Šíp – Jak se budí princezny

Popozítří v pátek 20. července 2007 vychází v deníku Šíp další DVD příloha. Redakce se evidentně rozhodla čerpat ze žánrové oblasti pohádek a filmů pro děti, protože po filmu Nesmrtelná teta sáhla opět do zlatého fondu českých pohádek a zvolila český film Jak se budí princezny. Cena je 38,- Kč (s novinami + 9,- Kč, tj. celkem 47,- Kč).

Scénář filmu Jak se budí princezny vznikl na motivy známé pohádky o Šípkové Růžence, je však proti klasické předloze poněkud pozměněn. Místo sudiček předpoví Růžence zlý osud závistivá teta Melánie, také království neusne na celých sto let. Vlastní pohádkový příběh však zůstal zachován – láska a statečnost prince Jaroslava z Půlnočního království pomohou zlomit kouzlo a probudit princeznu i Růžové království k novému životu.

Ještě před narozením královské dcery jedou král s královnou do zpustlé tvrze – v ní žije královnina sestra, už spoustu let odloučena od světa. Když si král vybíral ženu, dal přednost Elišce a zlá Melánie od té doby myslí jen na pomstu – o smíření ani teď nestojí. Po narození dcerušky Růženky vyřkne kletbu: Růženka se má píchnout do prstu, na věky usnout a celé království s ní Růženka roste do krásy a všechny špičaté předměty jsou z jejího dosahu odstraňovány, sama nesmí ani na krok. Pro jistotu jí rodiče, hned jak dosáhne patnácti let, seženou ženicha. Je jím princ Jiří ze sousední země, který přijede na námluvy i se svým bratrem Jaroslavem.

Jak už to bývá, Jiří je rozmazlený nafoukanec a Růžence se zalíbí právě hodný a skromný Jaroslav. Když to Jiří zjistí, z námluv není nic a královský dvůr i s Jaroslavem a družinou uraženě opustí. Pak se do věci vloží Melánie. Nastraží na Růženku past. Růženka se píchne do prstu, usne a s ní celé království. Jen jediný člověk neusnul, protože byl právě v té době v sousední zemi za obchodem. Po návratu zjistí, co se stalo a jede požádat prince Jiřího o záchranu království. Ten je však stále uražen. Pomoci se rozhodne princ Jaroslav, ale nebude to mít vůbec jednoduché…

Film režíroval známý český režisér Václav Vorlíček, kterého znáte například z filmů Což takhle dát si špenát, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, Seriál Arabela, a další.

Pohádka se natáčela na Konopišti, na zámku v Telči a na Pernštejně.

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo / NDR

Rok vzniku: 1977

Délka: 83 minut

Kinopremiéra: 1. března 1978

Režie: Václav Vorlíček

Druhá režie: Jaroslav Pour

Scénář: Bohumila Zelenková

Dramaturgie: Marcela Pittermannová

Produkce: Jiří Krejčí, Vlasta Mathauserová, Věra Winkelhöferová

Kamera: František Uldrich

Druhá kamera: Vladimír Smutný

Hudba: Karel Svoboda

Architekt: Oldřich Bosák

Kostýmy: Theodor Pištěk ml.

Zvuk: František Fabián

Zpěv: Helena Vondráčková

Střih: Miroslav Hájek

Hrají: Jiří Sovák (král Dalimil), Milena Dvorská (královna Eliška), Marie Horáková (Růženka, dabing Naďa Konvalinková), Vladimír Menšík (Matěj), František Filipovský (baron, první ministr), Jan Hrušínský (princ Jaroslav), Jan Kraus (princ Jiří), Stella Zázvorková (královna Anežka), Oldřich Velen (král Vendelín), Libuše Švormová (Melánie), Václav Postránecký (zahradník Jakub), Miloš Vavruška (hajný), Marie Brožová (stará služka), Jiří Lír (písař), Vlastimil Hašek (stráž), Miroslava Hozová (Bětka), Evelyna Steimarová (komorná Miroslava), Marie Crhová (dvorní dáma), Pavla Maršálková (selka na trhu), Zdeněk Dryšl (dvořan), Lubomíra Willigová (porodní bába), Vladimír Pospíšil (velitel granátníků), Iva Bittová (dvorní dáma), Blanka Křížová (švadlena), Oskar Hák (vousatý granátník), Jan Houdek (dvořan), Adolf Klejzar (strážný), Jan Kuželka (kuchař), Vlastimil Slezák (strážný), Miloš Stránský (dvořan), Ladislav Sýkora (velitel stráže), Jan Valihrach (strážný), František Švihlík (stráž), Jana Bittlová, Vladimír Navrátil (maršálek), Jaromír Crha (kočí)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: fotogalerie, filmografie (Václav Vorlíček, Jiří Sovák, Milena Dvorská, Marie Horáková, Vladimír Menšík, František Filipovský, Jan Hrušínský, Jan Kraus), rozhovory (Václav Vorlíček, Bohumila Zelenková)