Aha! – Starci na chmelu

 

Film Starci na chmelu vyráží na do regálů novinových stánků již potřetí. V minulosti vyšel již jako příbal časopisu DiViDi a nedávno znovu v edici Zlatý fond Speciál. Nyní vychází v nedělním Aha! za cenu 38,- Kč a představuje tak titul, který postupně prošel třemi cenovými segmenty trhu (vlastně čtyřmi, počítáme-li regulérní nepříbalové DVD). Pokud se ještě najde někdo, kdo by o něj měl přesto zájem, má šanci tuto neděli 30. září 2007

 

Jak již bylo řečeno, film Starci na chmelu vyšel v dřevních dobách vydávání českých DVD formou příbalů v prvním ročníku časopisu DiViDi, který jako první začal vydávat „levnější“ česká DVD příbalovou metodou.
Nedávno odstartovala společnost Filmexport novou edici Zlatý fond speciál, kde nabídla tento film znovu, (bez bonusů, kterými jinak poměrně dobře vybavovala svá DVD prodávaná v edici Zlatý fond za 199,– Kč). Vytvoření této nové „dietní“ edice působilo dojmem, že se jedná o reakci na špatnou prodejnost edice Zlatý fond, která se v poslední době „zasekla“ někde u filmu Měsíc nad řekou. Ukázalo se, že fanoušků starších českých filmů, kteří by dokázali ocenit bonusy v podobě soudobé dokumentace na DVD-ROM, slova historika a rozhovorů s lidmi, kteří měli s konkrétním filmem něco do činění, není zas tolik. Je to možná škoda. Samotné filmy jsou zčásti notoricky známé z televize z cyklu „Pro pamětníky“ či „Filmové návraty“ a možná se měl někdo zamyslet nad tím, jestli opravdu nemáme víc než jednoho jediného filmového historika. Nic proti panu Taussigovi osobně nemám, ale za dobu vydávání Zlatého fondu se přece jen trochu „ohleděl“.
Nápad na vydávání „lite“ edice Zlatého fondu byl vcelku logický – nabídnout méně muziky za méně peněz. Je ale otázkou, zda byla správnou volbou právě film Starci na chmelu, který je sice kritiky vychvalovaný a má své nezastupitelné místo v historii českého muzikálu, ale kromě skalních fandů (kteří již DVD doma dávno mají) a pamětníků (dnes většinou důchodovém věku) zas až tak moc nikoho „netankuje“. Písničky z něj byly navíc opětovně „provařeny“ v muzikálu Rebelové. Osobně si myslím, že výběr tohoto filmu jako pilotního titulu pro novou edici moc dobrou volbou nebyl, což dokazuje fakt, že edice ZF Speciál skončila hned po prvním čísle.

Zdá se, že tato edice se nenápadně zmutovala do edice nedělního Aha!. I zde totiž vychází filmy od Filmexportu bez bonusů, pouze cena je nižší – z 69,– Kč jsme se dostali na 38,–. Což je cena na spodní hranici cenového spektra (a je tudíž logické, že kromě samotného filmu v papírové obálce nelze očekávat nic navíc). Náhradou nám budiž to, že se občas dočkáme některého z dosud na DVD nevydaných filmů (Táto, sežeň štěně, Železný dědek). DVD Starci na chmelu ale připomíná spíše bumerang, který byl již potřetí vržen od vydavatele k zákazníkovi. Vzhledem k tomu, že počtvrté by to muselo být již asi zadarmo, lze doufat, že protentokrát to bylo na dlouhou dobu naposled.