Aha! – Anděl na horách

Po obrovském úspěchu filmu Dovolená s Andělem, který vidělo 4,25 milionu diváků, bylo natočeno pokračování s názvem Anděl na horách. Pokračování se točilo na Slovensku, aby se o popularitu Anděla podělily oba (tehdy) bratrské národy. Úspěch se dostavil i tentokrát, o čemž se můžete přesvědčit již zítra, ve středu 3. října 2007. Cena DVD prodávaného s logem deníku Aha! činí 38,- Kč.

Revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl si už vyzkoušel, že na odborářské rekreaci se to dá celkem vydržet, a tak se ani příliš nebránil, když znovu dostal poukaz. Tentokrát se vypravil do zasněžených Vysokých Tater, dovolená ale neprobíhá nijak idylicky. Setkal se tam totiž s Věrou, která je podle všeho snoubenkou jeho syna, a dívčino chování ho značně pohoršuje. Pan Anděl je zkrátka morous v letech, pro neformální zvyklosti nové doby nemá příliš mnoho pochopení. Mladá generace se však jen tak lehce nedá.

Pokračování veselých rekreačních dobrodružství dobráckého třebas bručounského revisora pražských elektrických drah pana Gustava Anděla z oblíbené veselohry „Dovolená s Andělem“. Tentokrát se pan Anděl vypraví — i když se mu zprvu nijak nechtělo — na zimní rekreaci do Vysokých Tater, a vlastně ani ne proto, aby si dopřál odpočinku, ale aby prospěl svému synovi Mirkovi: chce tam totiž revidovat chování své budoucí snachy Věrky. Už ve vlaku a zvlášť pak v rekreačním prostředí ho začne stíhat jedna smůla a nesnáz za druhou. Pan Anděl se v lapáliích ocitá naprosto nevinně: neví totiž, že na scéně vystupují dvě Věrky, a protože svou budoucí snachu zná jen podle křestního jména, splete si ji s její kamarádkou, která přijela na rekreaci i se svým snoubencem. Ale všecko dobře dopadne a pan Anděl odjíždí domů naprosto spokojen. Věrka se mu zalíbila a svatba bude tedy co nejdřív, a pokud jde o rekreaci — příště chce jet pan Anděl rozhodně zas jedině na zimní.

Protože dnes už výhody rekreací ROH neznáme, nezbývá nám, než si dovolenou hezky celou zaplatit sami. Nemůžeme již poznat krásu soudružského kolektivu a utužovat vztahy ve společenské místnosti při vyprávění o hrdinských závazcích a odvážném překračování pracovního plánu. Zato máme šanci poznat jiné zážitky, o kterých se našim rodičům a prarodičům ani nesnilo. Jako například, když cestovní kancelář se kterou jedete v průběhu dovolené zkrachuje a vy se nemáte jak dostat zpátky domů. Jak spíte na ulici, protože hotel, kde jste měli být původně ubytováni, neobdržel platbu, přestože vy jste si dovolenou zaplatili. Zkrátka vše se mění, a my mladší, kteří jsme krásy pobytových rekreací již sami nepoznali, se můžeme o tomto tématu ještě něco dozvědět také například ve filmu Homolka a Tobolka.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1955

Délka: 85 minut

Kinopremiéra v ČR: 25. listopadu 1955

Režie: Bořivoj Zeman

Asistent režie: Květa Ondráková, Zdeněk Maršálek, Štěpán Skalský

Námět: Josef Neuberg, František Vlček

Scénář: Josef Neuberg, František Vlček

Produkce: Rudolf Hájek

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Jan Roth

Asistent kamery: Josef Pechar, Josef Pávek

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Milan R. Novotný

Kostýmy: Karel Postřehovský, Magdalena Balíková, Jaromír Lauda

Masky: Gustav Hrdlička

Architekt: Karel Lier

Asistent architekta: Olin Bosák

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Jaroslav Marvan (revizor Dopravního podniku Gustav Anděl), Milada Želenská (Eliška, Andělova manželka), Jaroslav Mareš (montér Mirek, syn Andělových), Josef Kemr (Bohouš Vyhlídka), Stella Zázvorková (Mánička, Vyhlídkova žena), Rudolf Deyl ml. (rekreační referent Puleček), Milena Dvorská (Věra Matoušková, Mirkova milá), Karol Machata (Zdeněk Soukup), Helena Loubalová (Věra Novotná, Zdeňkova milá), Vlasta Fabianová (Matoušková, Věřina matka), Mária Hájková (slovenská rekreantka Kolesárová), Inocenc Březina (horník Josef Maruščák), Theodor Pištěk (předseda závodní rady Dopravních podniků), Jaroslav Rozsíval (správce chaty na Lomnickém štítě), Branislav Koreň (správce zotavovny), Emil Bolek (předseda závodní rady Spofany), František Filipovský (rekreační referent Mejzlík), Stella Májová (sekretářka závodní rady), Arnošt Faltýnek (cestující v tramvaji), Jiří Hurta (Valenta), Darja Hajská (žena s šátkem v tramvaji), Milada Horutová (dáma v kožichu v lanovce), Gustav Hrdlička (rekreant jedoucí do Beskyd), Miroslava Langová (průvodčí v tramvaji), Jarmila Beránková (rekreantka), Emilie Urbanová-Jeřábková (babka v tramvaji), Marcela Sedláčková (pracovnice Spofany), Jiří Valenta (člen závodní rady), Vladimír Salač (rekreant s kytarou), Karel Exner (rekreant), Josef Buchar, O. Brauner, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace