Během Berlinale bude spuštěn portál Filmarchives

Od února zpřístupňuje portál filmarchives online katalogy několika evropských filmových archivů. Portál, který vytvořil Deutsches Filminstitut – DIF, v současné době umožňuje vyhledávání v databázích pěti partnerských evropských institucí. Časově náročné vyhledávání archivních filmů se tak podstatně zjednodušilo.

Portál filmarchives online je výsledkem projektu MIDAS – Moving Image Database for Acces and Re-use of European Film Collections, který byl zahájen v lednu 2006 jako dvouletý pilotní projekt programu MEDIA Plus. Koordinátorem projektu je Deutsches Filminstitut – DIF, podílí se na něm další čtyři evropské archivy. Cílem projektu je poskytnout snadný přístup k evropskému filmovému dědictví a podpořit jeho kulturní i obchodní využívání.
http://www.filmarchives-online.eu
Filmarchives online poskytuje rychlý přístup ke katalogizačním údajům v databázích filmových archivů Deutsches Filminstitut, British Film Institute (Londýn), Národního filmového archivu (Praha), Cineteca Comunale di Bologna a DEFA-Stiftung (Berlín). K vyhledávání jsou v současné době zpřístupněny údaje o cca 4.000 převážně nehraných filmech.
Vedle údajů o jednotlivých filmech poskytuje fimarchives online také informace o dostupnosti filmů v různých archivech. Možnost, dnes již běžná při rešerších v knihovnických sbírkách – vyhledání dané knihy současně ve více katalozích – nabízí nyní filmarchives online i v oblasti archivních filmových sbírek. Tato služba je bez poplatků a je určena producentům ve filmu a audiovizi, audiovizuálním archivům a badatelům.
V roce 2007 se k projektu MIDAS připojilo dalších jedenáct filmových archivů: Cinemathéque Royale de Belgique (Brusel), Tainiothiki tis Ellados (Atény), Slovenska Kinoteka (Ljubljana), Deutsche Kinemathek (Berlin),LICHSPIEL-Kinemathek Bern, Fondazione Cineteca Italiana (Milan), Norsk Filminstitutt (Oslo), Nederlads Filmmuseum (Amsterdam), IWF Knowledge and Media (Göttingen), Magyar Nemzeti Filmarchívum (Budapešť), Cineteca del Friuli (Gemona del Friuli). Filmarchives onli tak sdružuje celkem šestnáct institucí z jedenácti zemí Evropské unie. Do roku 2008 bude zpřístupněno nejméně 15.000 filmů.
Ve dnech 12. – 16.2.2007 se filmarchives online zúčastní Evropského filmového trhu (European Film Market) v Martin-Gropius-Bau. Zástupce projektu je možno kontaktovat u stánku MEDIA Plus.