Blesk – Vrchní, prchni!

Deník Blesk se před týdnem po sérii francouzských komedií vrhl do vydávání českých filmů. Po Kulovém blesku, který vyšel právě včera, je na řadě další komedie z tvůrčí dílny dua Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Jde o film o přičinlivém číšníkovi Vrchní, prchni!, který vyjde příští úterý 28. srpna 2007. Cena bude 42,- Kč. A samozřejmě v pátečním Blesk magazínu najdete originální obal DVD!

Knikupec Dalibor Vrána věru nemá lehké žití. Líbí se ženám, a ty se zase líbí jemu, a protože je Dalibor mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku polknou alimenty. Svou svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit způsobem zcela originálním. Využije toho, že si jej lidé v restauracích často pletou s číšníkem a začne inkasovat. Netrvá dlouho a stane se nepolapitelným fantomem pražských (a později i mimopražských) restaurací, postrachem liknavých číšníků. Je stále odvážnější a úspěšně se mu daří před manželkou i okolím maskovat zdroj příjmů tvrzením, že si vydělává v nočních podnicích hrou na housle. V Karlových Varech se mu podaří husarský kousek, když zorganizuje honičku místních číšníků sám na sebe. Jenže jak se říká, tak dlouho se chodí pro vodu, až se ucho utrhne. Nakonec doplatí na vloudilého souseda pana Pařízka, který v něm pozná podobu s falešným vrchním a je policií dopaden v knihkupectví a usvědčen podle svého podpisu na stvrzenkách.

Námět filmu napsal Zdeněk Svěrák, který je dlouholetým partnerem režiséra Ladislava Smoljaka a jejich styl humoru je specifický a za léta jejich produkce i dosti oblíbený. Připomeňme například skvělé filmy Jáchyme, hoď ho do stroje, Kulový blesk nebo Na samotě u lesa či Rozpuštěný a vypuštěný. Silnou stránkou filmu jsou jako vždy u této dvojice brilantní dialogy a groteskní situace.

Film je známý ústřední písní Severní vítr je krutý skladatele a písničkáře Jaroslava Uhlíře. Její text o zlatokopovi dobře koresponduje s dějem, protože i falešný čísník Dalibor Vrána je jakýmsi zlatokopem, i když nekope v zemi, ale inkasuje ve fraku.

Oblíbená herecká dvojice Libuše Šafránková (53) a Josef Abrhám (63), kteří ve filmu hrají manželský pár Vránových jsou manželé i ve skutečnosti. V roce 1973 vystupovali v inscenaci Poprask na laguně. Společně si zahráli např. v komedii Svatební cesta do Jiljí nebo v detektivce Kde alibi nestačí.

Ve filmu se setkáváme s několika zajímavými dobovými reáliemi. Je to například Velorex, aneb hadrák tak zvaný, jak v jedné své písni zpívá Ivan Mládek. Motoristická legenda jménem hadrák, hadraplán, hadrolet, montgomerák, velouš, netopýr. Byla to motorová dvoumístná tříkolka určená pro tělesně postižené, která byla známá svými velice špatnými jízdními vlastnostmi. Byl to vlastně jakýsi pochodující stan na bázi Jawy 250 a 350, nebo ČZ 175. Existovala dokonce i čtyřkolová verze, ta však byla dost vzácná. Ve filmu je představen klasický tříkolový Velorex. Velorexy je možné najít po celé Evropě, několik jich jezdí i v Asii, v Americe a jeden dokonce v Austrálii. Každý rok se koná několik srazů Velorexů. Prvním a zároveň největším srazem co do počtu účastníků, je jarní sraz v Boskovicích. Dalším hojně navštěvovaným srazem je sraz na hradě Lipnice v Lipnici nad Sázavou.

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1980

Žánr: Komedie

Režie: Ladislav Smoljak

Námět a scénář: Zdeněk Svěrák

Hrají: Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Zdeněk Svěrák, Eliška Balzerová, Dagmar Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Jiří Hálek, Hana Čížková, Václav Mareš, Jana Březinová, Zdeněk Zelenka, Gabriela Wilhelmová, Bedřich Prokoš, Miroslav Vladyka, Jaroslava Kretschmerová, Ladislav Trojan, Ladislav Smoljak, Jan Kašpar, Alexej Pyško, Václav Kotva, Milada Ježková, Jan Hraběta, Pavel Vondruška, Stanislava Bartošová, Jana Altmanová, Ilja Racek, Jaroslav Weigel, Jiří Lír, Boris Rösner

Vyrobilo: Filmové studio Barrandov – dramaturgická skupina Karla Valtery

Hudba a zpěv: Jaroslav Uhlíř

Kamera: Ivan Šlapeta

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Jiří Pavlík

Kostýmy: Helena Dubová

Premiéra: 1981

Délka: 85 minut

Menu DVD
Výběr kapitol
Nastavení zvuku a titulků
Bonusy
Rozhovory
Píseň