Aha! zveřejnilo podrobnosti o majoru Zemanovi

Před týdnem jsme přinesli informaci o záměru deníku Aha! vydávat ve své nedělní edici seriál 30 případů majora Zemana. Také jsme vyslovili jistou pochybnost nad možnou obrazovou kvalitou. V dnešním vydání deník Aha! přinesl další informace k vydání tohoto díla. Pod názvem Lisujeme majora Zemana byla otištěna speciální dvoustrana věnovaná zrodu DVD.

Pod podtitulem Tak jsme to spustili vychází text k tématu výroby DVD doplněný o 10 fotografií. Jde v podstatě o reportáž z lisovny firmy GZDigital Media v Loděnicích u Berouna, kde se DVD vyrábí. Z pochopitelných důvodů Vám ho zde nemůžeme poskytnout, ostatně není nic jednoduššího než si jít aktuální vydání časopisu zakoupit a přečíst (anebo zapátrat v elektronické verzi deníku na webu). Ale snad nebude vadit, když se zmíníme alespoň o podstatné věci, a to zdroji obrazového materiálu a premasteringu.
Z článku vyplývá, že dodavatelem zdrojového videomateriálu je Česká televize, která záznam dodala na videokazetách systému beta. Ten se pak transformuje do digitální podoby. Klíčová se jeví být tato věta: Každou vteřinu seriálu je nutné shlédnout a v případě potřeby vyčistit zvuk a obraz. Z toho tedy vyplývá jedno pozitivum, že totiž nebude zdrojové video jen tak přeplácnuto do authoringového image a a v konečné fázi vylisováno bez jakékoliv kontroly. To samo o sobě ještě nemusí být záruka kdovíjaké kvality ve výsledku, protože hodně záleží na tom, jak se bude při čištění obrazu a zvuku postupovat. Osobně se trochu obávám, že v časovém presu, který při vyprodukování tak rozsáhlého seriálu jistě nastává, příliš mnoho času na detailní čištění obrazu ani zvuku nebude. Na druhou stranu se ale uklidňuji tím, že zpracovatelská firma nepatří k žádným nováčkům v oboru a je tedy myslím neopodstatněné se obávat nějakého diletantismu, jak jsme toho občas svědky u jiných edicí.
Můj osobní odhad tedy zní takto: nebude se konat žádná precizní rekonstrukce a čistění filmového pásu políčko po políčku (už z toho důvodu, že zdrojovým materiálem nebude některá z původních kopií filmového pásu, ale přepis na betu), ale na druhou stranu by to neměla být ani katastrofa ve stylu vysílání TV Prima (které se pravděpodobně uskutečnilo právě z oněch betakazet z ČT bez jakékoliv úpravy). Výsledek bude zřejmě tak někde uprostřed.
Článek se dále zabývá popisem procesu výroby DVD od počátečních fází až po finální činnosti včetně potisku a balení či expedice, což je pro laika možná docela zajímavé, ale ten kdo se trochu zajímá o technologii DVD se zas tak moc nového nedozví. Zajímavý je snad jen údaj o výši nákladu: má to být 250.000 kusů.
Podle fotografií se dá usuzovat, že pošetky budou vcelku solidně graficky zpracovány, mají opravu profesionální vzhled. To se údajně týká i menu, které sice vyobrazeno ani v ukázce není, ale prý má být opravdu hezké.
Příbuzné texty:
• Nedělní Aha! vydá na DVD 30 případů majora Zemana