Major Zeman – vydavatel vrací úder

Kauza odvíjející se na pozadí vydání seriálu Třicet případů Majora Zemana na DVD nabírá překvapivý obrat. Informoval o tom časopis Týden v článku nazvaném Držitel práv k Zemanovi žene kritiky Janečka před policii.

Seriál Třicet případů majora Zemana spustil lavinu trestních oznámení. Společnost Český film Praha, která od České televize koupila práva na vydávání na DVD, podala trestní oznámení na členy rady České televize Petra Uhla a Dobromila Dvořáka. Oba dva už předtím učinili totéž (o tom jsme vás informovali v článku Trestní oznámení kvůli DVD s majorem Zemanem.

Uhl počátkem prosince podal trestní oznámení v souvislosti s prodejem práv na seriál Třicet případů majora Zemana. Udělal to kvůli podezření, že při prodeji mohl být spáchán trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, případně i nějaký jiný trestný čin proti majetku. K oznámení Uhla se připojil i radní České televize Dobromil Dvořák.

„Jednatel společnosti Český film Praha Hynek Čech byl nucen bránit se naprosto stejným způsobem“, uvádí se v prohlášení. Trestní oznámení Petra Uhla podle prohlášení poškodilo čest i dobrou pověst společnosti Český film Praha. Petr Uhl se k věci odmítl vyjádřit.

Prodejem se zabývala i dozorčí komise Rady České televize. Dospěla k závěru, že smlouva o prodeji práv na vydání seriálu se jeví jako lépe obhospodařovaná, než tomu bylo v případě smluv o prodeji dalších titulů.

Na policii se v souvislosti s prodejem práv na seriál Třicet případů majora Zemana obrátil počátkem listopadu generální ředitel České televize Jiří Janeček s tím, aby vyšetřila veškeré jeho souvislosti.

Společnost Český film Praha podala rovněž trestní oznámení pro podezření z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, případně zneužívání informací v obchodním styku týkající se bývalé vedoucí obchodního útvaru České televize Vlasty Štrbíkové. Ta podle Českého filmu Praha jednala tak, aby licenční práva na díla České televize získal někdo z jí preferovaných firem. Těm byly údajně odprodávány seriály za nesrovnatelně horších podmínek, než nabídla společnost Český film Praha. Vyjádření Štrbíkové se zatím nepodařilo získat.

Co k celé věci dodat? Snad jen to, že podat dnes na někoho trestní oznámení samo o sobě ještě nic neznamená. Je to jen sousto pro média a způsob jak se zviditelnit, ale z čistě právního hlediska tento úkon nevypovídá nic o možné vině či nevině toho, na kterého je trestní oznámení podáváno. Policie se sice oznámením musí zabývat, avšak pokud není podloženo přesvědčivými důkazy, je odloženo. V poslední době se však v naší společnosti stalo jakousi „módou“ podávat trestní oznámení na kohokoliv.