Legendy českého filmu – To neznáte Hadimršku

V avizované edici Legendy českého filmu, kterou vydává Filmexport Home Video ve spolupráci s North Video, vyšel již první z šestice filmů s Vlastou Burianem: C. a k. polní maršálek. Zítra, v sobotu 13. září 2008 vyjde druhý: To neznáte Hadimršku. Nesmrtelně bláznivá komedie s králem komiků Vlastou Burianem v roli energického revidenta. Cena 49,- Kč

Tentokrát se představí jako Popelec Hadimrška, energický a neúplatný revident bankovní filiálky v Renešově, který je vyslán do Prahy se závažným úkolem zachránit před bankrotem velkoobchod s gramofony, firmu Zlatník a spol. Její mladý majitel se totiž více než o obchody stará o kabaretní zpěvačku Mici Angoru.

Popelec vtrhne do podniku jako vichřice s pevným úmyslem uvést vše do naprostého pořádku za každou cenu. Mimo jiné oznámí panu Zlatníkovi, že se musí oženit s Astou, dcerou bohatého konsula Wielanda. Ta se sice nebrání sňatku s mužem, který jí byl poněkud nezvyklým způsobem vybrán, ale chce se nejprve přesvědčit jaký je. Vymění si místo mladou dívkou ucházející se u Zlatníka o místo sekretářky, aby se mohla se svým budoucím manželem co nejlépe seznámit. Popelec se mezitím pouští do boje s Mici Angorou, která se nehodlá vzdát snadného života z peněz Zlatníkovy firmy.

Komedii natočil v roce 1931 režisér Karel Lamač (za asistence Martina Friče) a jako u celé řady Burianových filmů je snímek filmovou adaptací úspěšné divadelní hry, která se na scéně Burianova divadla dočkala více než dvou set repríz. Vedle Buriana v roli Hadimršky uvidíte Medu Valentovou jako Mici Angoru, Otto Roubíka jako Jiřího Zlatníka, Jindřicha Plachtu jako Puntíka, Emana Fialu jako Vychodila, Čeňka Šlégla coby Wielanda, Marii Grossovou-Sedláčkovou v roli Asty a další.
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1931
Německý název: Wehe, wenn er losgelassen / Unter Geschäftsaufsicht
Žánr: Komedie
Režie: Karel Lamač ml., Martin Frič
Hrají: Vlasta Burian, Meda Valentová, Otto Rubík, Jindřich Plachta, Eman Fiala, Čeněk Šlégl, Marie Grossová, Jaroslav Marvan, Viktor Nejedlý, Josef Novák, Jan W. Speerger, Jindřich Adolf, Vladimír Borský, Gustav Hrdlička, Míla Svoboda, Světla Svozilová, Josef Rovenský, Jan Richter, Josef Rajský, Otto Heller, Jan Roth, Bohumil Langer, Vladimír Smíchovský, František Lašek, Karel Jičínský, Alfred Baštýř, František Černý, Gustav Čech, Arnold Reimann, František Říha, František Jerhot

Námět: Arnold a Bach
Scénář: Václav Wasserman, Fritz Anders
Údaje o DVD:
Obraz: černobílý, PAL, 4:3
Zvuk: DD 2.0 česky
Titulky: české
Délka: 91 minut