Levné knihy – Mrtvej brouk

Další z novinek, kterou lze koupit v prodejnách Levných knih za částku 99,– Kč, je tentokrát z české produkce konce 20.století a jmenuje se Mrtvej brouk. Když jsem na zmiňovaném filmu byl v kině, dopředu jsem nic neočekával. Po návštěvě kina jsem odcházel z kina s pocitem, že hranice mezi normálními lidmi a lidmi, kteří jsou za zdmi některého z ústavů, je velice tenká.

Pokud si dobře pamatuji, film jsem vyloženě nehanil, ale ani nevychvaloval, jednalo se spíše o pocitový film. Dnes, s odstupem času, musím přiznat, že si z filmu stále pamatuji několik epizod, což jinak nemohu říci o všech filmech, které jsem v životě viděl.
Pavel Marek – Mrtvej brouk
Žánr: romantický
Země původu: Česko, Slovensko
Rok vzniku: 1998
Délka: 96 min

Režie: Pavel Marek
Hrají: Jan Zuska, Pavla Jirásková, Martin Ježek, Ondřej Malý, Monika Černošková, Jiří Macháček, Hana Seidlová, Jiří Pospíšil, Jan Teplý, Alice Veldenová, Pavla Tomicová
Výroba: Whisconti, ČT Praha, KF a.s

Martin žije ve sklepním bytě na pražské periferii. Svou práci v čajovně zanedbává, zato pilně obraží všemožné filmové konkurzy. Věří ve svůj mimořádný talent, třebaže vlastně skoro žádný nemá. Po incidentu v nočním baru ho zadrží policie a odešle na psychiatrii do bohnické léčebny. Tam potká Markétu, kterou přemluví, aby s ním z blázince utekla. Jejich vztah se ale začne brzy rozpadat. Martin se vrací ke svým stereotypům a Markéta se propadá do beznadějné samoty.
O režisérovi
Pavel Marek (1963), narozen v Indii, založil roku 1986 spolu s Romanem Včelákem Bulšitfilm, 1988 dokončil ČVUT, 1992 získal stipendium na National Film and Television School v Londýně, v roce 1998 absolvoval magisterské studium na FAMU. Kromě řady dokumentárních snímků zahrnuje jeho filmografie i oceněné krátké filmy Vychovatel ke strachu (1989, 1. cena v Národní soutěži amatérských filmů v roce 1989, Zlatá medaile na festivalu Mladá kamera Uničov v roce 1989, 1. cena na festivalu UNICA v Baden-Badenu v roce 1991) či Sklizeň (1992, Cena diváků na Festivalu FAMU v roce 1992, 1. cena na festivalu Interfilm v Berlíně 1995) a celovečerní film Mrtvej brouk (1998, MFF Rotterdam 1998 – Cena kritiků deníku Volkskrant, IMF Soči 1998 – Zvláštní cena poroty, Těrlické filmové léto – Hlavní cena a Cena diváků, Hlavní cena na Mezinárodním festivalu v Avance v Portugalsku).