National Geographic – Tanec s vlky

Časopis National Geographic vychází pravidelně každý měsíc, ale s DVD přílohou jen občas. Vždy se však jedná o kvalitní filmy, žádný odpad. Jedná se o filmy zaměřené na náročnějšího diváka. Tentokrát je to western o muži, který hledal smrt a našel sám sebe Tanec s vlky. Cena jednoho čísla na stánku je 159,– Kč.

Dávno pryč jsou časy, kdy western byl v Hollywoodu jedním z nejvíce natáčených žánrů. Bylo to za časů Garyho Coopera a jeho V pravé poledne (High Noon), či Přestřelka u ohrady O.K. kde hráli Burt Lancaster a Kirk Douglas. Anebo John Wayne bojující s Apači v Rio Grande či Clint Eastwood v trilogii od Sergia Leoneho. ZKrátka, v těch dobách bylo natáčení westernů způsobem, jak zaručeně naplnit kina i kasu.

Ale to bylo v padesátých, případně ještě v šedesátých letech. Pak ale přišly do módy jiné žánry, především muzikál a akční příběhy. V deadesátých letech se o návrat westernu na výsluní pozornosti diváků zasloužily především dva oscarové snímky: jednak to byli Nesmiřitelní Clinta Eastwoda z roku 1992, a potom právě slavný Tanec s vlky Kevina Kostnera.

Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s osamělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Siouxů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Zaťatá pěst, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Siouxi Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Zaťatou pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Siouxové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar raději se Zaťatou pěstí kmen opouští, aby nepřivolal pomstu kavaleristů.

Země původu: USA
Rok vzniku: 1990
Žánr: Western
Originální název: Dances with Wolves
Scénář: Michael Blake
Režie: Kevin Costner
Hrají: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant, Floyd ‚Red Crow‘ Westerman, Tantoo Cardinal, Robert Pastorelli, Charles Rocket, Maury Chaykin, Jimmy Herman, Nathan Lee Chasing His Horse, Michael Spears, Jason R. Lone Hill, Tony Pierce, Doris Leader Charge a další.
Kamera: Dean Semler
Hudba: John Barry
Distributor: Orion Pictures
Disk obsahuje:
Interaktivní menu; Přímá volba scén; Film o filmu; Profil Kevina Costnera; Kinoupoutávka
Audio Dolby Digital 5.1: anglicky
Audio Dolby Digital 2.0: česky
Audio Dts: anglicky
Titulky: české