Lidé a Země 09/2007 – Cestománie 9

Zeměpisný a cestopisný měsíčník Lidé a Země přináší nejen spoustu zajímavých článků o vzdálených zemích, ale i DVD se seriálem Cestománie. V zářiovém čísle jde již o devátý disk z této série. Cena časopisu i s DVD je 89,– Kč.

Časopis Lidé a Země několikrát v minulých měsících vyšel s rozšířeným počtem stran. Čísla s „tlustým hřbetem“ se daří vydávat jakmile se v redakci sejde větší množství zajímavých článků. V září má časopis sice jenom 114 stran, ale uvážíme-li, že časopis stojí 89,– Kč a ještě je v ceně zahrnuto DVD, není myslím třeba dlouze uvažovat, zvlášť pokud vás tento typ pořadů baví. DVD s Cestománií by měly vycházet až do konce roku 2007 a již se docela těším, co bude příští rok. Jistě by nebylo od věci, kdyby vycházel na DVD třeba zajímavý pořad z ČT 1 nazvaný Na cestě, nebo některá ze zeměpsiných edic, které vycházejí již nyní samostatně, ale jsou dosti drahé.

Devátý disk ze seriálu Cestománie má název Španělsko, Portugalsko, Azorské Ostrovy. DVD obsahuje jako obvykle tři kapitoly, které mají tyto názvy:

 
01. Španělsko v rytmu Andalusie
02. Španělsko – Tři úhly pohledu
03. Portugalsko – Začátek nebo konec
V prvním díle se seznámíme s nejznámějším toreadorem Španělska. Rodákem z Malagy byl i slavný malíř Pablo Picasso. Málaga je přístavním městem v Andalusii na jihu Španělska. Leží na pobřeží středozemního moře na Costa del Sol (Pobřeží slunce). Málaga leží obklopena horami a dvěma řekami, Guadalmedina a Guadalhorce, které ve městě vtékají do středozemního moře. Centrum města leží hned u vstupu do přístavu. Čtvrti El Perchel, La Trinidad a Lagunillas obklopují centrum. Narodili se zde známý španělský politik z 19. století Antonio Canovas del Castillo a herec Antonio Banderas.
Dalším zajímavým městem, kam se podíváme, je Granada. Je to středisko stejnojmenné provincie v Andalusii a historické hlavní město středověkého Granadského království.

O Portugalsku se říká, že jej zplodilo spojení oceánu s pevninou. Rozlohou a počtem obyvatelstva je tato země srovnatelná s naší republikou. Kdysi se věřilo, že je zde konec světa, kde zapadá Slunce. Je to také nejjihozápadnější cíp Evropy. Odsud ve středověku vyplouvaly lodě cestovatelů a mořeplavců, kteří dokázali, že zde konec světa není. Iniciátorem prvních výprav byl princ Jindřich zvaný Mořeplavec. Jeho zásluhou se Portugalsko v té době stalo jednou z největších koloniálních mocností. Díky tomu je dnes portugalština sedmým nejrozšířenějším jazykem na světě.

Příbuzné texty:
• Cestománie 1 – Tři africká zastavení
• Cestománie 2 – Čína – říše středu
• Cestománie 3 – Pod ochranou Buddhy
• Cestománie 4 – Na východě Afriky
• Cestománie 5 – Široká ruská duše
• Cestománie 6 – Květy Pacifiku
• Cestománie 7 – Na Dálném východě
• Cestománie 8 – Mezi indiány a kovboji