavá sklizeň
Malovaný závoj
Odstřelovač
Robinsonovi
Spider-Man 3
Želvy ninja

UKÁZKY – VYCHÁZÍ NA DVD:
Eragon
Moje superbejvalka
Noc v muzeu
Prázdniny
Rytíři nebes
Síly temna
Spider-Man 2
Voják

UKÁZKY – ŽHAVÉ NOVINKY:
Hvězdný prach
Když si Chuck bral Larryho
Piráti z Karibiku: Na konci světa
Smrtonosná past 4.0

FILMY O FILMU:

Fontána
Potomci lidí
Prázdniny
Renaissance
Sunshine
Zápisky o skandálu

Dokažte mi vinu

Vin Diesel vyměnil ostrý nůž za ostrá slova a vydal se k soudu. Budete mu fandit?
Mohl utéct, mohl si najmout nejdražší právníky ve městě, ale neudělal to. Vin Diesel jako Jack DiNorscio ve filmu o nejslavnějším a nejdelším soudu s mafií, který kdy Amerika vedla.

Scénáře s „Nej…“ v nadpisu jsou pro Hollywood zvlášť lákavým krmivem, a když mluvíme o Jacku DiNorsciovi, jde zároveň o spoustu pálivých ingrediencí. Vlivný mafián tak dlouho čelil různým obviněním, až si jednoho dne řekl, že se spravedlnosti postaví se vztyčenou hlavou. Vsadil tak do loterie osud své rodiny, kterou ohrožovali nejen jeho mafiánští kamarádi, kteří se báli, že je Jack práskne, ale i případný rozsudek v jeho neprospěch, který by ho poslal do zamřížované cely. Hrdost je mrcha, a když vás popadne, nemyslíte na nic jiného. Opravdový skandál z celého případu však udělalo až DiNorsciovo prohlášení o tom, že nepotřebuje právníka a bude se hájit sám. Všichni čekali, že případ bude uzavřen během prvního dne a všichni stihnou večerní kávu. Soud nakonec trval dlouhých 21 měsíců a definitivní verdikt poroty by mohl soupeřit v překvapivosti s pointami filmů od M. Night Shyamalana. Dokonalá filmová předloha, ze které čouhají Oscary na sto honů. Pořád vám tam ještě nesedí Vin Diesel? Zkuste se podívat na okolní obrázky.

Ano, Vin Diesel se pod vedením ostříleného Sidneyho Lumeta (autor žánrově podobného Rozsudku s Paulem Newmanem) dokonale proměnil. Ve stylu Roberta De Nira (Zuřící býk) nebo Toma Hankse (Trosečník) dokázal nabrat nějakých dvacet kilo a nechal si narůst dlouhé vlasy. Pak už stačilo jen pár zásahů maskérky a měli jste před sebou stárnoucího mafiána, který se nikdy v životě neměl špatně. Ale zároveň měl i svědomí, což bývá v téhle branži na obtíž. Dvouhodinový film vám odpoví na otázku, zda lze podobné živobytí obhájit před soudem, a jakmile Diesel poprvé vstoupí před kameru, začnete jeho neotesanému a halasnému Jackovi fandit. Přijde to úplně samo, protože Vin si tuhle roli „vydupal“, a totálně tak uhnul od jednorozměrných akčních hrdinů. Je navíc jištěn dobrým scénářem a zkušenými herci ve vedlejších rolích. Nakonec z toho sice nebyly Oscary ani žádná velká díra do světa, ale Diesel se má čím ohánět, až mu zas někdo bude vyčítat, že jediné, co mu hraje, jsou jeho svaly. Pro fanoušky napínavých soudních dramat je Dokažte mi vinu jasnou volbou.

INFO O FILMU:
Dokažte mi vinu
Původní název: Find Me Guilty, USA 2006
Výrobce: Bob Yari Productions
Distributor: Magic Box
Délka: 121 minut
Režie: Sidney Lumet
Hrají: Vin Diesel, Paul Borghese, Vinny Vella, Alex Rocco, Peter Dinklage Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DS 2.0, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: trailery

Pomsta bratra

Clive Owen byl vždycky drsňák. Jenom se to o něm málo vědělo.
Být gangsterem, to je jako jízda na kole. Nikdy to nezapomenete. Clive Owen se vrací ke starému řemeslu a všichni zalézají do děr. Moc dobře vědí proč.

Will Graham byl šmejd první kategorie. Trhal mouchám nožičky, jeho pistole proháněla policajty i zazobance, co potřebovali pustit peněženkou, a i když jeho rejstřík vypadal jako rozmotaný toaletní papír, vydělal si dost peněz na to, aby s tím mohl seknout a vrátit se ke spořádanému životu. Žije na venkově a snaží se sekat dobrotu, aby odčinil svoje hříchy. Minulost ho dostihne v okamžiku, kdy jeho bratr – čile podporující drogový koloběh v ulicích velkoměsta – spáchá sebevraždu. Willovi se to přirozeně nezdá, a protože zná bratra lépe než ostatní, začne po příčinách jeho skonu pátrat na vlastní pěst. Než byste řekli „švec“, už má zase ten zatvrzelý výraz v očích a věrnou pistoli za pasem. Nařízená pitva pak jenom potvrdí jeho podezření. Jeho bratr byl před smrtí znásilněn. Normálního člověka by to rozhodilo, ale Willa to naštve. Strašně moc ho to naštve.

A od této skutečnosti se odvíjí celý zbytek filmu. Od režiséra Mikea Hodgese, autora gangsterky Chyťte Cartera (původní verze s Michaelem Cainem), můžete očekávat opětovné naplnění těsné formulky londýnské honby za pomstou. V hlavní roli se tentokrát objevuje Clive Owen, který s Hodgesem spolupracoval v roce 1998 na Krupiérovi, a jako nástupce Cainových hrdinů si vede víc než zdatně. Očekávat můžete hlášky drcené skrze zaťaté zuby, nekašírovanou brutalitu a relativně pomalé tempo.

 

 Hrdinové těchto filmů totiž nikam nespěchají. Dříve nebo později stejně dojdou svého cíle, jako nezastavitelné stroje poháněné touhou po pomstě. A až jejich poslední oběť zaplatí do posledního centu, s klidem si zapálí a odejdou do zapadajícího slunce. Má to svoji poetiku a Hodges ji umí vytáhnout ze zaprášených 70. let a předložit vám ji v aktualizované podobě. Fanouškům ostrých chlápků z londýnského podsvětí bude určitě chutnat stejně jako novopečeným fanouškům Clivea Owena (Potomci lidí, Spojenec), kteří by tohohle britského talenta rádi poznali z více stran.

INFO O FILMU:
Pomsta bratra
Původní název: I’ll Sleep When I’m Dead, USA/Anglie 2003
Výrobce: Mosaic Film Group
Distributor: Magic Box
Délka: 99 minut
Režie: Mike Hodges
Hrají: Clive Owen, Charlotte Rampling, Jonathan Rhys Meyers, Malcolm McDowell
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DS 2.0, český DS 2.0
Titulky: české
Bonusy: trailery