Levné knihy – Hitler: Vzestup zla

Schválený reformní balíček se začíná projevovat. Společnost Levné knihy nabízí přes trafiky v sobotu 2. července 2011 titul, který je dle jejich webu dostupný jak v e-shopu, tak v kamenných prodejnách, a to hned pro jistotu za 99,- Kč. V prodeji je televizní film na oboustranném DVD Hitler: Vzestup zla. O jednom z největších zločinců lidstva a jeho cestě k moci.

Hitlerova role v dějinách 20. století je notoricky známá. V tomto strhujícím snímku se však budeme věnovat Hitlerovu dětství, dospívání a přerodu ve vůdce.

Hitler se nestal skvělým malířem, ačkoliv po tom toužil. Stal se vojákem. Avšak prohra Německa v první světové válce jej frustrovala natolik, že se rozhodl aktivně podílet na znovuzrození německé národní hrdosti v poválečné zemi. Za své nezákonné aktivity byl vězněn a ve vězení sepsal Mein Kampf. Obojí mu přineslo prestiž v očích stoupenců, z vězení odchází jako hrdina. Jeho politická kariéra nyní prudce stoupá. Jeho strana, založená na demagogii, provokacích, zastrašování a násilnostech, mnohým Němcům učarovala. Byl pojmenován nepřítel národa a očista od židovské nákazy mohla začít.

 

Brilantní výkon Roberta Carlylea v roli Hitlera jen umocňuje drama bouřlivé historické etapy, kdy nová Evropa po rozpadu velkých říší hledala svůj směr a manipulace s masami se stala novou zbraní.

Jiná verze:

Životopisný snímek mapuje životní cestu Adolfa Hitlera, který smutně proslul jako jeden z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva, od dob jeho mládí, kdy jako zhrzený uchazeč o studium na malířské akademii odchází do 1. světové války, až do jmenování říšským kancléřem. Porážka jeho země v něm rozněcuje nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem Hitler, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává, roste a sílí. O šílenství "jeho boje", ale i o jeho soukromí, spolupracovnících i odpůrcích pojednává první díl velkoryse výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách.

 

A na závěr popis z ČT, která snímek vysílala:

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. světové válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí.

O šílenství "jeho boje", o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy.

 

Mottem tohoto vynikajícího kanadského koprodukčního snímku je výrok anglického politického teoretika a filosofa Edmunda Burkeho: "Pouze jedna věc je nezbytná pro triumf zla – aby dobří lidé nedělali nic." A z tohoto pohledu se Hitlerovy životní osudy jeví nikoliv jako šílenství jediného muže, ale jako tragická historická situace, která se stala živnou půdou pro růst zrůdného diktátora a celého jeho systému, tak, jak ji zachytil první díl filmu.

V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová…

 

Na imdb.com 71 procent, na csfd.cz 82: Přes veškerou snahu občas historicky nepřesné, ale to jde stranou při zásadní otázce – jak se to vůbec mohlo stát? Z bezvýznamného chudáka, který ani neměl německé občanství, monstrum, před kterým se třásli miliony…

Zadní strana 

Žánr: Životopisný / Drama / Historický

Země původu: Kanada / USA

Rok vzniku: 2003

Délka: 179 minut

Původní název: Hitler: The Rise of Evil

Světová premiéra: 18. května 2003 – Kanada, USA

Režie: Christian Duguay

Scénář: John Pielmeier, G. Ross Parker

Produkce: Christian Duguay, Ed Gernon, Diana Kerew, Ian McDougall, John Pielmeier, John Ryan, Peter Sussman, Philip von Alvensleben

Hudba: Normand Corbeil

Kamera: Pierre Gill

Střih: Sylvain Lebel, Stephen R. Myers, Henk Van Eeghen

Kostýmy: Maria Schicker

Společnost: Alliance Atlantis Communications

Natáčeno: Praha, Česká republika / Vídeň, Rakousko

Hrají: Robert Carlyle (Adolf Hitler), Stockard Channing (Klara Hitlerová), Jena Malone (Geli Raubalová), Julianna Margulies (Helene Hanfstaenglová), Matthew Modine (Fritz Gerlich), Liev Schreiber (Ernst Hanfstaengl), Peter Stormare (Ernst Röhm), Friedrich von Thun (generál Erich von Ludendorff), Peter O’Toole (prezident Paul von Hindenburg), Zoe Telford (Eva Braunová), Terence Harvey (Gustav Von Kahr), Justin Salinger (Dr. Josef Goebbels), Chris Larkin (Hermann Göring), James Babson (Rudolf Hess), Patricia Netzer (Sophie Gerlichová), Harvey Friedman (Friedrich Hollander), Nicole Marischka (Blandine Ebingerová), Julie-Ann Hassett (Angela Raubalová), Thomas Brodie-Sangster (Adolf Hitler v 10 letech), Simon Sullivan (Adolf Hitler v 17 letech), Robert Glenister (Anton Drexler), Ian Hogg (Alois Hitler), Filip Hess (Egon Hanfstaengl), Brendan Hughes (poručík Guffman), Howie Lotker (voják Hansr), Robert Russell (Franz von Papen), David Fisher (Georg Bell), Hana Frejková (Frieda), Wolfgang Müller (Gregor Strasser), Christopher Ettridge (generál Kurt von Schleicher), David Calder (Dosch), Marek Vašut (Max Amann), Bruce Byron (Mueller), George Pensotti (soudce Neithardt), Joel Kirby (státní zástupce Stenglein), Julian Wadham (kapitán Mayr), Richard Haas (Karl Lueger), Richard Katz (Dr. Eduard Bloch), Laurence Kennedy (vojenský doktor), Simon Chandler (učitel), a další

Údaje o DVD neznámé:

web Levných knih udává velikost krabičky v mm a objem v mm3, ale takovými „podružnostmi", jako jsou zvukové stopy, titulky či formát obrazu se nezabývá

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný