Svět DVD 2007/06 – Maximální limit, Zaklínač

Už jste dostatečně ogrilovaní od červnového sluníčka? Zalezte do stínu a zalistujte časopisem Svět DVD. Červnové číslo vychází opět s třemi DVD v příloze. Kromě exkluzivního DVD plného filmových upoutávek to je Maximální limit a Zaklínač.

V příšeří biografů na vás čeká nejen třetí Shrek, ale také třetí Piráti nebo Spider-Man 3. Invaze trojek je natolik očividná, že jí tvůrci časopisu Svět DVD věnovali i tématický článek. A rozhodně neustane, protože příště nás čekají třetí Dannyho parťáci a o měsíc později se staví i Jason Bourne.

Vás ale jistě zajímá, co se děje právě teď. Vězte, že na náš trh s DVD míří např. povedené drama Dokonalý trik, adrenalinový akčňák Zastav a nepřežiješ a pak především trojice filmů, které si vychutnáte s přivřenýma očima a tichým vrněním – Dobrý ročník, Parfém: Příběh vraha a Marie Antoinetta. Jedná se o snímky, které představují sympatickou alternativu k bezbarvému hollywoodskému mainstreamu. Jsou osobité a vlezou vám pod kůži. Jen jim to musíte dovolit.

Svět DVD ale není jen o filmech samotných, je i o jejich tvůrcích. V aktuálním čísle najdete portrét Ridleyho Scotta nebo Jasona Stathama a v krátkém článku se ohlédneme i za akčními hrdiny let dávno minulých. Dokonce jsme mysleli i na vaší blížící se dovolenou, pokud byste na ní chtěli zvěčnit některé ze svých dobrodružství, rozhodně si pročtěte naši rubriku Technika, kde jsme připravili přehled těch nejzajímavějších videokamer. Poslední lákadlo které nabídneme se nenachází v časopise, ale je k němu pevně připoutáno. Samozřejmě se jedná o DVD přílohy. Minule jsme vám nabídli hned tři a úspěšně v tom pokračujeme. Kdo rád sází, jistě nepohrne sportovním dramatem Maximální limit, pro fanoušky fantasy tu máme pro změnu celovečerní verzi slavného polského Zaklínače a kdo má radši jednohubky, tomu jistě přijde k duhu exkluzivní DVD plné filmových upoutávek a pohledů do zákulisí největších trháků.

Maximální limit

Nášup pro všechny fanoušky nezdravě vysokých cifer.

Život se točí kolem čísel. Výplatní pásky, účty, počet dnů zbývajících do důchodu, výsledek zápasu Sparty se Slávií… Pokud se v nich vyznáte, dokážete změnit čísla na papíře v čísla na bankovním účtu. A Matthew McConaughey právě našel ten správný klíč.

Ještě před šesti lety ale myslel na úplně jiné věci. Každý sval svého těla obětoval tréninku a každou kapku potu investoval do zeleného pažitu v záři reflektorů. Americký fotbal byl celý jeho život a jedna jediná mizerná přihrávka ten život roztříštila na tisíc kousků stejně jako jeho koleno. Buď budete hrát fotbal, nebo budete chodit. Tímhle způsobem většinou sportovní dramata nezačínají, a tak si ještě jednou prohlédněte obal Maximálního limitu, protože s námi zabloudíte do jiného žánru. Tady se neběhá po hřišti, připravte se na cestování po novinové stránce se sportovními výsledky. Když Brandon Lang vyměnil fotbalové hřiště za ušmudlanou kancelářskou kóji, zřejmě počítal s tím, že si ušoupe lokty nad kolonkami „má dáti/dal“, a do konce života bude závistivě pozorovat své staré kamarády, jak v neděli prohánějí šišatý nesmysl po trávě. Osud mu ale zaklepal na dveře a vypadal jako Al Pacino.

Šlo o nabídku, kterou nelze odmítnout. Walter Abrams má peníze. Walter Abrams vlastní sázkařské impérium. Walter Abrams ví, že Brandon rozumí fotbalu. Slovo dalo slovo a Brandon se dostal do velkého kolotoče byznysu, který se vznešeně nazývá sportovní poradenství. Vymění kolo za Mercedes, v kanceláři má vlastní posilovnu, a protože ho šéf má hodně rád, dovolí mu přeskočit pár nižších šarží. Chtělo by se říct, že Brandon je „the man“, ale není to pravda. Aby mohl vnutit vaší babičce sázku jejího života, musí se z něho stát někdo jiný… John Anthony, chlápek, co má miliony, ale v kapse má plán na přesun do klubu miliardářů.

A tak jsme svědky dalšího vzestupu a pádu, která připomíná spirálu do pekla, vykrouženou samotným ďáblovým advokátem. Přítomnost Al Pacina a místy až zarážející podobnost s kultovním Wall Street (tam si zlého muže s tučným balíkem peněz zahrál Michael Douglas) vám jistě pomůže překonat úvodní ostych i v případě, že americkému sázkovému systému rozumíte jako koza petrželi. Stačí vidět Matthewa McConaugheyho, jak zahazuje poslední zbytky svého svědomí a přehazuje dolary vidlemi, a pochopíte, jak se věci mají. A pokud ne, může vám to režisér D. J. Caruso (Salton Sea, Disturbia) vysvětlit v bonusové sekci, kde najdete třeba film o filmu nebo rozhovory.

Původní název: Two For the Money, USA 2005
Výrobce: Universal Pictures
Distributor: Magic Box
Délka: 117 minut
Režie: D.J. Caruso
Hrají: Matthew McConaughey, Al Pacino, Jeremy Piven, Rene Russo
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DS 2.0, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: film o filmu, rozhovory, trailery

Zaklínač

Klasika polské fantasy ožívá na DVD!
Andrzej Sapkowski platí v Evropě za spisovatele, který se dokázal postavit mánii kolem J. R. R. Tolkiena a nabídnout alternativní svět plný magie, ponořený do o poznání temnějších odstínů. Nyní máte šanci poznat ho i vy.

V dílech Sapkowského patří zaklínači k těm nejdůležitějším postavám. Dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, kteří nemají na práci nic lepšího než zabíjet smrtelníky. Náš hrdina, bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie, se však trochu „vymkl“ z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem všech myslitelných zbraní, ale také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem, který má dost odvahy na to, aby se mu postavil. Jeden by si řekl, že mu jeho poslání vleze na mozek a zatemní jeho mysl, ale i Geralt má – přes svůj ošlehaný zevnějšek a prokletý život – své lidské stránky a slabosti.

Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt – podobně jako ostatní zaklínači – „odsouzen“ k vyhnanství a životu na samém okraji společnosti, která je plná rytířů, čarodějů, trpaslíků nebo elfů.

Zní to všechno kouzelně, ale ještě před setkáním s filmovým Zaklínačem musíte být připraveni na to, že pochází přímo z polských luhů a hájů a byl natáčen za skromné peníze primárně jako televizní seriál. Dvouhodinový film, poskládaný z toho nejdůležitějšího ve stejnojmenné Sapkowskiho knížce, tak může být pro fanoušky předlohy trochu spálenou šancí. Některé triky opravdu „vržou“ a akční scény ne vždy vypadají jako z hollywoodských velkofilmů. Pokud však dokážete přimhouřit oči a zajímá vás, jak se filmaři popasovali s jedním z nejoblíbenějších fantasy příběhů starého kontinentu, pak byste Zaklínači měli dát šanci. Michael Zebrowski v hlavní roli máchá mečem ostošest, a i když se na ploše dvou hodin nestihne vše uzavřít tím úplně správným způsobem (je to přece jenom sestřih seriálu o trojnásobné délce), funguje Zaklínač minimálně jako pozvánka do Sapkowskiho světa, ve kterém se postavy nijak nešetří a na každé stránce vás čeká nějaké to překvapení.

Původní název: Wiedzmin, Polsko 2001
Výrobce: TVP
Distributor: Urania
Délka: 130 minut
Režie: Marek Brodzki
Hrají: Michal Zebrowski, Olaf Lubaszenko, Kinga Ilgner, Maciej Kozlowski
Obraz: 16:9
Zvuk: polský DS 2.0, český DS 2.0
Titulky: české
Bonusy: žádné