Biják 2007/10 – Můj brácha má prima bráchu, Bota jménem Melichar

Časopis Biják je jedním s posledních časopisů, který dokáže prodávat starší české filmy jako příbaly za cenu zhruba 3× vyšší než deníky typu Aha!, Blesk či Šíp či Právo. V dnešní době, kdy jsou trafiky přeplněné DVD v cenách okolo 38,– Kč je to obdivuhodné. V posledním čísle se jedná o tituly Můj brácha má prima bráchu a Bota jménem Melichar.

Můj brácha má prima bráchu

Komedie z dob socialismu, ve které máme možnost spatřit mladičkou Libuši Šafránkovou a Jana Hrušínského a další známé české herce, z nichž řada z nich už není mezi námi (např. Vladimír Menšík, Jiří Kodet, Slávka Budínová).

Oním príma bráchou je Martin Pavelka přezdívaný Prcek, který se s pomocí své spolužačky Pavlínky rozhodne usmířit svého poněkud tvrdohlavého staršího bratra Honzu se sympatickou Zuzanou Vránovou. Rozešli se poté, co oslava Honzova vítězného závodu na ploché dráze nedopadla podle jeho představ. Když se jim to po dlouhém snažení konečně povede, Honza rukuje na vojnu. Ani teď však nemá Martin klid, zjistí totiž, že Honzovo a Zuzanino usmíření nezůstalo bez následků. Nejprve se energický brácha rozjede za Honzou do kasáren, a pak to ještě musí zařídit s rodiči a Vránovými. Ani poté, co všechno dobře dopadne a nastane svatební den, však není problémům konec, a tak má Martin opět plné ruce práce.

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1975
Režie: Stanislav Strnad
Hrají: Roman Čada, Libuše Šafránková, Jan Hrušínský, Josef Bláha, Blažena Holišová, Vladimír Menšík, Zdeněk Řehoř, Otakar Brousek, Bedřich Prokoš, Václav Fišer, Jiří Lír, Miroslav Homola, Ludmila Roubíková, Jana Švandová, Josefa Pechlátová, Zdeněk Šavrda, Vítězslav Černý, Jiří Kodet, Petr Skarke, Jiřina Bílá, Karel Bělohradský, Jan Kuželka, Slávka Budínová, Ladislav Trojan

Bota jménem Melichar

Prvního září začíná nejen školní rok, ale také mozaika více či méně úsměvných příhod, které prožívají žáci i učitelé jedné pražské školy. Ať už je malý prvňáček Honzík, který má plán, jak s pomocí pětek na vysvědčení propadnout zpět do školky, jeho starší sestra Jolanka, které se líbí vtipem sršící spolužák Radim a neúmyslně se stane podezřelou z krádeže luxusních bot nebo mladá učitelka Adamová, která není schopna přinutit školníka k odvozu nasbíraných kaštanů a smůla se jí nepřestává lepit na paty. Neustále jí totiž padají sešity, poláme nový botník, na který omylem sedne a neustále je kárána ředitelem za to, že při přecházení tříd z jedné budovy školy do druhé zapomíná zamykat dveře. Situace neprakticky řešeného školního areálu, nutící žáky i učitele několikrát denně přecházet z jedné budovy do druhé, se stane ještě vážnější v okamžiku, kdy se začnou ztrácet odložené bundy. Naštěstí je tu Honzík, který v areálu školy zahlédne neznámou paní. Když se mu nepodaří informovat Radima, pustí se do pronásledování sám.

Jednu z hlavních roli ve filmu hrála Regina Řandová (na snímku vpravo). Vedle toho hrála například i ve filmech Pohlaď kočce uši, Bylo nás šest, Dobrodružství kriminalistiky nebo Panoptikum města pražského. Hrála také jednu z žákyň v seriálu My všichni školou povinní.

Režie: Zdeněk Troška
Hrají: Martin Šotola, Regina Zahradníková, Jana Vaňková, Dana Syslová, Alena Karešová, Jiřina Jirásková, Jiřina Jelenská, Václav Mareš