Blesk – Vykoupení z věznice Shawshank

V deníku Blesk skončil červenec s francouzskou komedií a další DVD budou z poněkud jiného soudku. Naznačuje to již příští vydání v úterý 7. srpna 2007, které přináší film Franka Darabonta Vykoupení z věznice Shawshank. Cena 45,- Kč (bez novin). Film již na pultech byl před časem ke koupi.

Tento film je postaven na výkonech dvou hlavních herců – Tima Robbinse a Morgana Freemana. Herec Tim Robbins má v americkém šoubyznysu výjimečné postavení – je vážen pro nezměrný talent – herecký i režisérský, a navíc vnímán a ceněn jako osobnost, která nehodlá „držet hubu a krok“, jak se Robbins vyjádřil o tamních poměrech.

Jeho filmografie je plná výtečných výkonů ve skvělých filmech – jednou z nich je postava Andyho Dufresnea z adaptace románu Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank, muže nevinně odsouzeného na doživotí.

Úspěšný mladý bankéř se po dvacet let brání poměrům ve věznici a důmyslně krok za krokem připravuje útěk a pomstu. Základním rysem lidsky vyprávěného příběhu je důraz na přátelství, jehož nejpevnější svazky vznikají právě v extrémních podmínkách. Režisér Frank Darabont později úspěšně zfilmoval další Kingovu novelu z vězeňského prostředí Zelená míle.

Zastavme se také u druhého protagonisty, herce Morgana Freemana. Bezmála čtyři desítky let trvalo čekání jednoho z nejváženějších černošských herců než si mohl sáhnout na zlatou sošku. Je sice pravda, že spousta herců si na ni nesáhne ani za celý život, ale Morganovo herectví bylo dlouho nedoceněné. Osobně ho mám nejraději kriminálním thrilleru Sedm. Kariéru začal už v šedesátých letech minulého století, ale toho největšího uznání se mu dostalo až před třemi lety – díky Million Dollar Baby (který rovněž vyšel jako příloha deníku Blesk).

Přitom měl šanci získat to nejprestižnější herecké ocenění za svou dlouhou kariéru už několikrát. Poprvé před dvaceti lety, když ho američtí akademici nominovali na Oscara za film Chytrák. Marně. Druhou šanci získal hned o dva roky později za snímek Řidič slečny Daisy. Opět bezvýsledně. Už už si začal mnout ruce, když viděl v roce 1994 na soupisce oscarových nominací své jméno za filmový hit Vykoupení z věznice Shawshank. Čekání na sošku bylo ale zas marné…

Od té doby si zahrál bývalý mechanik amerického námořnictva v několika oceňovaných snímcích: Smrtící epidemie, Sedm či Nejhorší obavy. Vytrvalost se mu ale rozhodně vyplatila. Za roli ve filmu Million Dollar Baby ho po čtyřiceti letech kariéry konečně ocenili! Ač už by se mohlo zdát, že má splněno, Morgan rozhodně nezahálí. Už dnes se můžeme těšit přinejmenším na jeho dalších sedm filmů. Přitom by si mohl užívat plavbu na vlastní lodi, která mu kotví u Karibiku, či se plně věnovat vlastní produkční společnosti Revelation Entertainment.

Z Blesk magazínu, který vyjde v pátek 15. června, si můžete vystřihnout originální přebal, který lze vložit do prázdné krabičky na DVD.

Podrobnosti o filmu viz odkaz výše.

zadní strana