Filmag 2007/10 – Voodoo: Umění ďábla, Stormbreaker

Časopis FILMAG jako vždy, i tentokráte vyšel společně s dvěma filmovými lahůdkami na DVD. Tou první je thajská krvavá pecka Voodoo: Umění ďábla a druhou adrenalinem napumpovaný mladý James Bond Stormbreaker! Vyšlo 18. října 2007 za cenu 196,– Kč.

A je to tady! Fanoušci sniperských filmů mohou jásat – přichází totiž parádní „Odstřelovač“ a s ním i hlavní hrdina nového FILMAGovského čísla Mark Wahlberg! Právě s ním můžete projít krůček po krůčku všechny jeho filmové zářezy, které z Marky Marka udělaly hollywoodskou hvězdu první velikosti. A jelikož podzim bývá nevlídný a nostalgický, tvůrci se rádi vracejí do minulosti. S působivými příběhy z té druhé světové nás seznámí jak vynikající Verhoevenova „Černá kniha“, tak i o něco slabší „Berlínské spiknutí“ Stevena Soderbrgha.
Naprosto jiný pohled nakonec druhé světové války pak má Zbyněk Brynych ve svém „Já, spravedlnost.“ Netradiční konec Hitlerovy kariéry by určitě zaujal i agenty Foxe Muldera a Danu Scullyovou, ale bohužel ve třetí sezóně „Akt X“ na něj nemají vůbec čas. Ono se totiž opět šíří zlo z Mordorských plání a „Pán prstenů“ se opět musí vydat na cestu v další ze svých nekonečných edic. Těch se naopak zcela zaručeně nedočká rozkravený „Spiderman 3“, který by možná udělal nejlépe, kdyby si natáhl svoji pavučinu někde daleko za severním polárním kruhem. Ostatně tam by sebou mohl vzít i růžovoučkou Paris Hilton s jejím hitem „Trhni si!“ A pokud je vám i tohle málo, čeká vás rekordní počet recenzí od stálého týmu FILMagorských redaktorů! Podzim je přeci tak krásný čas pro sledování fimů!

VOODOO: UMĚNÍ ĎÁBLA

Neštvěte holky, nikdy netušíte, co mají v záloze.
Thajské horory nejsou u nás asi tak stejně běžné, jako je kombinace Thajska a umění voodoo. Jenže, jak je vidět, člověk nikdy nemůže být úplně v bezpečí, takže na vás v tomhle FILMAGu vybafne thajský horor, ve kterém bude ubohá rodina vyvražděna pomocí afrického voodoo. I když je vidět, že Thajci mají ještě co dohánět, než se stanou podobnou hororovou velmocí, jakou je dnes Japonsko, tak našlápnuto mají (jak je na Voodoo: Umění ďábla vidět) dobře. Od sexy obálky až po film, který se sice rozjíždí velmi pomalu, ale v závěru vás spolehlivě zaskočí několika opravdu pěkně nechutnými scénami. Člověk se musí připravit na trochu jinou poetiku, než na kterou je zvyklý kupříkladu z amerických hororů, ale když překousne bizarní střihy a absenci logiky (která ovšem k těmhle filmům částečně patří), tak bude po zásluze odměněn.

Země původu: Thajsko
Rok vzniku: 2004
Žánr: Horror
Originální název: Khon Len Khong
Anglický název: Art of the Devil
Námět: SirLaosson Dara, Ghost Gypsy
Režie: Tanit Jitnukul
Hrají: Arisa Wills, Supakson Chaimongkol, Krongthong Rachatawan, Tin Settachoke, Somchai Satuthum, Isara Ochakul, Nirut Sutchart, Krittayod Thimnate

STORMBREAKER

Krotitel bouří vyráží na svou první výpravu.
Podle úspěšné knižní série Anthonyho Horowitze byl natočený další snímek o nezletilém agentovi. Po Cody Banksovi je to další malý James Bond – jen s tím rozdílem, že Stormbreaker je méně komediální a rozhodně více nákladná a efektní bondovka. Samozřejmě, na svého staršího kolegu Stormbreaker nemá, ale v kategorii „superagentů do dvaceti let“ válí první ligu. A i když ne všechny akční scény jsou áčkové jakosti, tak pár parádních kousků se tu najde. Angličani se také vytáhli a do filmu nacpali snad každého, kdo v jejich zemi něco znamená. Od Ewana McGregora, Billa Nighyho, Robbieho Coltrana, Stephena Fry… jenom na padoucha si najali osvědčeného Mickeyho Rourka. Koneckonců, když hrají Angličané v amerických akčárnách vždycky padouchy, tak proč by to nemohlo být i naopak?

Země původu: USA, Anglie, Německo
Rok vzniku: 2006
Žánr: akční
Originální název: Stormbreaker
Režie: Geoffrey Sax
Námět: Anthony Horowitz
Hrají: Alex Pettyfer, Sarah Bolger, Robbie Coltrane, Stephen Fry, Damian Lewis, Ewan McGregor, Bill Nighy, Sophie Okonedo, Missi Pyle, Mickey Rourke, Andy Serkis, Alicia Silverstone, Ashley Walters, Alex Barrett, Richard Huw, Richard James, Jimmy Carr, Julian Bucknall, Martin Herdman, Morgan Walters, David Royle, Jamie Kenna, Kolade Agboke, Dave Legeno, Bohdan Poraj, Del Synnott, William Tapley, Vivien Creegor, Michael Webber, Andrew Brooke, Ian U’Chong, Laurella Fox-Pitt, Bruce Woodford, Scott Chisholm, Tom Bucknall.