Blesk – Na samotě u lesa

 

Podobně jako již nějakou dobu rozlišujeme úterní a páteční DVD v Šípu nebo středeční a nedělní DVD v Aha!, budeme zanedlouho rozlišovat mezi úterním a sobotním DVD v Blesku. To znamená, že Blesk také přechází na 2 DVD týdně, jako konkurence. Včetně DVD z deníku Sport se už jedná o 7 příbalových DVD týdně v ceně kolem 40,- Kč, což už je nářez. Film Na samotě u lesa vyjde  v úterním Blesku dne 18. září 2007 za obvyklou cenu 42,- Kč. Film již byl ke koupi jako příloha časopisu Vlasta (tehdy ale za podstatně jiné peníze).

 

 

 

V komedii Na samotě u lesa se sešla vybraná herecká parta: Zdeňku Svěrákovi, Daniele Kolářové, Ladislavu Smoljakovi a Josefu Kemrovi to báječně ladilo. 

 

 

 

 

Ne každý ví, že se Josef Kemr v Samotě vrátil k filmu po několikaleté vynucené pauze…Od roku 1965 hrál v Národním divadle, kde vytvořil na osmdesát rolí. Stál také mnohokrát před filmovou kamerou a vytvořil řadu nezapomenutelných rolí. 

 

V roce 1968 veřejně odmítl sovětskou okupaci. Netajil se také svou neochvějnou vírou v Boha. Oba tyto postoje znamenaly v době normalizace, po roce 1969, několikaletý herecký distanc. 

 

Ten prolomil až režisér Jiří Menzel, když obsadil Kemra v roce 1976 právě do role furiantského dědy Komárka. Neutuchající smysl pro humor, často velmi černý, ale laskavý, se prolínal celým hercovým životem. Vedl až k určitému podivínství. 

 

 

 

 

„Jednoho dne budu ležet na nejvyšším místě hřbitova, a budu se už navždy kochat tím nádherným výhledem do kraje,“ pochvaloval si hrobku, kterou nechal zhotovit ještě za svého života u kostela svatého Matěje v Praze. 

 

Herečka Helena Růžičková o něm kdysi prozradila: „Pepíček míval zvláštní nápady. Jednou se třeba připravoval na smrt tak důkladně, že nějakou dobu spal v rakvi.“ Herectví miloval celý život, do poslední chvíle. 

 

 

 

 

A svůj poslední film „V erbu lvice“ dokončoval na smrt nemocný na nemocničním lůžku. Hrál posedlého mnicha, který v poslední scéně opouští tento svět. Josef Kemr zemřel na rakovinu v roce 1995. 

 

Jeho (a nejen jeho) herecký um si ale můžete připomenout již příští úterý, kdy společně s Bleskem vychází DVD Na samotě u lesa. 

 

 

 

Slavné hlášky z filmu: 

 

* Lavičková: Nemá ten pes blechy?
Děda Komárek: To von nějakou bude mít, ale to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou! 

 

* Lavička: Ne děti, to je pan Lorenc… ale ze začátku to skutečně znělo jako klekání. 

 

* Děda Komárek: Chčije a chčije… 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1976

Délka: 95 minut

Kinopremiéra: 1. září 1976

Režie: Jiří Menzel

Pomocná režie: Hana Hanušová

Námět: Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak

Scénář: Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak

Dramaturgie: Václav Šašek

Produkce: Jan Šuster

Kamera: Jaromír Šofr

Druhá kamera: Vladimír Smutný

Hudba: Jiří Šust

Střih: Jiřina Lukešová

Zvuk: Adam Kajzar  

Architekt: Zbyněk Hloch

Hrají: Josef Kemr (Komárek), Zdeněk Svěrák (Lavička), Daniela Kolářová (Lavičková), Marie Hradílková (Zuzana), Martin Hradílek (Petr), Ladislav Smoljak (Zvon), Naďa Urbánková (Zvonová), Jan Tříska (dr. Houdek), Zdeněk Blažek (Hruška), Alois Liškutín (Kos), František Řehák (Lorenc), Václav Trégl (Vondruška), Vlasta Jelínková (Vondrušková), Oldřich Vlach (Kokeš), František Kovářík (Komárek st.), Míla Myslíková (Božena), Evžen Jegorov (hajný), Petr Brukner (prodavač), Miloslav Štibich (předseda JZD), Jan Waldmann (vesničan Šustr), Miloš Šustr (farář)

 

 

 

Údaje o DVD:  

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky

 

 

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: filmografie, fotografie, rozhovory (Jiří Menzel, Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak), hlášky z filmu (Zedník, Klekání, Spáči, Prší, Žáby, Myslivec)