Edice FilmX – Candy

Poslední měsíce chaoticky působící edice magazínu Reflex FilmX neschopna najít si svou stálou „tvář“ designu a periodicity připravila dnes další překvapení, když navzdory ohlášenému filmu Requiem za sen vydala jiné drogové drama Candy (99,-) v hlavní roli s Heathem Ledgerem.

 

Krásná mladá malířka Candy (ABBIE CORNISH) prožívá své první vášnivé vzplanutí s příležitostným básníkem Danem (HEATH LEDGER). Jejich láska je opojná a oba se snaží jen o to, aby byly společné zážitky stále intenzivnější a oni se mohli plně oddat rozkoši. Nespoutanost, po níž touží, nakonec najdou v heroinu. Spolu budou neporazitelní. Zanedlouho se však ocitnou v situaci, kdy už nemají co dát do zastavárny, proto začne Candy vydělávat peníze prostitucí. Dan jí v tom nijak nebrání a ráj, ve kterém se na chvíli ocitli, se opět stává pouhým snem. Zatímco se jejich drogová závislost prohlubuje, rozhodnou se posílit svůj vztah manželským slibem. Velký den nakonec prožijí v drogovém oparu. Rodiče Candy jsou zmateni – s mučivými pocity sledují, jak se jejich dcera noří stále hlouběji do něčeho, co nedokáží pojmenovat. Pro Candy a Dana se závislost postupně stává neoddělitelnou součástí jejich vztahu. Manželství se řítí do záhuby stejně jako duševní stav Candy, která si uvědomuje, jak tragicky jejich sen skončil. Nakonec boj s chaosem vzdá a odejde na léčení. Přestože se Dan cítí ponížen, najde díky odloučení od všeho, co miloval, nový smysl života a uvědomí si, že si Candy vybrala cestu, která oběma z nich přinesla úlevu.

 

 

 

 

Po několika letech se Heath Ledger vrátil snímkem Candy do „rodných vod“ australské filmařiny, aby zde po boku další tuzemské a světové star Geoffreye Rushe natočil komorní drama, které mu jen upevnilo na vrcholu jeho krátké kariéry pověst jednoho z nejzajímavějších mladých herců současnosti. Po mimořádně úspěšném roku 2005, kdy dokázal snímky Zkrocená hora, Legendy z Dogtownu, Kletba bratří Grimmů nebo Casanova přesvědčit, že není jen hezkou tvářičkou zdobící pokoje –náctiletých slečen přišla zasloužená pauza, v které kývl pouze na nabídku australského oceňovaného divadelního režiséra Neila Armfielda a vytvořil další ze svých výrazných rolí – mladého básníka Dana, podléhající rostoucí závislosti na heroinu.

 

V roce 2007 přijal epizodní roli Boba Dylana ve snímku I’m not there (Beze mě: Šest tváří Boba Dylana), experimentálním uměleckém filmu, ve kterém ztvárnil jedno z období života slavného muzikanta a kde se o ústřední part podělil například s Christianem Balem, Richardem Gerem nebo i Cate Blanchett. Bohužel se mu začíná rozpadat manželství s Michelle Williams, kterou poznal při natáčení Zkrocené hory, což zapříčinilo stále rostoucí hercovi deprese a nespavost, které dosáhly vrcholu během náročného natáčení současného celosvětového hitu The Dark Knight. Složitá příprava na roli psychopatického vraha Jokera, kterou si Ledger sám naordinoval, spolu se stále rostoucí únavou pak jen prohlubovaly stavy, v kterých se nacházel. Na předpis doktorů začal užívat několik léků, které ve své vzájemné kombinaci a rostoucího vyčerpání a psychických problémů zapříčily 22.1.2008 u mladého člověka zástavu srdce. Vprostřed natáčení filmu Terryho Gilliama Imaginarium of Dr. Parnassus tak odešel nadějný herec, aniž by se mohl těšit nejen z úspěchu nového Batmanova filmu, ale především nečekané popularity, kterou aktuálně přináší dechberoucí ztvárnění role Jokera, za níž by si podle rostoucího tlaku veřejnosti zasloužil minimálně Oscarovou nominaci. Nutno říci, že zaslouženě.

 

 

Údaje o DVD:
Zvuk: 5.1 Česky a Anglicky
Titulky: České
Obraz: 1,85:1 (16:9) anamorfní
Délka: 104 min