Aha! – Mezi námi zloději

 

Nedělní DVD z časopisu Aha! již tradičně patří starším českým filmům. Nejinak je tomu v neděli 21. října 2007, kdy vyšel film z roku 1963 s názvem Mezi námi zloději. Cena 38,- Kč. Komedie o zlodějně, aneb podvod a klam nezradí se sám!

  

 

Trojice propuštěných vězňů se rozhodne okrást zemědělské družstvo. Součástí plánu je, že dva z nich do družstva vstoupí. Pak ale zjistí, že se dostali mezi ještě větší zloděje než jsou oni sami. Český film podle novely V. Aksjonova. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sňatkový podvodník Lojza Bazan bude propuštěn z vězení. Vězeň Béďa Musil mu doporučí, aby šel do jeho rodné vesnice Vejtonic, kde je JZD, které víc než dobře živí celou rozsáhlou rodinu Musilových. Kasař Laštovka a falešný hráč Fafejta jsou propuštěni zároveň s Lojzou a všichni tři marně hledají nějakou lehkou a dobře placenou práci. Bazan si vzpomene na Béďovu radu, a tak odjedou do Vejtonic. Místní lidé jsou pracovití, ale veškerý zisk putuje do kapes mnoha Musilů, kteří obsadili důležité funkce v představenstvu JZD. Laštovku a Fafejtu přijmou do družstva a ihned je připraví o část peněz, které si vydělali ve vězení. Lojza se vetře do přízně Béďovy ženy Růženky a začne jí pomáhat v místní hospodě. Oba bývalí vězni se stanou členy představenstva, a aby měli výhledově co ukrást, zavedou v JZD nový pořádek. Musilové se už nemohou obohacovat a všichni členové JZD začnou v zimě pracovat v přidružené výrobě. Družstvo zaplatí dluhy a začne prosperovat. Laštovka i Fafejta si zvyknou na slušný život a najdou si partnerky. Po žních se tak o uloupení peněz pokusí pouze nenapravitelný Lojza a právě propuštěný Béďa. Jsou dopadeni a znovu se ocitnou ve vězení.

 

Jde o vtipnou veselohru ze zemědělského prostředí, která si satirickým způsobem bere na mušku nepoctivost v JZD. K úspěchu filmu přispěli také výkony oblíbených herců v čele s Jiřím Sovákem. Film byl promítán se středometrážním snímkem Táto, přežij to! 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1963

Délka: 83 minut

Kinopremiéra: 21. února 1964

Režie: Vladimír Čech

Pomocná režie: Věra Ticháčková

Asistent režie: Lenka Němecčková, Jiří Hraběta

Námět: Jiří Karásek, Petr Gryner  

Scénář: Jiří Karásek, Vladimír Čech

Produkce: František Sandr

Hudba: Štěpán Lucký

Kamera: Rudolf Stahl ml.

Druhá kamera: Eduard Kadeřábek

Asistent kamery: Rudolf Blaháček

Text písně: Pavel Kopta, Jiří Suchý  

Střih: Antonín Zelenka, Eliška Švarcová

Zvuk: Pavel Jelínek, Bohumír Brunclík

Kostýmy: Karel Postřehovský, Helena Vondrušková, Bohumila Maršálková

Masky: Gustav Hrdlička, Karel Konrdá, Marie Hrdličková

Architekt: Bohuslav Kulič

Odborný poradce: Karel Kalivoda

Výroba: Filmové studio Barrandov, nositel Řádu práce – Výr. skupina: Šmída – Fikar

Hrají: Otomar Krejča (kasař Josef Laštovka, účetní JZD), Vladimír Menšík (sňatkový podvodník Lojza Bazan), Jiří Sovák (falešný hráč František Fafejta), Deyl Rudolf ml. (Josef Musil), Václav Lohniský (Alois Musil), Bohuš Záhorský (dědek Vincek Musil), Stella Zázvorková (hostinská Růžena Musilová), František Filipovský (vězeňský holič Béďa Musil), Josef Beyvl (Emil Musil), Jaroslav Vojta (Oldřich Musil), Eman Fiala (Antonín Musil), Jaroslav Mareš (Franta Musil), Miloš Nedbal (Čeněk Musil), Josef Kemr (předseda JZD Paroubek), Zuzana Stivínová (nadlesní Vlastička, dcera Josefa), Jarmila Smejkalová (družstevnice Zdenka Zouzalová), Jaroslav Horký (Bořivoj Musil), Oldřich Lukeš (kapitán Mrázek), Jan Pohan (kapitán VB, náčelník), Jiří Steimar (předseda komise), Marcela Sedláčková (členka komise), Miloslav Šindler (člen komise), Zdeněk Týle (člen komise), Elena Hálková (Božena Musilová), Blažena Vernerová (Musilová, žena Josefa), Věra Ferbasová (Marie Musilová), Eva Svobodová (družstevnice Hanousková), Ludmila Roubíková (družstevnice), Hermína Vojtová (družstevnice), Věra Hanslíková (Jindřiška), Věra Petáková (úřednice na pracovním úřadě), Zdeněk Jelen (nadporučík VB), František Kropáček (nadporučík VB), J. Biskup (synek Zouzalové), K. Biskupová (dcerka Zouzalové), Gustav Hrdlička (hudebník ve věznici), Zdeněk Skalický (hudebník ve věznici), Otto Sattler (hudebník ve věznici), Karel Kocourek (pokladník ve spořitelně), Vítězslav Černý (tlustý muž ve vlaku), Jan Tříska (muž v hospodě), Václav Podhorský (dozorce), Adolf Šmíd (muž se smrčkem), V. Sporková (kytaristka)

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 

Titulky: české pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: Fotogalerie, Soudobá dokumentace