Aha! – Dva machři mezi nebem a peklem

Již posedmé vydává deník Aha jako přílohu novin DVD – tentokrát se jedná opět o film s dvojicí Bud Spencer a Terence Hill, s názven Dva machři mezi nebem a peklem. Tato komická kovbojka vychází pozítří ve středu 4. června 2007 a ve čtvrtek pak vyjde obal na právě vydané DVD. Cena bude 38 Kč (+ 10 Kč cena novin).

Zpočátku Salud a Plata pracovali pro svého známého, ale pak se s jedním jeho letadlem zřítili do pralesa. Vyvázli bez zranění a dostali se do tábora hledačů diamantů. Seznámí se tu nejen se starým prospektorem Mattem, ale také s poměry, které výrazně ovlivňuje gangsterský boss, přezdívaný pan Ucho. Salud a Plata se rozhodnou začít sami podnikat. Seženou si staré letadlo, opraví ho a pustí se do práce. Daří se jim a dokonce si otevřou prosperující hospodu. To se ovšem nelíbí konkurenci, kterou je mocný pan Ucho. Proto při nejbližší příležitosti vyhodí do vzduchu jejich letadlo a podpálí nálevnu. Salud se to dozví, nakoupí zbraně a jde si to s panem Uchem a jeho kumpány vyřídit. S pomocí Plata se mu podaří gangstery porazit a pak bossovým letadlem odvážejí Matta a jeho psa do Salvadoru, což bylo staříkovo vysněné přání. Když Matt zemře, zjistí přátelé, že jeho historky o diamantové hoře vůbec nebyly smyšlené. V jeho věcech totiž objeví obrovský diamant. Ale to zdaleka není konec dobrodružství, protože je tu pan Ucho a jeho daleko sahající prsty.

Blonďatý hezoun s naivním kukučem, pod nímž se skrýval bystrý mozek, a vousatý obr s věčně zachmuřeným čelem, ale srdcem dobráka, před kamerou parafrázovali osvědčené prvky klasických amerických grotesek a westernů. Herecká dvojice jim však říká „komické kovbojky“ a považuje je za svůj vynález. Je pravda, že zápletky příběhů a scény rvaček v jejich filmech si byly podobné jako vejce vejci. Mohutný vousáč vždycky stál netečně na místě a teprve poté, co dostal židlí nebo něčím jiným do hlavy, začal rozdávat přesně mířené rány, zatímco mrštný hubeňour provokoval, poskakoval okolo a mátl rozběsněné soupeře.

Je také pravda, že to nebyly filmy s uměleckými ambicemi, ale „jen“ hravé kousky pro zasmání. Přesto si je diváci dodnes pamatují a rádi se na ně dívají znovu, protože si uchovaly svěžest a dobové kouzlo.

Originální název: Piu forte, ragazzi
Anglické názvy: All the Way Boys, Plane Crazy
Žánr: komedie / dobrodružný
Země původu: Itálie
Rok vzniku: 1972
Režie: Giuseppe Colizzi
Hrají: Terence Hill, Bud Spencer, Reinhard Kolldehoff, Cyril Cusack, Antoine Saint-John, Carlos Munoz, Riccardo Pizzuti, Marcello Verziera, Sergio Bruzzichini, Alexander Allerson, Ferdinando Murolo, Michel Antoine a další.

Upozornění: Pokud by jste film chtěli vidět, ale nemusíte ho nutně vlastnit, nemusíte ho kupovat, ale můžete jej shlédnout v televizi a to v sobotu dne 7. července 2007 v 17.50 na stanici Nova.