Maharal – Tajemství talismanu

   V těchto dnech se dokončuje zvuk a trikové záběry nového českého filmu Maharal – Tajemství talismanu a přesně za měsíc vletí do kin. Jde o prázdninový příběh tří pražských dětí – Aleny, Davida, Ondry a charismatického hledače pokladů Aarona Cohena nás zavede na ta nejtajemnější místa staré Prahy, do rozvalin starého vodního hradu a mezi podivuhodné bytosti z dávných časů… Tam všude se odehrává napínavé a dobrodružné pátrání po záhadném pokladu, Golemovi a bájném Kameni mudrců….


Realita, nebo fikce?

Napínavý a fantastický příběh, určený především dětem, má velice reálný základ. Všechny dostupné historické prameny, se shodují na doložené existenci proslulého talismanu, slavného pražského rabína Jehudy Löwa ben Becalela. Stopy legendárního předmětu, který rabbi na smrtelném loži předal dvou vyvoleným, jsou sledovatelné až do období druhé světové války, kdy tajemný talisman údajně definitivně zmizel. Není ovšem důvod, aby se právě v současné době nemohl objevit a posloužit jako hlavní motiv dobrodružného filmu, který ukazuje cestu k tajemnému pokladu.

Herecké obsazení – hlavní postavy:

David – dětská role chlapec 12 let
Obsazení: Tomáš Materna
Cohenův vnuk. Společně s rodiči se přestěhovali po revoluci k dědovi do Arizony (umí Česky i Anglicky). Tyto prázdniny ho Cohen vzal na dobrodružnou výpravu do Afriky, ale okolnosti je oba přivedou do Prahy.
Alena – dětská role dívka 12 let
Obsazení: Adriana Neubauerová
Sestra Kristiny. Jejich rodiče pracují přes prázdniny v cizině (maurské archeologické vykopávky), takže dívka musí trávit prázdniny u své starší sestry v Praze.
Ondra – dětská role 8 let
Obsazení: Matyáš Valenta
Rošťák, syn správce školy, který se připojí k větším dětem
Kristina
Obsazení: Bára Seidlová
Role: Kristina Konečná (26 let) – doktorka filozofie, krátce po vysoké škole pracuje na katedře historie jako odborná asistentka. Pochází z Liberce, v Praze bydlí v pronajatém bytě a je zapálená vědkyně. O prázdninách si přivydělává přednášením na Univerzitě třetího věku. Kariéře dává přednost před svým osobním životem.
Aaron Cohen
Obsazení: Bořivoj Navrátil
Role: Aeron Cohen (65 let) – Čechoameričan, z republiky emigroval s rodiči v roce 1948. Bohatý blahobytný muž, který si blížící se stáří zpestřuje vyhledáváním dobrodružství – typický lovec pokladů.
Martin Šimko
Obsazení: Maroš Kramár
Role: Martin Šimko (43 let) – slovenský historik z dobré rodiny, studoval v Praze a patří k největším kapacitám ve svém oboru v Evropě. Sportovec, sympaťák, ale vidina získání tajemného odkazu předků mu také nedá spát.
Knapp
Matěj Hádek
Role: Podporučík PhDr. Knap (28 let) – o málo starší spolužák Kristiny z fakulty. Po vysoká škole dostal nabídku od Policie ČR, kde dnes pracuje. Jeho specializací jsou historicky cenné předměty. Mezi ním a Kristinou během studií byl jistý vztah (neprozradíme však kdo s kým se rozešel).
Sedláček
Miroslav Táborský
Role: Poručík Sedláček (40–50 let) – starý kriminalistický praktik, kterému nemá kdo co povídat o nějakých pokladech.

Vedlejší postavy:
Antikvář Dvořák – Josef Somr
Prodavač Petr – Václav Neužil
Paní Hartlová – Libuše Havelková
Kastelán Jíša – Josef Polášek
Průvodce – Iva Pazderková
Tajemný (Vrzáň) – Petr Bláha
Abel Rosenberg – Luboš Veselý
Rabín Loew – Jano Sedal
Moderátorka TV – Nora Nováková
Moderátor TV – Josef Maršál
Film připravují scénárista Martin Bezouška, známý například spoluprací na jedenáctidílném seriálu Juraje Herze Černí baroni a režisér Pavel Jandourek (Království potoků 2005, Brána andělů 2004, Požírač Medvědů 1996). Producentem filmu je Martin Froyda.

Producenti: Arthur Krensky Films – Martin Froyda
Barrandov Studio – Helena Uldrichová
Koproducenti: Česká televize – Magdalena Sedláková
pdMedia – Pavel Doležal
Distributor: Bonton Film
Pictures copyright © Bonton Film.