Filmag 2007/09 – Přísaha, Zběsilý útěk

Časopis FILMAG vyšel ve své specializované podobě s válečným filmem ani ne před týdnem, a už je zde opět „řádné“ měsíční vydání – tentokrát zářijové. Z pokladnice světových thrillerů se můžete seznámit s mysteriózním thrillerem Přísaha a s krimi thrillerem Zběsilý útěk. Cena 196,–. Vychází zítra 20. září 2007.

Tohle ráno bude hodně krvavé. Léto je již nenávratně pryč (stejně jako krátké sukýnky dívek nad zákonem) a i přes stále chladnější počasí se připravuje velká bitva. U ní určitě nemůžete chybět! Oblečte si zbroj, ze sklepa vytáhněte kopí, do torny přibalte nový Filmag a můžete vyrazit. Vždyť stanout v malém průsmyku po boku krále Leonidase je snem každého pravého válečníka. Pokud však je na vás válečná vřava příliš divoká, můžete se usadit v prosluněném „Údolí včel“ a doufat, že vás přítel Armin neodhalí. I tak se válce nevyhnete, neboť přichází i Clint Eastwood, aby vám přečetl „Dopisy z Iowy“ a ukázal vám v západu slunce vlající „Vlajky našich otců“. Jak se v současné době má česká kinematografie Vám poví Jiří Menzel a jeho „Obsluhoval jsem anglického krále“, popřípadě Bystroňovo „Po hlavě… do prdele“. A zatímco se udatní válečníci budou řítit do útoku, jejich ženy určitě nepohrdnou kompletním vydáním Angeliky či pohledem na holou hlavu „Perfect strangera“ Bruce Willise. Samozřejmě osvědčený tým redaktorů je opět zpět, aby vás pobavil a nastavil novinkám na DVD pokřivené zrcadlo skutečnosti.
A i tentokráte se můžete těšit na dva vynikající snímky. Prvním je parádní drama Seana Penna „Přísaha“ a druhým drsná pecka „Zběsilý útěk“! Nechte si i vy vytetovat Johna Waynea na záda!

PŘÍSAHA

Nevadský detektiv Jerry Black má jít zítra do penze. Už si balí věci ze stolu a chystá se na večírek na rozloučenou, když v tom dostane svůj poslední případ. Našli mrtvé tělo osmileté holčičky. Tohle není věc, která by se dala tak snadno pustit z hlavy, a tak dá Jerry Black, penze nepenze, slib rodičům mrtvého dítěte, že vraha dopadne. I kdyby tomu měl obětovat celý zbytek svého života. I kdyby tím měl zničit všechno, čeho se mu v životě podařilo dosáhnout.
Přísaha osudové posedlosti je už druhým přepisem slavné novely F. Dürrenmatta Slib. Ten první vznikl v Německu, byl černobílý a nesl název Stalo se za bílého dne. A teď, po čtyřiceti třech letech, vznikla nová verze s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Ale pozor, i přes téma vraždy a to, že hrdinou je detektiv, rozhodně nečekejte klasický kriminální thriller. Přísaha je spíš psychologické drama o člověku, který obětuje své štěstí na oltář cti a povinnosti. Je to dost hořký příběh o posedlosti, u kterého je kriminální pátrání pouze prostředkem, nikoliv cílem.

Film je postavený především na pomalém budování atmosféry, na depresi a samozřejmě na skvělých hereckých výkonech. Vedle Jacka Nicholsona v roli posedlého důchodce se tu mihne i Benicio Del Toro, Aaron Eckhart, Helen Mirrenová, Mickey Rourke, Sam Shepard či Harry Dean Stanton. Prostě, je na co se koukat.

A ne, nepletete se, skutečně tenhle film už jako příloha nějakého časopisu vyšel, ale s obrazem 4:3, čili v televizním formátu. Filmag je první, který přichází s širokoúhlou verzí!
Originální název: The Pledge
Rok vzniku: 2001
Délka: 124 minut
Země původu: USA
Režie: Sean Penn
Hrají: Jack Nicholson, Lois Smith, Patricia Clarkson, Benicio Del Toro, Aaron Eckhart, Helen Mirren, Tom Noonan, Michael O’Keefe, Costas Mandylor, Robin Wright Penn, Vanessa Redgrave, Mickey Rourke, Sam Shepard, Harry Dean Stanton, Theodore Thomas

ZBĚSILÝ ÚTĚK

Pistolí, která zastřelila zkorumpovaného policistu. Jako taková ztratila právo na další existenci a měla zmizet někde na dně řeky. Jenže ten, kdo se o ni měl postarat, ji nechal ležet doma, kde se jí chopil kamarád jeho syna. A aby bylo ještě hůř, tak si s její pomocí vyřídil účty se svým tátou a pak, i se zbraní, zmizel v nočním městě. Muž, který se měl o zbraň postarat, je v maléru. Pokud nenajde včas pistoli a nezbaví se jí, jsou jeho dny sečtené. Jenže pistole zatím někde bloudí městem a putuje z ruky do ruky.

Zběsilý útěk bylo jedno z velkých překvapení minulého roku. Drsná, tvrdá a dobře natočená kriminálka v podání téměř neznámého režiséra a scenáristy Wayne Kramera dokázala šokovat, napnout i nadchnout. Skvělá režie a silný příběh, ve kterém se hlavní hrdina noří stále hlouběji do temného světa velkoměsta. Od pasáků přes pouliční gangy, policajty, pedofilní úchyláky až po ruskou mafii, to všechno potkává hrdina na své cestě za nebezpečnou zbraní, při které ho kupředu (jako ostatně většinu postav filmu) žene strach. Film je sice postavený dost na atmosféře a propletenosti jednotlivých postav, ale je tu i pár opravdu skvělých akčních sekvencí, při kterých vzduchem létají kulky, nadávky i mozkomíšní hmota. Je to temná jízda nocí, ze které se nedá vystoupit. Opravdu strhující noční můra.

P.S.: Pro nás může být zajímavé, že jednu z větších rolí v tomhle nekompromisním bijáku hraje Karel Roden – ruského mafiána, který miluje filmy s Johnem Waynem.

Originální název: Running Scared
Rok vzniku: 2006
Země původu: USA
Délka: 122 minut
Režie: Wayne Kramer
Hrají: Paul Walker, Cameron Bright, Vera Farmiga, Karel Roden , Johnny Messner, Ivana Milicevic, Chazz Palminteri, Michael Cudlitz, Elizabeth Mitchell, John Noble, Brian Caspe, Jeff Caster, Glenn Wrage

Nový Filmag vychází již zítra – 20. 9. 2007. Nezapomeňte si ho přibalit do své torny! Ve chvílích bez boje se vám bude hodit!