Vlasta s DVD – Anna a král

I když v řadě deníků dnes běžně vycházejí DVD přílohy v rozmezí od 38,– do cca 50,– Kč, časopisy a magazíny jako Květy, Vlasta, Story a další se stále drží ceny 119,– Kč. Jak se zdá, i za tuto cenu jsou DVD s časopisy prodejné, zvláště jde-li o tituly, které dosud levněji nevyšly. To je také případ filmu Anna a král, který sice již dříve vyšel v edici Lidových novin Světový film, avšak za cenu 179,– Kč. Kdo si tenkrát DVD nekoupil a počkal do tohoto týdne, ušetřil 60,– Kč.

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného.

Roli Anny měla původně hrát Kate Winslet. Nakonec ale byla vybrána Jodie Foster (Mlčení jehňátek). Oscarová herečka Judie Fosterová se představuje jako nezávislá anglická učitelka spolu s mezinárodní exotickou hvězdou Chow Yun-Fatem (Střelci na útěku, Hard Boiled), který hraje siamského krále Mongkuta ve filmu Anna a král.

Nádherné exteriéry a výprava, pohled do králova harému a hvězdná herecká obsazení ve velkolepém příběhu o narůstajících sympatiích a citech mezi evropskou učitelkou a asijským králem, o konfrontaci dvou kultur a světů, a zároveň o možnostech spojení dvou odlišných vidění, když si lidé porozumějí.

Žánr: Drama, historický, romantika
Originální název: Anna and the King
Režie: Andy Tennant
Hrají: Chow Yun-Fat, Jodie Foster, Ling Bai, Geoffrey Palmer, Kenneth Tsang
Délka: 142 min.
Přístupno: od 12 let
Zvuk: dolby stereo
Dabing: anglický, český
Titulky: české, anglické, polské, maďarské, turecké