Šíp – Casper a strašidelné Vánoce

Páteční Šíp s DVD vyjde i příští týden a to s kanadským animovaným filmem Casper a strašidelné Vánoce. Cena je opět 38,- Kč (případně 47,- Kč s novinami). Vychází v pátek 17. srpna 2007.

Přátelské a dobrácké strašidýlko Casper se těší na blížící se oslavy vánočních svátků, jenže dřív než se stačí rozsvítit svíčky, dostane se do nečekaných potíží. Objeví se totiž vládce světa strašidel Kibosh a oznámí Casperovi, že poslední dobou vyděsil velmi málo lidí, a pokud to nenapraví, bude deportován do země zkažených duchů. Casper se tak ocitá ve vesnici Chrismassachusetts s úkolem vyděsit na Štědrý den alespoň jednoho člověka. Jenže to se zdá nemožné, protože Casper je příliš velký dobrák, než aby někoho dokázal vyděsit v tento sváteční den. Naštěstí tu jsou jeho tři ochránci a přátelé Fets, Stretch a Stinky, kteří povolají na pomoc strašidelného bratrance.

Duch Casper se poprvé objevil již v 18. století v dnes již víceméně zapomenutém tlustospisu F. Lathoma s názvem Půlnoční zvon. (The Midnight Bell). Další knížku, určenou již hlavně pro děti, napsali v roce 1940 Joseph Oriolo a Seymour Reit.

První animovaný film o Casperovi byl natočen již v roce 1945 a jmenoval se Casper the Friendly Ghost (Casper, přátelský duch) a byl vyprodukován ve společnosti Paramount Pictures. Měl jenom 9 minut a jeho režisérem byl Izzy Sparber. Autoři scénáře byli Bill Turner a Otto Messmer. V roce 1949 se objevil první komiks s Casperem od nakladatelství St. John Publishing a na základě jeho úspěšnosti se rozhodli v Paramount Pictures navázat na první krátkometrážní film a o Casperovi natočit televizní seriál. Ten se vysílal v roce 1950.

V roce 1995 byl natočen hraný rodinný film Casper režisérem Bradem Silberlingem. V roce 1997 režisér Sean McNamara natočil o Casperovi další film s názvem Casper – První kouzlo.

Film Casper a strašidelné Vánoce byl vytvořen za pomoci počítačové animace a o hudební doprovod se postaral countryový zpěvák Randy Travis (Soundtrack s názvem Le noel hante de Casper vydala v roce 2000 hudební společnost MCA/Universal). Film byl vytvořen k šedesátým narozeninám (za narození Caspera je v tomto případě pokládána Oriolova a Reitova knížka z roku 1940).

Na imdb.com 48 procent, na csfd.cz o procento víc: Tenhle příběh o Casperovi vás přimrazí k obrazovce. Svou pitomostí…

Žánr: Animovaný / Dětský / Fantasy

Země původu: Kanada / USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 80 minut

Originální název: Casper’s Haunted Christmas

Světová premiéra: 31. října 2000 – USA

Režie: Owen Hurley, Kris Zimmerman (hlasy)

Námět: Joseph Oriolo, Seymour Reit (příběh „Casper The Friendly Ghost“)

Scénář: Ian Boothby, Roger Fredericks

Produkce: Roger Burlage, Kim Dent-Wilder, Rick Mischel, Mark Ralston, Byron Vaughns

Hudba: Robert Buckley

Střih: Andy Duncan

Studio: Mainframe Entertainment, Harvey Entertainment

Hlasy v původním znění: Brendon Ryan Barrett (Casper), Kathleen Barr (Carol Jollimoreová), David Kaye (vypravěč), Ian James Corlett (dítě), Graeme Kingston (Fatso), Terry Klassen (Stinkie), Scott McNeil (Stretch / Noel Jollimore), Tegan Moss (Holly Jollimoreová), Colin Murdock (Kibosh), Tabitha St. Germain (Poil), Lee Tockar (Snivel), Sam Vincent (Spooky)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky, slovensky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný