Blesk – Velký flám

 

Ve čtvrtek 18. října 2007 představí deník Blesk další film z edice „Blesk nostalgie“ – válečná komedie s Louiems de Funesem Velký flám za 42,- Kč. Film už bylo možno pořídit dříve.

 

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříš sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokoce i v sudu. To bude VELKÝ FLÁM!
Velký flám je jeden z filmů, které bychom mohli zařadit do přihrádky s označením „francouzská válečná komedie“. Narozdíl třeba od československé kinematografie, kde se tento žánr prakticky vůbec nevyskytuje. U nás bylo téma druhé světové války bylo z pietních důvodů tabu a bylo nemyslitelné udělat na válečný námět jiný film než hrdinskou epopej, natož tak komedii. Prvním nesmělým pokusem vytvořit zástupce tohoto žánru byl film „Stůj nebo se netrefím“, který se popravdě řečeno příliš nepovedl. Naopak Francouzi se ke své neradostné minulosti dokázali stavět citlivě a přesto s humorem. Asi to tak nějak vyplývá i jejich národního naturelu a povahy. Francouzských filmů na toto téma je spousta – připomeňme například trilogii Sedmá rota.
Žánr: komedie
Originální název: La Grande Vadrouville
Režie: Gérard Oury
Hrají: Bourvil, Louis de Funés, Claudio Brook, Andréa Parisy, a´další
scénář: Gérard Oury
dialogy: Georges a André Tabetovi
produkce: Robert Dorfmann
vedoucí výroby: Pierre Sain-Blancat a Gerges Vallon

kamera: Claude Renoir
kostýmy: Tanite Autré a Léon Zay
výprava: Jean André
střih: Albert Jurgenson
zvuk: Antoine Bonfanti a Urban Loiseau
původní hudba: Georges Auric
Zvuk: česky DD 2.0, francouzsky DD 2.0
Obraz: barevný, widescreen version 16:9
Formát: DVD 9
Titulky: české
Délka: 119 minut
Bonusy: upoutávka, film o filmu, fotogalerie, filmografie, z naší nabídky