ČT+ 5/2007 – Zlaté televizní úsměvy

K seznamu časopisů které jako přílohu vydávají DVD se od nynějška může počítat i televizní časopis ČT+. DVD se jmenuje Zlaté televizní úsměvy a obsahuje výběr z nejrůznějších zábavných pořadů České televize. Časopis i s DVD stojí pouhých 49,– Kč.

DVD nese podtitul To nejlepší z televizní zábavy a pokud mohu vyslovit svůj osobní názor, domnívám se, že se jedná o výběr poněkud nevyrovnaný. Jednak jsou do jedenácti vybraných kapitol zařazeny jak humorné scénky, tak i písničky a hudební čísla (a to bez jakékoliv logické nebo tématické návaznosti), a druhak se jedná o mix typicky zábavných scének kabaretního typu s rozhovory hostů z konverzačního pořadu typu „Na kus řeči“. Osobně bych tomuto DVD dal spíše podtitul Co dům dal aneb co zbylo a nikam jinam se to nehodilo, i když je fakt, že divák zde nalezne i povedené skeče které se řadí do zlatého fondu tohoto žánru, jako například scénku Slávy dcera z produkce Ivana Mládka a jeho kolegů Mrázka, Pešáka a Plačkové.

Ale nechci být příliš přísný, protože kompilace podobného typu jsou vždycky poněkud problematické, neboť zde hraje do jisté míry vkus a preference konkrétního editora. Jen si zkrátka myslím, že z archivu České televize se daly vybrat i lepší kousky (než například píseň Džek Džak v podání Jiřího Macháčka). V nedávné době odvysílané pořady Hitpárada televizní zábavy anebo To je šoubyznys ukázaly, že se střihový pořad dá udělat i lépe a že z čeho vybírat určitě je.

A tak si opakuji větu, kterou mi nedávno řekla prodavačka v našem hypermarketu, když jsem si stěžoval na nepoživatelnost zde zakoupené tradiční české uzeniny – špekáčků, které se při opékání nad táborákem roztekly v nepoživatelnou a nepříjemně zapáchající hmotu. Ta věta zněla: A co by jste chtěl za ty peníze?. Ano, je to tak. Už jsem asi příliš rozežraný. Za 49,– Kč dnes nekoupíte ani kompletní oběd, natož tak hodnoty trvalejšího typu. Ale já už prostě asi jiný nebudu. Jsem asi naivní idealista, když chci špekáčky, které se dají jíst, anebo když kupuji DVD s názvem To nejlepší a domnívám se, že na něm bude skutečně To nejlepší.

A stejně mi to nedá a tak si ještě jednou rýpnu: to, že je na začátku DVD vlezlá reklamní vložka na předplatné časopisu ČT+ by mi až tak nevadilo, zkrátka DVD je tu kvůli časopisu a ne naopak. To, že se automaticky po startu DVD zapnou české titulky, které musím ručně vypnout, bych taky překousl. Ale že každá z kapitol začíná jakousi úvodní znělkou s logem ČT+ a se zvukem vyhuleným minimálně o polovinu hlasitěji než je zvuk vlastních scének, to mě docela otrávilo. Sledování DVD, kdy se musíte každých přibližně pět minut vrhat po dálkovém ovladači a ztlumovat zvuk, aby jste jej po odeznění úvodní znělky opět zesilovali, mě moc nebaví. Technicky zdatnější si možná dokáží disk reautorizovat a tato zbytečná intermezza vystříhat, ostatním nezbyde než se s tím smířit a najít na zvukové škále televizoru nebo domácího kina nějaký kompromis.

Jinak si ale myslím, že za oněch zmiňovaných 49,– Kč to není zase tak špatný kup přidáme-li k tomu navíc časopis s televizním programem v ceně a obal k vystřižení, který se nalézá uvnitř časopisu. Časopis také obsahuje pár celkem zajímavých článků.

Seznam kapitol:

01. O zlaté rybičce (Bohdalová, Vladimír Dvořák)
02. Slávy dcera (Mládek, Pešák, Plačková, Mrázek)
03. Sprostý chlap (Eben, Schmitzer)
04. Hřmění Divadla Sklep
05. Na kus řeči (Bohdalová, Donutil, Šíp)
06. O filmových milovnících (Eben)
07. Muzeum Karla Gotta (Bohdalová, Šíp, Gott)
08. Džek Džak (Macháček)
09. Já na tom dělám (Eben)
10. Poděkování (Sobota)

Obrazový formát: 4:3
Délka: 62 minut
Zvuk: čeština
Titulky: české
Formát disku: DVD video 5
Region: bez omezení
Copyright © 2007 Česká Televize