Lidé a Země 07/2007 – Cestománie 7

Zěmepisný a cestopisný měsíčník Lidé a Země vyšel v červenci opět s DVD Cestománie č. 7. Tentokrát byl věnován zemi šikmookých lidí. Přesný název disku je Na Dálném východě.

Každé DVD obsahuje tři díly oblíbeného cestopisného seriálu, který už dříve proběhl v televizi. Také v červencovém díle si milovníci dlouhých cest přijdou na své. Disk má tři kapitoly:

• Tchaj-Wan – Probuzený ostrov
• Japonsko – V říši kontrastů
• Jižní Korea – Země příměří

Všechny tři státy jsou pro nás středoevropany poměrně exotické, a tak je toto DVD skutečně zajímavé. Dozvíte se něco o Čínské okupaci Tchaj-wanu, o tom jak se dá pro mírové účely využít pozůstatků čínského ostřelování, dále o způsobu života Tchaj-Wanců, atd. Například víte, že podle zásad starého čínského filozofického směru a umění Feng-Šuej (Feng Shui) se tady staví i hřbitovy?

Dále se dozvíte, že v Japonsku koexistují dvě nejstarší náboženství, šintoismus a buddhismus, ve vzájemné shodě, a tak jsou příkladem všem světovým náboženstvím. Duchovním a kulturním centrem Japonska je Kjóto, kam se podíváte do Síně tisíce tváří, kde dosud nesměla natáčet žádná televize. Takže tyto záběry jsou vpravdě unikátní.

Jižní Korea je jednou z nejdynamičtěji se rozvíjející zemí světa, a tak by se pro ni hodilo poněkud zprofanované heslo: Zem, kde zítra již znamená včera. Přitom byla tato země ještě před několika desetiletími zpustošená válkou. Podíváme se nejen do hlavního jména Soulu, ale i na přísně střeženou hranici se Severní Koreou, se kterou jsou jižané oficiálně stále ve válečném stavu.

Obsah časopisu:
Hlavním tématem měsíce červencového čísla časopisu Lidé a Země je Mongolsko – kde obzor nekončí.
Mongolsko – kde končí řeka
Rozporuplný rudý hrdina
Čham – oživené mysterium
Pestře monotónní střed Mongolska
Čingischánoo údolí

Z dalších článků:
Vlídná tvář drsných velehor (Peru a Bolívie)
Krokodýlem Dundee na vlastní kůži (Kanárské ostrovy a Thajsko)
Pralesní ponor do Angguruku (Indonésie)
Krátká setkání ve vysokém Atlase (Maroko)
Do Slavonských rovin (Chorvatsko)

Příbuzné texty:
• Cestománie 1 – Tři africká zastavení
• Cestománie 2 – Čína – říše středu
• Cestománie 3 – Pod ochranou Buddhy
• Cestománie 4 – Na východě Afriky
• Cestománie 5 – Široká ruská duše
• Cestománie 6 – Květy Pacifiku