Festival Der Film – druhý ročník

Po loňském úspěšném ročníku budou mít diváci opět možnost se seznámit s kinematografií německy mluvících zemí. Druhý ročník, který proběhne od 4. do 11. října 2007 v Praze, se premiérově přesune také do Brna, a to v termínu od 10. do 12. října v kině Art. V Praze se bude promítat v kinech Aero a Světozor, dle programu festivalu se budou promítat nejlepší díla z hrané i dokumentární tvorby za roky 2006 a 2007, která vznikla v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

Celkový program je tvořen 28 filmy, z toho jedenáct filmů je celovečerních, 7 dokumentárních, jeden film je krátkého formátu, dále bude možno shlédnout archívní snímek Asphalt z roku 1929, jehož projekce bude doprovozena živou hudbou a osm titulů staršího data.
V kině Aero bude zároveň uvedena retrospektiva nestora a neúnavného propagátora evropské kinematografie Wima Wenderse. Zahrne například jeho slavné filmy Nebe nad Berlínem, Lisabonský příběh, Paříž, Texas či Buena Vista Social Club.
Jak uvedl zástupce Světozoru Radim Habartík, jejich snahou bylo už při prvním ročníku nabídnout filmovým fanouškům snímky, které se do kin běžně nedostanou. Loni se z programu přehlídky objevily v distribuci tři tituly, letos to budou čtyři. Zejména upozornil na film Čtyři minuty německého režiséra Chrise Krause, rakouský film Import/Export, nominovaný na Zlatou palmu v Cannes, který natočil Ulrich Seidl, či dílo švýcarského filmaře Frediho Murera nazvané Vitus. S menším časovým odstupem přijde do kin i druhý díl zamýšlené trilogie režiséra Fatiha Akina, Na druhé straně.
Přehlídku Der Film letos doplní ve Světozoru výstava plakátů uznávaného německého grafického designéra Hanse Hillmanna z 50. až 70. let. Festival by se podle pořadatelů mohl dále rozrůstat o putování po dalších českých a moravských městech. „Už dnes máme signály z další měst, která by chtěla některé tituly z našeho festivalu uvést,“ dodal zástupce kina Aero Jiří Šebesta.
Festival doprovodí hudební program s názvem Die Musik, ve kterém ve spolupráci s festivalem Stimul vystoupí 6. října v Divadle Archa přední zástupci německé elektronické a post-rockové scény z Düsseldorfu. Hlavním tahákem budou němečtí postrockeři Kreidler. Diváci, kteří se prokáží v pokladně Divadla Archa jednou zakoupenou vstupenkou na Der Film, získají slevu na vstupné na koncert kapely Kreidler ve výši 200 Kč. Návštěvníci koncertu získají při koupi jedné vstupenky na DER FILM druhou vstupenku zdarma.
Všechny filmy budou uvedeny za jednotnou cenu 79 korun s českými titulky. Na organizaci přehlídky se podílejí Goethův institut, Rakouské kulturní fórum a švýcarské velvyslanectví v Praze. Podrobný program festivalu naleznou zájemci na adrese www.derfilm.cz.
S využitím zdroje: www.derfilm.cz