Překvapení – Bílý oleandr

Občas se v záplavě filmového odpadu nebo různých průměrností objeví v příbalových titulech film, který je možno s klidným svědomím doporučit, a to hlavně proto, že je prostě jiný než to co od běžné produkce očekáváme a většinou i dostáváme. Takové je i drama Bílý Oleandr. Vychází v magazínu Překvapení v pondělí 22. října 2007. Cena časopisu i s DVD je 99,- Kč.

„Kdybyste se náhodou chtěli zeptat, proč začínám od konce a vracím se na začátek, důvod je prostý. Svoje dětství jsem pochopila, až když jsem dospěla. Bylo jako nedokončená skládačka.“ Tak Astrid začíná svoje vypravování. Jako dvanáctiletá žije v Kalifornii se svou matkou, krásnou umělkyní Ingrid. Ta své krásy využívá k tomu, aby manipulovala s muži. Jednoho dne ale poruší zásady a bezhlavě se zamiluje do Barryho, který ji podvádí na každém kroku a nakonec opustí. Vášnivá a zlomená Ingrid se mu pomstí a zavraždí ho jedem z bílého oleandru. Je odsouzena za vraždu prvního stupně na 35 let ve věznici s maximální ochranou. Dcera Astrid je pak přesunována z jedné opatrovnické rodiny do druhé. Poznává, jak je to těžké mít rád a být milován. Uvědomí si, jak to vlastně s její mámou bylo, a napíše jí. Už dospělá dívka pak může podpořit nešťastnou matku a dát jí sílu k přežití.

„Nadešel čas oleandrů“, poznamenala matka. „Když se milenci touto dobou navzájem zabijí, svede se to na vítr.“ To je vysvětlení autorky literární předlohy Janet Fitchové, za jakých okolností došlo k vraždě ze žárlivosti, kolem které se odvíjí příběh umělkyně Ingrid (Michelle Pfeiffer) a její odhodlané dcery Astrid. Ta se po matčině uvěznění za vraždu milence s odvahou odhodláním a humorem učí žít v pěstounských rodinách a pochopit svou osobnost. Podmanivý příběh o vztazích mezi matkou a dcerou, o sexualitě a síle umění převedl na filmové plátno s vynikajícími herci režisér Peter Kosminsky.

Země původu: USA, Neměcko

Rok vzniku: 2002

Žánr: Drama

Délka: 109 minut

Originální název: White Oleander

Režie: Peter Kosminsky

Námět: Janet Fitch

Scénář: Mary Agnes Donoghue

Hrají: Alison Lohman, Michelle Pfeiffer, Robin Wright Penn, Renée Zellweger, Amy Aquino, Billy Connolly, Svetlana Efremova, Patrick Fugit, Cole Hauser, Liz Stauber, Noah Wyle