Sport – Kobra 11 č. 1 – Bomby na 92. kilometru

Sport rozšíří svou vydavatelskou aktivitu a ve středu 3. září 2008 budeme mít možnost se setkat s prvním DVD z nekonečného cyklu Kobra 11. Jedná se o pilotní film Bomby na 92. kilometru, cena bude dnes již obvyklých 49,- Kč. Pokud tedy milujete tuny všelijak rozmlácených automobilů, nemáte na výběr.

Nejprve citujme něco oficiálních informací z webu současného vysílatele:

V Česku se německý akční seriál Kobra 11 vysílá na TV Nova. Během roku 2008 se odvysílá už 11. řada seriálu, kdežto v německé RTL už 12. řada. Tvorba seriálu je časově velmi náročná a proto se začalo s natáčením dílů s druhým týmem policistů – Kobra 11: Nasazení týmu 2.

Natáčení seriálu Kobra 11 vyžaduje enormní úsilí tvůrců a samozřejmě i kaskadérů. Náklady na natočení jednoho dílu činí zhruba 250 tisíc eur, přičemž "spotřeba" automobilů v jedné epizodě je od jednoho do dvaceti zničených vozů.

Během spousty let natáčení se v hlavních rolí vymění spousta herců, kteří buď umírají a nebo odchází do ústraní. A to jak v řadách policejních inspektorů, tak i půvabných sekretářek.

A nyní něco k samotnému pilotnímu filmu:

Pilotní film Bomby na 92. kilometru přikoval do křesel 12. března 1996 více než deset milionů diváků tlevize RTL. Tento rekord zatím nebyl překonán. U nás jsme ho měli možnost opakovaně shlédnout 3. června 2008, kdy TV Nova začala s reprízováním seriálu.

V dálničním bufetu ve Valdenau je maniak, který ohrožuje návštěvníky granátem. Na místo dorazí inspektoři Frank Stolte a Ingo Fischer. Po chvíli rozmlouvání maniaka zpacifikují a zjistí, že šlo jen o maketu granátu. Maniak ovšem vyhrožoval, že když ho zadrží, tak začnou na dálnici explodovat bomby.

Na dálničním náspu při opravě svodidel naleznou dva silničáři bombu. Při neopatrné manipulaci nálož exploduje a oba málem přijdou o život. Vrchní komisařka Lamprechtová si nechá předvést maniaka z bufetu, aby zjistila zda opravdu je viníkem on. Ten svojí vinu popírá.

Frank a Ingo v noci se na dálnici najdou na místě činu plastikovou figurku z komiksu Tim a Struppi, v níž je uložena magnetofonová nahrávka. Jakýsi Rascar Capac v ní požaduje milion marek a kilogram zlata a vyhrožuje dalšími bombami. Ukradené věci přivedou oba komisaře do starožitnictví, odkud byly zcizeny. Zde se dozví, kdo je ten záhadný Rascar Capat – postava z komiksu, která bojuje na dálnicích. Rascar Capat ale zanechal další pokyny. Na 92 km je taška a v ní vzkaz, aby se Frank dostavil s výkupným do Vídeňské cukrárny. Předání peněz však ztroskotá a hrozba dalších atentátů jen stupnňuje strach a paniku obyvatel. Racar Capat se začne mstít. Při dalším útoku na náklaďák je ohrožen život kolegy od dopravní policie Bodmera. Pachatel opět mizí. Až analýza trhaviny přivádí hrdiny na horkou stopu: před pár lety ji už jeden atentátník použil. Měl by ale dosud sedět za mřížemi ….

Policista Bodmer se rychle zotavuje a tak dostane za úkol najít souvislosti mezi komiksem a událostmi na dálnici. Frank mezitím obdržel další pokyny. S penězi má jít do budky kde dostane další informace. Rascar Capat ho posílá do plovárny, kde má ve skříňce 92 nechat peníze. To ovšem vyděrači nestačí a posílá Franka do muzea. Zde Rascar Capat vyhlásí falešný požární poplach. Frank vidí muže, který utíká s penězi. Frank ho dostihne a zjistí, že jde o hlídače muzea, který si chtěl přivydělat.

Mezi tím najde Bodmer úkryt Rascara Capata pomocí komiksu. Rascar Capat ale nyní chce již 3 miliony a 3 kg zlata. Frank jede opět na 92 km, kde má další instrukce. Mezi tím zjistil Ingo pomocí věštírny (počítače), kterým vozem vyděrač jezdí. Frank jede podle instrukcí do města. Po procházce ho vyděrač zavede do hotelu a to až do posledního patra. Tam musí vhodit peníze do prádelní šachty. Vyděrač utíká před hotel, kde na něho čeká Ingo. Vyděrači se povede nasednout do vozu. Frank se nevzdává a v poslední chvíli skočí na střechu vozu. Po nebezpečné jízdě na střeše Frank skočí do policejního vozu. Vyděrač ztratí nad vozem kontrolu a srazí se s protijedoucím vlakem. Poté je zatčen a dálnice jsou opět bezpečné – a to díky Kobře 11.

Snímek změnil od základu německou televizní historii. Zatímco do té doby se kladl důraz především na dialogy a emoce, z první příčky je vytěsnila akce. A tento trend se neustále vyvíjí. Co bylo před sedmi lety považováno za naprosto šílené, to nám již dnes připadá celkem běžné.

Autorem scénáře k pilotnímu filmu je spisovatel švýcarského původu Claude Cueni, který často používá pseudonym Marcel Schwarz. Narodil se 13. ledna 1956 v Bazileji. Rok před maturitou předčasně odešel z gymnázia a procestoval stopem celou Evropu. V roce 1974 začal psát svůj první úspěšný román Ad acta. Až do roku 1982 se živil příležitosnými pracemi a v různých prostředích sbíral životní zkušenosti pro své psaní. Mimo jiné pracoval jako číšník, pošťák, závozník, posunovač, prodavač v obchodě se zbraněmi, osobní asistent jistého íránského obchodníka, sekretář u trestního senátu, archivář bezpečnostní agentury či reklamní textař. Od roku 1982 se Cueni živí oficiálně jako spisovatel na volné noze. Má na kontě již hezky dlouhou řadu úspěšných románů a několik divadelních her. Spolupracoval i na scénářích různých televizních seriálů. Kromě toho se proslavil tvorbou počítačových her. V roce 1991 založil agenturu Black Pencil AG. Krimipříběhy natočné podle jeho scénárů byly přeloženy do 28 jazyků a vysílány více než třistakrát v pětadvaceti zemích.

 
Pokud chcete prostudovat ještě více a podrobněji, tak můžete třeba zde a nebo taky tady .

Zadní strana

Žánr: Akční / Krimi / Thirller / Seriál
Země původu: Německo
Rok vzniku: 1996
Délka: 94 minut
Původní název: Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei: Bomben bei Kilometer 92
Světová premiéra: 12. března 1996
Režie: Leo Zahn
Hrají: Johannes Brandrup (Frank Stolte), Rainer Strecker (Ingo Fischer), Almut Eggert (Katharina Lamprecht), Günter Schubert (Thomas Rieder), Uwe Büschken (Marcus Bodmer), Claudia Balko (Anja Heckendorn), Matthias Freihof (Jochen Schulte), Lou Lou Rhemrev (Mareike Vanstraaten), a další
Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný