Aha! – Dovolená s Andělem

Po kameňákové trilogii se středeční Aha! opět vrací k dívatelným filmům. Jaroslav Marvan v jedné ze svých nejlepších komediálních rolí. Poslední středu v září (26. září 2007) vyjde DVD ze Zlatého fondu českých filmů Dovolená s Andělem. Cena 38,- Kč.

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie.

Filmový přehled z roku 1953 o filmu napsal: Česká barevná veselohra o veselých čtrnácti dnech rekreace odborářů v zotavovně Jezerka“. Sledujeme jejich příjezd do zotavovny, při seznamovacím večeru se nám představí věčný bručoun Anděl, revisor elektrických drah, energický Slovák Štefan Pálka, řidička autobusů Marienka, údržbář Mašek, slevač Herzán, manželé Pavlátovi, modelář Vyhlídka a řada jiných, s nimiž pak prožijeme veselé chvíle, jak je přinášely slunné dny jejich dovolené, během níž všichni stačili nejen načerpat osvěžení a sílu do další práce, ale ještě navíc upravit bývalý hostinec v útulný žňový útulek pro děti.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1952

Délka: 76 minut

Kinopremiéra v ČR: 3. dubna 1953

Režie: Bořivoj Zeman

Asistent režie: Bohumil Svoboda, Květa Ondráková

Námět: Josef Neuberg, František Vlček

Scénář: Jaroslav Mottl, Bořivoj Zeman, Josef Neuberg, František Vlček

Technický scénář: Josef Neuberg, František Vlček, Bořivoj Zeman

Produkce: Ladislav Terš

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Jan Stallich

Asistent kamery: Bohumil Hába

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Emanuel Formánek, František Černý

Kostýmy: Karel Postřehovský, Marie Malá

Masky: Karel Marek

Architekt: Jan Pacák

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Jaroslav Marvan (revizor Elektrických drah města Prahy Gustav Anděl), Josef Pehr (údržbář Václav Mašek ze Škody Plzeň), Josef Kemr (truhlář-modelář Vyhlídka z ČKD), Vladimír Ráž (konstruktér Karel Pavlát), Jana Dítětová (svářečka Milada, Pavlátova žena), František Dibarbora (horník Štefan Palko z Banské Bystrice), Stanislava Seimlová (řidička autobusu Marienka Vaněčková), Běla Jurdová (kulturní referentka Lída Višňáková), Vladimír Řepa (slévač Vojtěch Herzán z Mladé Boleslavi), Rudolf Princ (správce zotavovny Jezerka), Alena Vránová (učitelka Marie Dobešová), Eva Foustková (uklízečka Anna Kazdová, teta Marie), Růžena Šlemrová (rekreantka Pichlová), Josef Hlinomaz (elektrotechnik Jeřábek z Elektry), Antonín Vilský (rekreant Stehlík), Marie Norrová (Stehlíkova žena), Josef Příhoda (natěrač z Nového bytu Vošahlík), Anna Kadeřábková (předsedkyně MNV v Javornici Řeháková), Blažena Slavíčková (poštovní úřednice), Alois Dvorský (listonoš), František Kokejl (horník Joséfek Babica z Prostějova), Antonín Klimša (horník Eman Gomolek z Ostravy), Renata Borová (malá Evička), Zora Doskočilová, František Fontén, P. Neuberg, V. Hrabánková, A. Fajfrlíková, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace