Za Simpsonovy do vězení

Policisté předevčírem obvinili z porušování autorského práva devatenáctiletého mladíka z Kaplice, který údajně při premiéře v českobudějovickém multikině neoprávněně pořídil záznam amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu. Policie ho viní nejen z pořízení nelegální kopie filmu, ale také ze zveřejnění na internetu. Mladíkovi nyní hrozí šest měsíců až pět let vězení a peněžitý trest až pět milionů korun.

„Podle dosavadních odhadů České protipirátské unie si pirátský záznam Simpsonů s českým dabingem stáhlo na 100 tisíc lidí, kteří by za vstupné do kina utratili deset milionů korun,“ uvedla ředitelka unie Markéta Prchalová. Společnosti Bontonfilm, která film v kinech distribuuje, vznikla škoda pět milionů korun.
Při páteční domovní prohlídce v bytě obviněného policisté zajistili značné množství důkazů včetně digitální kamery, kazety s pirátským záznamem filmu, notebook, z kterého byl záznam šířen, vstupenky do kina a dokonce i lístky na autobus, kterým se do kina přepravil, sdělil mluvčí jihočeské policie Michal Marušák. Pachatel byl odhalen za tři dny od podání trestního oznámení.
Podle Prchalové vyvolala krádež a šíření filmu na internetu velký mediální ohlas, protože v Česku se film objevil v distribuci dříve než v ostatních zemích, česká premiéra předcházela uvedení filmu i v zemi původu – v USA. „Jednalo se tedy o specifický případ pirátství, který poškozuje nositele práv obrovskou měrou, a to nejen výrobce filmu, společnost Twentieth Century Fox, ale především místní distribuční společnost Bontonfilm,“ dodala Prchalová.
Na nezákonné kopírování snímku doplatil i jednadvacetiletý Australan, jenž film podle agentury AP natočil mobilním telefonem v kině v den premiéry 26. července. Kopii pak umístil na internet. Policie jej zatkla v pátek v jeho domě v Sydney. Mladíkovo zadržení je podle agentury AP výsledkem mezinárodní operace, na které se podílel vlastník filmu, společnost Fox, australští vyšetřovatelé i místní protipirátská asociace. Muž stane v říjnu před soudem.
Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé. Nedávno se například objevily na internetu Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových. Pozoruhodné na tomto případu bylo, že na web unikla originální verze určená pro vnitřní potřebu ministerstva kultury.
Příbuzné texty:
• Filmové a hudební pirátství