DVDMAG 2007/11 – Krev a víno, Veselé Vánoce, pane Lawrenci

Listopadové číslo časopisu DVDMAG neobsahuje nic, co by nás mohlo v podstatě překvapit. Časopis s řadou článků podobně jako řada jiných časopisů věnovaných filmům a dvě příbalové DVD. Tentokrát to jsou tituly: Veselé Vánoce, pane Lawrenci a Krev a víno. Vyšlo 25. října 2007 za cenu 196,–.

DVD přílohy

Krev a víno
(Blood and Wine)

Thriller / Krimi / Drama, USA / Velká Británie, 1996, 101 min
Hrají: Jack Nicholson, Stephen Dorff, Jennifer Lopez, Judy Davis, Michael Caine, Harold Perrineau, Mike Starr, Robert Catrini
Režie: Bob Rafelson

Bonvivánský obchodník s vínem Alex Gates ukradne se svým komplicem, zkušeným kasařem Victorem, diamantový náhrdelník ze sejfu milionářské rodiny. Až sem se dokonale promyšlený plán podařilo přesně naplnit. Potíže nastanou, když se klenot, který ukryje v bytě, náhodou ocitne v kufru, s nímž ujede rozzuřená manželka Suzanne se svým synem Jasonem. Oba lupiči dvojici pronásledují, ale získat ukradený lup zpět je téměř nemožné… Americký režisér Bob Rafelson (Malé životní etudy, Král z Marvin Gardens, Černá vdova) ve svém kriminálně laděném snímku navázal na nejlepší tradice černého filmu. Příběh současně představuje jakousi sondu do špatně fungující rodiny i všechny důsledky, jež přináší nedorozumění a nepochopení mezi jejími členy.

Veselé Vánoce, pane Lawrenci
(Merry Christmas, Mr. Lawrence)

Drama / Válečný, Japonsko / Nový Zéland / Velká Británie, 1983, 124 min
Hrají: David Bowie, Tom Conti, Ryuichi Sakamoto, Jack Thompson, Takeshi Kitano, Takashi Naitô, Hiroshi Mikami
Režie: Nagisa Oshima

Děj se odehrává v Japonském zajateckém táboře na ostrově Jáva v roce 1942. V lágru je jediný zajatec, který mluví Japonsky a to plukovník Lawrence. Ten je donucen sadistickým seržantem Harou zúčastnit se mučení a vynuceného harakiri jednoho z dozorců. Po intervenci u velitele tábora je poprava odložena. Ostatní japonští důstojníci se začínají na zajatcích mstít, protože se obávají ovlivňování velitele tábora plukovníkem Lawrencem. Napětí se ještě zvýší, když se v táboře objeví nový, záhadný zajatec Celliers, který je Angličan a odmítá se podřídit japonskému drilu. Brutalita dozorců se neustále stupňuje, protože ve válce u lidí vystupují do popředí zejména skryté zvířecí pudy a jejich civilizovanost mizí. Proč ale „Veselé Vánoce pane Lawrenci“?

Z obsahu časopisu:

 

NEWS
Filmové novinky a zajímavosti s čerstvým datem výroby

Superbad
Evan a Seth jsou dva loseři před koncem střední školy, kteří cítí, že jejich biologické hodiny neúprosně odtikávají – pokud teď nezaskórují, už si bezstarostného sexu na střední škole neužijí nikdy. Naštěstí mohou využít pomoci svého kamaráda, super outsidera Fogella. Podle amerického tisku i publika se jedná o vynikající komedii a Superbad – na rozdíl od Zbouchnuté – stále boduje na 180. místě mezi 250 nejlepšími filmy všech dob na IMDb.

Noir budoár
Odvážný filmový počin Stevena Soderbergha Dobrý Němec nám připomněl, jak skvělé jsou noirové filmy – a jak málo skutečného noiru u nás na DVD seženete. Situace přesto není tak zoufalá, jak by se mohlo zdát na první pohled. Nabídneme vám několik celkem snadno dostupných tipů, povětšinou ze zlaté éry noirového filmu – a zároveň si ujasníme, co že to ten slavný noir vůbec je.

Svět HD – blu-ray recenze: Volání o pomoc Volání o pomoc je komorní příběh, který ukazuje, že velké události bývají zároveň i tragédiemi malých jedinců. Mnohem spíš je to ale film o lidské osamělosti a potřebě komunikace. Disk nabízí sice jen pouhé tři bonusové materiály (HD filmové upoutávky na jiné disky nepočítáme), zato všechny v HD a ve dvou případech ze tří skutečně zajímavé.

HD harwdare
Vybíráme vynikající kousky pro dovybavení vašeho domácího kina.

Spider-Man 3
Proti Spidermanovi tentokrát stojí hned několik silných nepřátel: písečný ďábel Sandman, Green Goblin Jr., mimozemský Venom a scénárista (toho jediného Spidey bohužel nezlikvidoval). Hrdina musí vyčistit New York od špíny, aby si nakonec uvědomil, že „vždycky máme na výběr“. Bohužel třetí film je jen hodně slabý odvar prvních dvou!

Berlínské spiknutí Americký novinář Geismer se po válce vrací do Berlína coby zpravodaj na postupimské konferenci. Jako řidič je mu přidělen konjunkturální desátník Tully. Osudy obou mužů k sobě ovšem mají blíže, nežli kterýkoli z nich tuší.

Béčková nadílka
Milovník starých dobrých béčkových filmů si málokdy přijde na své – spousta vynikajících filmů na svou placku teprve čeká. Tento měsíc se nám ovšem urodilo pěkné množství filmů, které vůbec nevynikají tím, že jsou dobré. Některé z nich jsou dokonce vyloženě špatné, ale ve své době jsme je prostě měli rádi. Vítejte v B-světě!
Hardware
Vybíráme vynikající kousky pro dovybavení vašeho domácího kina
Jukebox
David Gilmour: Remember That Night: Live at the Royal Albert Hall
Herní koutek
Ratatouille
Přehled aktuálně vydávaných DVD