Filmag Téma 2 – Robocop: Temná spravedlnost

V červnu letošního roku oslavil Filmag první výročí od svého vzniku vydáním mimořádného vydání nazvaného Filmag Téma. Jedná se o číslo specializované na určité filmové téma, které je natolik nosné, že bylo nesčetněkrát zpracováváno filmaři. První číslo mělo podtitul Ve stínu Sherwoodského lesa a věnovalo se tématu legend o Robinu Hoodovi. Nyní (zítra, v pátek 31. srpna 2007) vychází druhé číslo Filmag Téma 2 zaměřené na legendu zvanou Robocop. Cena je 76,– Kč.

Alex J. Murphy byl dobrej polda. Jak by řekl Chuck Norris – ten největší. Jenže právě s takovýma lidma si osud a potažmo partička ujetejch záporáků moc ráda pohrává. Alex končí na zemi rozstřílenej na hadry a jen díky moderní technologii se může vrátit do světa živých, aby potíral zločin. Jako ROBOCOP.
Ano, příběhy některých legend se teprve odehrají, ale to redaktorům Filmagu nebrání v tom, aby se na jejich pohnutý život soustředili a přinesli svým čtenářům informacemi nabitou várku fakt, příběhů, mýtů a legend o jednom z nejzásadnějších cyborgů našeho mládí. A aby v tom nebyl sám, přichází s ním i ostatní zástupci cyberpunku, jehož se sám stal neodmyslitelnou ikonou. Chtěli byste potkat tak trochu jiné policisty? Zdá se vám vaše přítelkyně chladná? Není ona náhodou robot? A víte, co všechno se dá v těle nahradit kovem? Pokud ne, přijměte pozvání začínající na periferii špinavého Delta City…

Nový FILMAG téma vychází již 31. 8.! Ideální četba pod školní lavici!

O tom, že story o RoboCopovi je nepřehlédnutelné téma ve světové kinematografii svědčí fakt, že na toto téma byla natočena celá řada filmů. Asi nejlepší je RoboCop režiséra Paula Verhoevena z roku 1987. O tři roky později následovala již o něco méně povedená dvojka od režiséra Irvina Kershnera. Původní nápad byl rozmělněn a vyvařen, jak už tak u mnohých dvojkových filmů bývá.

Hovoříme-li o dvojce jako o odvaru, pak RoboCop 3 od režiséra Freda Dekkera, který se objevil o další tři roky později (1993) je již dílo, pro které se těžko hledá slušný výraz. Nemám při hodnocení filmů ráda slova jako sračka, ale někdy si člověk nemůže pomoci. Dvojka byla ve srovnání s trojkou ještě zlatá.

Jak už tomu u hraných filmů, které vzbudily určitý ohlas bývá, často vznikne i jejich animovaná verze. Nejinak tomu bylo u RoboCopa, kde se animák vyloupl již rok po prvním dílu a jmenoval se Robocop: Alpha Commando. Režie: Tom Tataranowicz. Kvalita opět nic moc.

Dílko, které je přílohou Filmagu Téma se v originále jmenuje Robocop: Prime Directives. Jeho režisérem je Julian Grant. Pochází z roku 2000. Televize Nova jej vysílala jako čtyřidílný seriál. Jako čtyřdílná televizní minisérie byl ostatně i zamýšlen, čemuž odpovídá i stopáž 375 minut. Pro milovníky originálu z roku 1987 je to bohužel jen opět jedna z nepříliš podařených variací na postavu RoboCopa. Pokud se z nějakých osobních nebo odborných důvodů zajímáte o tento typ filmů, pak máte možnost získat dalšího Copa do sbírky, jinak ztráta času. pokud jste dosud žádného RoboCopa neviděli, pak rozhodně nedoporučuji, kazit si dojem a začínat právě tímto agregátem. Raději si sežeňte originál od Verhoevena.