Aha! – Eva tropí hlouposti

 

Film Eva tropí hlouposti byl natočen v dobách, kdy slova biograf a zábava patřily k sobě, a kdy se do kina skutečně chodilo především za zábavou. Od doby kdy měl film svou premiéru, se u něj skvěle bavily již generace diváků. Vychází v nedělním Aha! pozítří v neděli 23. září 2007. Cena 38,– Kč.

 

Doba, ve které byl film natočen skutečně přála nenáročnému a oddechovému žánru. Přitom politická situace ve státě i v Evropě nebyla vzhledem k nástupu nacismu právě optimistická. I když to vypadá jako paradox, je to vlastně logické. Právě takový film, který byl uváděn do kin zcela jednoznačně oddechový, nemohl být nařčen z nějaké provokace nebo výsměchu nastupující totalitní moci. Přesto se jedná v rámci žánru o povedenou komedii, a to především díky kouzlu Oldřicha Nového a přirozenému komickému talentu Nataši Gollové. 

 

 

 

 

Eva Norová je vizáží mladá dáma, ale jinak pěkné třeštidlo. Žije se svou starou tetou Pa, která je na její vylomeniny zvyklá, a tak ji ztřeštěné chování neteře nechává v klidu. Na narozeniny tetičky přijíždí i Evin bratr Michal, který se cestou setká s krásnou dívkou, schovávající se před přísnou matinkou. Než se ale stačí blíže seznámit, dívka zmizí. Eva má tetičku moc ráda a chtěla by jí k narozeninám dát originální dárek. Nápad má – tetička má ráda růže a radost by jí udělal recept na pěstování Záhorské růže. To je odrůda, kterou pěstují noví sousedé tetičky, ale zdá se, že zrealizovat tuto věc bude téměř nemožné… Eva si však vymyslí „ďábelský“ plán. Vydá se do vily Záhorských a předstírá, že se uchází o místo sekretářky… 

 

 

 

 

Film byl natočen na motivy stejnojmeného románu Fan Vavřincové, kterou z DVD známe z edice DiViDi jako autorku scénáře seriálu Taková normální rodinka. Je také jedním z nejlepších filmů režiséra Martina Friče (Krisitán, Tři vejce do skla).  

 

Po úspěchu brilantní společenské komedie Kristián, v níž se zaskvěl komediální talent ústřední dvojice – Nataši Gollové a Oldřicha Nového – hledal režisér Martin Frič nový námět, v němž by tato dvojice našla uplatnění a prostor pro svou svébytnou inteligentní komiku. Inspirován žánrem amerických crazy-komedií natočil v roce 1939 první českou komedii tohoto typu, v níž se seriózně vyhlížející mladý muž dostával do kolotoče prekérních situací. Ty s notnou dávkou roztomilosti roztáčela jeho temperamentní sestřička, jíž žádný nápad nebyl dost ztřeštěný. Scénář Vladimíra Peroutky podle humoristického románku začínající Fan Vavřincové byl psán oběma protagonistům na tělo.  

 

 

 

 

 

Kromě Oldřicha Nového a Nataši Gollové se ve filmu setkáte s neodolatelnou tetičkou Zdenky Baldové, v dalších rolí s Ellou Nollovou, Gustavem Hilmarem a dalšími oblíbenými herci. O hudbu ve stylu tehdy nastupujícího swingu se postarali Jiří Traxler a Kamil Běhounek, za kamerou stál zkušený Václav Hanuš. Film Eva tropí hlouposti měl úspěch nejen u kritiky, která vysoko hodnotila perfektní práci režiséra i herecké výkony, ale hlavně u diváků, kterým nabídl půldruhé hodiny znamenité zábavy, což v tehdejší těžké době nebylo vůbec málo. A skutečnost, že tento film je i dnes přijímán pamětnickým i mladším publikem se stálými sympatiemi, je důkazem o jeho nestárnoucí kvalitě. 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 84 minut

Kinopremiéra: 10. listopadu 1939

Režie: Martin Frič

Scénář: Vladimír Peroutka

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Kamil Běhounek, Jiří Traxler st.

Kamera: Václav Hanuš

Zpěv: Oldřich Nový

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Zora 

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Lucernafilm  

Hrají: Nataša Gollová (Eva Norová alias Eva Norbertová), Oldřich Nový (Michal, Evin bratr, alias hrabě Johny), Zdeňka Baldová (Pavlína Norová, zvaná teta Pa), Ella Nollová (služka u Norů Klotylda), Gustav Hilmar (továrník Tomáš Záhorský), Marta Májová (Emilie, Záhorského žena), Jiřina Sedláčková (Eliška, Záhorských dcera), Josef Gruss (Zdeněk Kolář, Eliščin ctitel), Raoul Schránil (dr. Jiří Novotný alias tajemník Jiří Kučera), Bolek Prchal (sluha u Záhorských Jan)

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky digitálně čištěný, Dolby Digital 2.0 česky původní

Titulky: anglicky, německy, české titulky pro neslyšící

 

 

 

Obraz: černobílý PAL 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace