Nové číslo časopisu 25fps – Film noir

Před časem jsme psali o speciálním vydání filmového časopisu 25fps, zaměřeném na filmové mayovky. Nové číslo internetového časopisu a našeho spřátelného webu 25fps má podtitul Detective Story a je tématicky věnováno žánru Noir filmů.

Vždy pětadvacátého dne v měsíci se na stránkách 25fps objeví nové číslo internetového filmového časopisu 25fps. Jednou z dominantních rubrik je téma, věnující se konkrétnímu údobí, osobnosti, žánru či události.
Tentokrát je to téma Noir. Od zasvěcených autorů se dozvíte jednak o co vlastně jde, jaká je definice tohoto žánru. Dále zde naleznete Seznam filmů noir. Nechybí ani Bibliografie filmu noir, aneb co si můžete o tomto fenoménu nastudovat v odborné literatuře.
Důležitým a nepostradatelným elementem v těchto filmech je osudová žena. O tom se dočtete více v článku Žena ve filmu noir. Další článek nazvaný Těžký úkol soukromého očka přináší komparace vybraných literárních předloh s filmovými adaptacemi. Na své si tedy přijdou nejen fanfové filmu, ale i ti co rádi čtou teoretické statě o literatuře.
Text nazvaný Cyberpunk, future noir a Blade Runner dokazuje, že pro noir není cizí žádný žánr, tedy ani například horor nebo dobrodružný film.
To bylo jen lehké nahlédnutí do noirového světa aktuálního čísla webového časopisu 25fps. Více najdete na adrese: www.25fps.cz