Šíp – Rozpuštěný a vypuštěný

Vražda v salónním coupé je jedna z klasických detektivních her z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Film Rozpuštěný a vypuštěný byl natočen právě podle této hry a obsahuje některé motivy i z úvodního vědeckého semináře na téma Cimrman kriminalista. DVD vyjde v úterý 30. října 2007 v deníku Šíp. Cena 40,- Kč.

Pražský policejní inspektor Trachta a jeho nezkušený praktikant Hlaváček pátrají po záhadně zmizelém továrníkovi Bierhanzlovi. Jeho továrna se zabývala výrobou vyhlášené masti pro růst vlasů. Pan továrník však náhle nečekaně zmizel zůstalo po něm jen pár osobních věcí. Při pátrání narážejí Trachta s Hlaváčkem na spoustu paradoxů. Podaří se jim zjistit, že většina mužů, kteří si svoji plešatost u pana továrníka léčili, po úspěchu také zmizela vždy ale poslali pohled, že s novými vlasy začínají nový život někde jinde. Pátrání vrcholí v tajuplném sanatoriu.

Původní hra „Vražda v salónním coupé“ podle které byl tento film natočen, se celá odehrává v jednom vlakovém kupé, kde se sešli hlavní protagonisté příběhu – inspektor Trachta, praktikant Hlaváček i oběť: továrník Bierhanzel. Celý tento komorně laděný příběh o vyšetřování domnělé vraždy se podařilo přenést na filmové plátno, avšak zde se děj podařilo rozvrstvit do exteriérů, o nichž se ve hře pouze hovoří. Hlavní osoby a zápletky však zůstaly.

Inspektora Trachtu v tomto filmu ztvárnil nedávno zesnulý herec Jiří Zahajský a dá se říct, že to byla jedna z jeho životních rolí. Díky ní si totiž mnoho lidí při vyslovení jeho jména vybaví právě postavu tohoto rakousko-uherského detektiva.

I když o Cimrmanovi samotném není ve filmu ani zmínka, uplatňuje se zde řada jeho pokrokových vynálezů. Je to například metoda gumových hadiček při které v podezřelém kloboučníkovi Oulíkovi neodbytně vzniká pocit, že mu teče do bot. Nebo je to způsob vedení výslechu, kdy podezřelý pod tlakem nepřímých otázek uzraje a sám se dozná (jako žena okradeného obuvníka, na niž byl nasazený mechanický dvojník inspektora Trachty).

Film Rozpuštěný a vypuštěný je myšlenkově spřízněný s filmem Jára Cimrman, ležící, spící. Hraje v něm i hodně stejných herců (Jiří Zahajský, Zdeněk Svěrák, Josef Abrhám, Jaroslav Weigel, Jaroslav Vozáb, Pavel Vondruška, Petr Čepek a další). Na své si přijdou milovníci jemného a inteligentního cimrmanovského humoru.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1984

Délka: 80 minut

Kinopremiéra: 1. ledna 1985

Režie: Ladislav Smoljak

Asistent režie: Jiří Moravčík

Pomocná režie: Petr Šícha

Námět: Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák (divadelní hra Vražda v salónním coupé)

Scénář: Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák

Dramaturgie: Václav Šašek

Produkce: Karel Škop, Juraj Zach, Ivo Petrásek, Vlasta Synkulová

Kamera: Andrej Barla

Asistent kamery: Jindřich Knotek, Stanislav Kautský

Druhá kamera: Stanislav Kautský

Hudba: Petr Skoumal

Architekt: Zbyněk Hloch

Kostýmy: Šárka Váchová, Eva Studecká

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Jiří Moudrý, Vladimír Skall

Masky: Jana Dolejší

Výprava: Richard Staněk

Hrají: Jiří Zahajský (inspektor Trachta), Marek Brodský (praktikant Hlaváček), Rudolf Hrušínský (otec Hlaváček), Blažena Holišová (matka Hlaváčková), Josef Abrhám (profesor Žalud, šéf psychiatrického sanatoria), Veronika Jeníková (Růženka), Jaroslava Adamová (majitelka nevěstince), Petr Čepek (policejní ředitel), Vlastimil Brodský (kloboučník Oulík), Rudolf Hrušínský ml. (univerzální dědic Arnošt Sýkorka), Jiří Kodet (továrník Bierhanzl), Jaroslava Kretschmerová (Pecháčková), Jaroslav Weigel (Pecháček), Zdeněk Srstka (Bedříšek), Zdeněk Svěrák (průmyslový básník Jelínek), Valerie Zawadská (Böhmová), Jan Hraběta (policista Ječný), Boris Hybner (pacient – kůň), Valerie Kaplanová (stará dáma), Alena Karešová (zdravotní sestra), Milan Klacek (zubař Krejza), Jiří Knot (pacient – průvodčí), Jaroslav Vozáb (sluha Pazdera), Jan Cmíral (Vedral), Radúz Chmelík (Ing. Hloušek), Karel Kachyňa (prokurátor), Miloslav Kopečný (strážník), Václav Král (Kubík), Milena Glogarová (Svatava Pátá), Jaromír Kučera (pacient, nemocniční zřízenec), Petr Brukner (Kreibich), Jan Kuželka (nemocniční zřízenec), Miloslava Ebrová (Kreibichová), Zdena Lingrová (Lída Vedralová), Libuše Matějová (Hloušková), Mirko Musil (venkovan), Karel Peyr (Dr. Pátý), Jaroslav Roud (policejní sluha), Genadij Rumlena (František Jetel), Zdeněk Skalický (Doudleba), Břetislav Slováček (novinář), Ladislav Smoljak (listonoš), Vítězslav Šustr (obhájce), Petr Šícha (vrchní inspektor Klečka), Jana Altmannová (Jelínková), Jiří Moravčík, Jaroslav Večeřa, Jan Kašpar (policista Cígler), Pavel Vondruška (pacient – úředník), Václav Kotek, Jan Semotán

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: fotogalerie, rozhovory