TV DUEL 2007/19 – Rudé horko

 

Nejtvrdší moskevský detektiv a nejbláznivější chicagský policajt. Oba jsou nesnesitelní, ale koho napadlo dát je dohromady? Akční hrdina Arnold Schwarzenegger opět nastupuje, a to v akčním krimi thrilleru Rudé horko (Red Heat) úterý 4. září 2007. Cena časopisu TV Duel i s DVD je 129,- Kč.  

 

V době politického tání zamýšlí sovětský podnikatel Viktor Rostavili zahrát si na velkého sněhuláka: snaží se zaplavit celou zemi bílým práškem, kokainem. Kapitán Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger), ocelově nezlomný příslušník oddělení pro vraždy u moskevské milice, přáteli i nepřáteli přezdívaný ‚železná tlama‘ nenávidí tohoto lotra z říše zla. Rostavili se dostává přes mrtvoly až do Chicaga. Odtamtud hodlá podminovat Sovětský svaz koksem, je to naprosto soukromý Rostaviliho program perestrojky, a proto musí Danko, dopadnout gangstera v Chicagu, aby ho pak v Moskvě dostal konečně za katr.

Danko musí, i když nerad, spolupracovat s americkým kolegou seržantem Artem Ridzikem (James Belushi), který se vyznačuje nenuceným chováním a neustále vzdychá: „Na mne vždycky vyjdou zasrané úkoly.“ Upozorňuje Danka, že metody ve stylu Špinavého Harryho jsou nežádoucí. Ruský stoik odpoví stručnou otázkou: „Kdo je Špinavý Harry?“ Danko vůbec nenadělá moc řečí. Když se ubytuje v zaplivaném hotelu, kde se po knize hostů procházejí švábi a v televizi běží sexy film, pronese pohrdavě: „Kapitalismus“. Přesto se nerovná dvojice chystá definitivně vyřadit Rostaviliho a jeho společníky z podnikání. Honička po Chicagu vyvrcholí pronásledováním v autobusech, což svou dokonalostí je zcela na úrovni podobných scén z předních akčních filmů, jako jsou Friedkinova Francouzská spojka (The French Connection) nebo Yatesův Bullitův případ (Bullitt).

Režie: Walter Hill
Hrají: Arnold Schwarzenegger, James Belushi, Peter Boyle, Ed O’Ross, Laurence Fishburne, Gina Gershon, Richard Bright, J.W. Smith, Brent Jennings, Gretchen Palmer, Pruitt Taylor Vince, Mike Hagerty, Brion James, Gloria Delaney, Peter Jason, Oleg Vidov, Saveli Kramarov, Gene Scherer, Tengiz Borisoff, Roger Callard, Gábor Koncz, Géza Balkay, Zsolt Körtvélyessy, János Bán, Tiger Chung Lee, Sven-Ole Thorsen, Norbert Növényi, Istvan Etlenyi, George Gati, Peter Marikovsky, Gábor Németh, Istvan Vajas, Peter Kis, Atilla Fasi, Eric Mansker, Lew Hopson, Jason Ronard, Gigi Vorgan, Allan Graf, Kurt Fuller, Bruno Alexander, Christopher Mankiewicz, Bob O’Donnell, Marjorie Bransfield, Luis Contreras, Christopher Anthony Young, William McConnell, Ed DeFusco, Joey D. Vieira, Michael Adams, Jonathan Tate.
Žánr: Krimi thriller
Rok vzniku: 1988
Země původu: USA
Délka: 106 minut

Zajímavosti: Ve filmu hraje roli důstojníka János Bán známý rolí Otíka Rákosníka z filmu Vesničko má středisková. Ve slovenštině se film jmenuje vtipně Červená horúčava.