Chip 2007/08 – Potápění v extrémních podmínkách

DVD přiložené k srpnovému číslu počítačového časopisu Chip obsahuje dva zajímavé filmy: „Potápění v extrémních podmínkách“ a film o filmu „Předtucha“. V sekci filmových novinek vás čekají ochutnávky těchto nových filmů: Americký gangster, Grindhouse: Auto zabiják, I Am Legend, Superpes a Transformers. Kromě videa je na DVD srpnového Chipu uložena spousta zajímavého software. Cena časopisu i s DVD je 165 Kč.

Na Chip DVD najdete opět několik zajímavých softwarových produktů, například plnou verzi komplexního nástroje na vypalování dat Burning Studio 6.5, produktu McAfee Antispyware nebo nástroje pro rychlé vyhledávání souborů File Finder.

McAfee AntiSpyware
Použití antispywarové aplikace je nedílnou součástí ochrany počítače před útoky z internetu. McAfee AntiSpyware spolehlivě ochrání váš počítač před útoky spywaru, trojských koní, dialerů a dalšího nebezpečného softwaru, kterého je dnes internet plný. Program provádí kontroly na vyžádání, monitoruje systém v reálném čase a spolehlivě odstraňuje odhalený škodlivý software. Samozřejmostí jsou automatické aktualizace programu tak, aby byl vždy připravený důkladně chránit váš počítač před aktuálními hrozbami.

Ashampoo Burning Studio 6.5
Burning Studio poskytuje kompletní funkce pro vypalování dat, hudby i videa na CD, DVD a Blu-ray média. Program pracuje také s ISO obrazy disků, umí ukládat stopy z hudebních CD do komprimovaných souborů WMA na pevný disk a nově také zálohovat data z disků na CD, DVD a Blu-ray disky. Samozřejmě nechybí ani mazání přepisovatelných CD a DVD médií před jejich dalším vypálením.

Spy Sweeper plus AntiVirus 5.3
Spy Sweeper plus AntiVirus slouží k ochraně počítače před viry, spywarem, trojskými koňmi, phishingem, keyloggery a dalšími typy útoků z internetu a brání napadení počítače skrze internetový prohlížeč. Program nově obsahuje antivirové jádro Sophos, které patří k absolutní špičce mezi antiviry. Aplikace běží na pozadí systému a kontroluje síťovou komunikaci v reálném čase. Každý pokus o průnik nebezpečného program Spy Sweeper ihned zastaví. Samozřejmostí jsou i kompletní kontroly systému na vyžádání nebo automatické kontroly podle časového plánu. Velké množství různých nastavení uspokojí i náročného uživatele, naopak začátečníci mohou ponechat všechna nastavení na původních hodnotách.

Type Pilot 2.1 a Video Pilot 1.21
Program Type Pilot vám pomůže výrazně zrychlit psaní na počítači, bez ohledu na to, jakou aplikaci pro psaní dokumentů, dopisů, e-mailů či jakýchkoliv dalších textů používáte. Type Pilot obsahuje databází běžných frází, ke kterým je vždy přiřazena určitá zkratka, po jejímž napsání se do zpracovávaného textu vloží příslušná fráze nebo libovolný předdefinovaný segment textu. Drobnou nevýhodou Type Pilotu je, že všechny připravené fráze jsou v anglickém jazyce. Pro použití programu při vytváření textů v češtině je třeba připravit si fráze vlastní. Je to však velmi snadné a rychlé.
Aplikace Video Pilot nabízí zlepšení obrazové kvality a korekci barev digitálních fotografií, obrázků i videoklipů. Program spolupracuje se všemi běžnými formáty grafiky a videa, jako jsou JPG, BMP, PNG, AVI, MPEG a Apple QuickTime (QT). Úpravy fotografií i videa probíhají snadno a rychle v několika postupných krocích. Stačí jen otevřít fotku nebo video soubor, který nemá barvy či jas vyvážený podle vašich představ, označit oblast (na upravovaném nebo třeba i na jiném snímku), která má požadované ladění barev a jasu, vytvořit vzorek a ten pak použít k vylepšení nepovedených fotografií a videí. Při ukládání zpracovaných fotografií video klipů zůstává zachován jejich původní formát i rozlišení.

File Finder 1.0
Počítače dnes fungují jako skladiště obrovského množství různých souborů, kde často není úplně snadné něco najít. Plná verze aplikace File Finder z Chip DVD vám s hledáním souborů podle různých parametrů pomůže.
Program File Finder 1.0 z Chip DVD slouží k vyhledávání souborů různých typů na pevných discích, CD, DVD i jakýchkoliv dalších paměťových zařízeních. File Finder vyhledává soubory na základě jejich umístění, názvu, typu (podle koncovky), data jejich vytvoření či změny a velikosti. Na rozdíl od fulltextového vyhledávání, jaké nabízí třeba Google Desktop Search, není třeba vytvářet indexový soubor, na druhou stranu je ovšem třeba mít alespoň základní povědomí o názvu a dalších vlastnostech souboru, který hledáte. Mezi zajímavé funkce programu patří ještě například export seznamu nalezených souborů do formátu TXT, ukládání vyhledávacích úloh nebo možnost instalace programu na USB Flash disky.

Vista na zkoušku
Jednou vidět je lepší než stokrát přečíst. Udělejte si konečně na Vistu vlastní názor. DVD Chipu vám přináší plně funkční trialverzi nového operačního systému.
Máte-li stabilní a výkonná XP, je jasné, že vás nic nenutí k přechodu na novější Vistu. Přesto však chcete tento nový produkt Microsoft vyzkoušet? Live distribuce z bootovacích CD nejsou to pravé – většinou zde chybí důležité funkce a na delší práci na zkoušku nejsou vůbec vhodné. Instalace dvou operačních systémů na jeden počítač také není bezproblémová. Snadno se něco pokazí a se současnými XP už se nemusíte shledat.
Ideálním řešením je přímé spuštění plnohodnotné Visty pod XP, které nabídl sám Microsoft. Uvedl 30denní funkčně neomezenou verzi Windows Vista Enterprise, kterou zprovozníte ve virtuálním počítači Virtual PC 2007. Na Chip DVD najdete jak instalaci Virtual PC, tak i zabalený obraz virtuálního počítače (VHD) s nainstalovanými Windows Vista Enterprise. Tento obraz se rozbalí na pevný disk a jednoduše načte do Virtual PC. Vistu tedy není potřeba instalovat a nastavovat. Po uplynutí 30denní zkušební doby lze VHD obraz smazat a nahrát si Vistu z Chip DVD znovu.

Linux Slax 6 CZ
Mnozí zájemci o alternativní operační systémy si zvykli, že Chip DVD pravidelně představuje zajímavé linuxové distribuce. Další z této řady bude zcela nová verze Slax 6. Jde o jeden z mála Linuxů s nálepkou „Made in Czech", který si vydobyl celosvětové uznání.
Speciálně připravená varianta Slax 6 pro časopis Chip je navíc mírně modifikovaná a obsahuje některé aplikace navíc – Firefox, Krusader, Wireshark a další. Hlavní zásada však zůstává zachována – stále se vejde na pouhé mini CD (8 cm, 210 MB) nebo na 256MB flashdisk! Na Chip DVD najdete Slax jak ve formě ISO obrazu, určeného k přímému vypálení na médium, tak i ve formě pro instalaci na USB flashku.

Extrémní potápění

Lidé si myslí, že člověk se musí vydávat do vesmíru, aby mohl objevovat nová dosud neznámá místa. Ta však mnohdy leží pár desítek metrů od pobřeží. V tomto dokumentu budete svědky dobrodružství na samé hranici lidských možností. Oceán se představuje jako zrádný živel, jako prostředí plné extrémů. Ani sopka chrlící žhavou lávu do vod oceánu neodradí potápěče, kteří sestupují do žhavých hlubin za krásou proudící lávy. Jeskyňáře zase čeká před sebou 64 km zaplavených tunelů pod skalním masivem. Jen potápěči mají dost odvahy, aby vstupovali do oblastí plných nevybuchlých bomb a strašidelných trosek…
USA, 1997, 48 min, Steve Durging
Dokumentární film pro DVD přehrávače

Co si přečtete v časopise:
Tématem srpnového čísla časopisu Chip jsou nouzové postupy při pádu systému. Nikdy nevíte, kdy si omylem smažete důležité systémové soubory, kdy se zhroutí operační systém nebo pevný disk. Otestovali jsme pro vás ty nejlepší nástroje pro záchranu havarovaného počítače. V rubrice Aktuality si například můžete přečíst krátký článek o budoucnosti GPS navigací. Dozvíte se, že navigační systémy budou díky internetovému propojení podstatně chytřejší. Rubrika Testy a recenze nabízí opět několik srovnávacích testů. Z těch hardwarových jmenujme například test domácích síťových tiskáren nebo test dvanácti nejzajímavějších MP3 přehrávačů prodávaných na našem trhu.

10 milionů na Rajčeti
21 PROFESIONÁLNÍ TIP : Výměna akumulátoru v Apple iPod mini
40 geniálních fotonástrojů
Adobe Digital Editions 1.0 je již k dispozici
Aktivace produktu: Děravá ochrana Visty
Antivir pro mobilní telefony
Asus se pustil do zvukových karet
ATLAS vrací svůj e-mail o dvacet let zpět!
Beta testování bezpečnostního nástroje
Bezdrátově a bezpečně snadno a rychle
BEZDRÁTOVÝ IP TELEFON
Bezpečně za volantem
Bezpečnost vyhledávačů
BEZPEČNOSTNÍ PROVĚRKA
Black and White
BLUETOOTH HANDSFREE
Canon slavil dvojí jubileum
Data na věčné časy
Desetiletý projekt modelování starého Říma dokončen
Disky poslední záchrany
DOSTUPNÉ ČTYŘJÁDRO
DŮKLADNÁ ANALÝZA PC
DVB-T v severních Čechách
Electro World: 36% nárůst obratu
Fotky jako ze škatulky
Goliáše, nebo Davida?
Google integruje internet do map
GTS Novera se stala partnerem Národního centra videa
Hranice petaflopu překonána
Hrozby včera a dnes
Hudba konečně bez DRM
Hudební prezentace na Stage.cz
Chip top 10
Chtěli byste mobil od Applu?
Chyba měsíce: Horko zdeformovalo zástrčku SATA
CHYTRÝ MOBILNÍ TELEFON
Chytře na text a video
IBM: Počítače pro mateřské školy
iDNES.cz spouští blogy
IP TEPLOMĚR
KAMERA DO DIVOČINY
Klik komiks! bang!
KONTROLA INTERNETOVÝCH STRÁNEK
KRÁTCE
Krátce
Laserové pevné disky 100krát rychlejší
Laserové televizory jsou za dveřmi
LEHKÝ SUBNOTEBOOK
Matka Tereza a Jon Bon Jovi zneužiti…
Maximálně vyladěný počítač
Miničtečka minikaret
MINIPOČÍTAČ
MOBILNÍ SKENER
MovieZone změní svůj kabát
MP3 do auta
MP3 PŘEHRÁVAČ S MOBILEM
Nástroje pro windows, které skutečně pomohou
NÁSTROJE ZDARMA
Navigační systémy budoucnosti
Neztraťte svá data
N OTEBOOK S NOVÝM DESIGNEM
N ová bezpečnostní rizika
Nová řada notebooků od FSC
Nová Videozóna
Nové funkce pro Nero7
Nové nástroje pro střih videa
Nové produkty V TESTU
Nové TomTomy
Nové zálohovací nástroje pro začátečníky i profesionály
Novinky z oboru datových center
NOVÝ INTERNETOVÝ PROHLÍŽEČ
Nový portál on-line her
Nový web se sportovními výsledky
O2 TV nabízí 3D filmy a HD vysílání
Objevte ztracené soubory
Obrazový nástroj s novými vlastnostmi
ODSTRANĚNÍ ZDVOJENÝCH SOUBORŮ
Opera mini zobrazuje skutečný web
Paralelní počítač s architekturou budoucnosti
Past na škodnou
PC od Dellu již na Media Market & Co.?
PERSONÁLNÍ ZMĚNY
Piráti z Karibiku zlobí fanoušky
Počítačová „válka Roseových“
Portál Atlas ví, po čem ženy touží
Potřetí vítězem
PROFESIONÁLNÍ TIP : FIREFOX
Program pro střih videa vypaluje i HD-DVD
Promítnutý obraz ze vzdálenosti 8 cm
Proti všem škůdcům
Průvodce Chipu po CPU a GPU
PŘEHLED PŘIPOJENÍ K INTERNETU A VOIP OPERÁTORŮ
PŘENAŠEČ A/V SIGNÁLŮ
PŘEVODY SOUBORŮ D O TXT
RealPlayer ukládá webová videa
Samsung sází na flash
Setkání informatiků a partnerů InterSystems
SIM karta pro mobilní telefony s GPS
Skokanem měsíce je Google Earth
Slink.cz vstupuje na trh se zpětnými odkazy
Služba Mapy.cz nabízí aktuálnější letecké snímky
SNÍMÁNÍ OBRAZOVKY
SPOUŠTĚNÍ HER BEZ CD
Stahování hudby zdarma
Stojánky v nové verzi
ŠIFROVÁNÍ DISKŮ
Technologie promění teplo na zvuk a potom v elektřinu
Telefonování z letadla? Žádný problém
TIPY TRIKY
Tisk v domácí síti
To nejlepší z Chip DVD
Tucet umělců
UPC zvyšuje limity
Útoky prostřednictvím dokumentů
Více návštěvníků díky spywaru
Videorekordéry
Videotéka v počítači
Virtualizujte!
VIRTUÁLNÍ POČÍTAČ
Vista na zkoušku
Všudypřítomná hudba a filmy
VÝKONNÁ SANTA ROSA
Vypalovač (nejen) pro Vistu
Vzduchem, zdí i elektřinou
Walkman par excellence
XP a Vista: Úplná ochrana a žádný stres
YouTube & spol.: Vaše vlastní TV stanice
YouTube zaplatí filmovým tvůrcům
Z digitálu na papír
Záchranné Chip DVD
Zune-telefon nebude