Amercom – Encyklopedie II. světové války 2 – Dunkerque

Sliby se mají plnit nejen o Vánocích a tak jsme se dnes dočkali. Po dílu prvním se na pultech dnes, ve čtvrtek 11. září 2008, objevilo pokračování Encyklopedie II. světové války vydavatelství Amercom. Pořadové číslo 2 nese na DVD podtitul Dunkerque, časopisecká příloha doplňuje a pád Francie. To vše za cenu 99,- Kč doplněno slíbeným pořadačem, na jehož titulní straně probíhá bombardování Pearl Harboru a na straně zadní se skví 4 kamuflážní letecké bokorysy.

Německá armáda již obsadila Polsko, Norsko i Dánsko a přes Belgii a Nizozemsko se blíží do Francie. Po překvapivém průniku Němců přes Ardeny nejsou spojenci schopni drtivý útok nepřítele zastavit a osud Francie se zdá být zpečetěn. Velká Británie se připravuje k akci, jež vejde do dějin jako „dunkerqueský zázrak“: evakuaci Britského expedičního sboru a dalších spojeneckých vojáků z pláží u přístavu Dunkerque…

Tolik oficiální text z obalu DVD.  Časopis obsahuje další část historie, kapitolky jsou věnovány druhé české republice (postupné okleštění našeho území až k Protektorátu), smlouvě s ďáblem (pakt SSSR-Německo o neútočení), Fall Weiss (příprava obsazení Polska),  plánu „Z“ (snaha Polska pojistit se pro případ války), útoku Německa a SSSR na Polsko (počátek světové války), zimní válce (konflikt SSSR-Finsko). Následuje přehled tankové techniky z roku 1939 (4x Německo, 2x Polsko) a Kalendárium za září a říjen 1939.

Nutno konstatovat, že předkládaná verze dějin se docela odlišuje od toho, co nám, pamětníkům, bylo předkládáno ve školním dějepise. Nevím, co je v učebnicích dnes, ale docela mne překvapilo, když polský vydavatel popisuje, jak při zabírání Sudet v roce 1938 polská vojska zabrala Těšínsko a severní oblasti Slovenska, aby Polsko získalo hutní a surovinovou základnu. Nebo že v téže době považovalo Polsko za svého největšího nepřítele Sovětský svaz.

DVD jsem ještě celé neviděl, ale poměrně dobrou zprávou je, že už nemá oněch ostudných pár minut, ale jejich dvojnásobek. Na úvod výběr jazykové varianty (polsky / česky), z menu možnost nastavení, kapitol a spuštění – bez dlouhých cirátů něco historických záběrů a vzpomínek pamětníků.

Žánr: Válečný / Dokument
Délka: 55 minut
Rok vzniku:  2002
Režie: Chris Gormlie
Scénář: Steve Gillham
Produkce: Gavin Bott, Audrey Healy, Steve Gillham, Bob Carruthers, Gary Russell, Alexander Fyfe, Mike Leighton, Clare Gambold

Hudba: Paul Farrer
Kamera: Trevor Green, Julian Overall
Společnost: Cromwell Productions
Hrají: Jonathan Booth (vypravěč), váleční veteráni

Údaje o DVD:
Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky
Titulky: česky, polsky
Obraz: 4:3
Bonus: žádný