Právo – Bestiář

I když zdaleka nejsou vyčerpány všechny starší a staré české filmy, stává se stále častěji, že některý z deníků sáhne do tvorby nové, nedávné. Tento týden tak činí Právo v pátek 19. září 2008 filmem Bestiář v ceně 49,- Kč. Jde o film o mužích režisérky Ireny Pavláskové na motivy bestselleru Barbary Nesvadbové.

Bestiář je příběhem mladé ženy Karolíny, jejíž život pronikavým způsobem změní vztah se záhadným a neuchopitelným mužem Alexem. Je to vztah plný nejistoty a podivínských nejasností, vztah, který vyčerpává. Karolína se rozhodne vymanit se ze své citové závislosti a naučit se na jiných mužích, jak přestat být submisivní. Chce být tím, kdo udává tempo, chce změnu rolí. Bude se chovat tak, aby měla věci pod kontrolou, bude nezávislá, bude víc brát než dávat! Záhy se ale ukáže, že toto není cesta. Jediný způsob, jak být nezávislý, je být sám sebou a nemít potřebu to nikomu „natřít“!

Kdo by si myslel, že Bestiář je o bestii, tak mu film ukáže, že to tak není. Film není pojímán se zacílením na ženské publikum, je to příběh, který chce oslovit diváky napříč diváckým spektrem, nezávisle na pohlaví na věku.

Na základě komentářů se zdá vcelku jasné, proč se film dostal tak brzy do příbalové kategorie:

Čím je výjimečná ta Bára Nesvadbová, kromě toho, že je to dcera naší sci-fi legendy a měla za manžela jednoho z ministrů a plnila tak stránky nejrůznějších bulvárů? U mě totiž ten nejzákladnější fakt, totiž to, že dialogy zní, jako kdyby je napsal dvanáctiletý člověk, přebíjí všechno ostatní. Ano, občas se našel nějaký ten povedený záběr, zejména historické Prahy, ale to fakt nestačí.

Spisovatelka spolu s Pavláskovou udělala z hezkých českých holek doslova blbý děfky – aneb jak se ve filmu říká, i slepice jsou na tom lépe než ženy. Od samého začátku filmu Vám bude hlavní hrdinka dost nesympatická a čím víc budete zjšťovat jak je naivní, blbá a jak vůbec neví co vlastně chce, tím víc Vám bude nepříjemné sledovat její příběh.

Solidní herci, solidní kamera a solidní kulisy… a výsledek přesto díky mizernému scénáři a odfláknutým postsynchronům vypadá neskutečně prázdně a hloupě. Pokus o emancipované glosování prostřednictvím novopečené „bestie“ se zkrátka nedaří a zůstává tak jen úsměvný brak, oslazený hezkými záběry a tuctem nezúčastněně nasnímaných souloží.

Žánr: Romantický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2007

Délka: 111 minut

Premiéra v kinech ČR: 19. dubna 2007

Režie: Irena Pavlásková

Námět: Barbora Nesvadbová (stejnojmenný román)

Scénář: Barbora Nesvadbová, Irena Pavlásková

Produkce: Petr Dvořák, Jan Hlavsa, Petr Keller, Jaroslav Nietsch, Daniel Severa

Hudba: Jiří Chlumecký

Kamera: František A. Brabec

Společnost: Starlite Films / CME Media Services s.r.o. / Barrandov Studio a.s. / RWE Transgas

Natáčeno: Česká republika / Itálie / Londýn, Velká Británie

Hrají: Danica Jurčová (Karolína), Karel Roden (Alex), Marek Vašut (Jarmil), Kryštof Hádek (Honzík), Tomáš Matonoha (Marek), Miroslav Etzler (pianista), Jitka Čvančarová (Sabina), Petr Vondráček (Tomáš), Michal Dočolomanský (tatínek), Kamila Moučková (babička), Eva Sitteová (maminka), Lukáš Jůza (Petr), Petra Lustigová (Alena), Kateřina Pospíšilová (Sylva), Dana Homolová (Patricie), Jana Bernášková (mladá Patricie), Lukáš Vacel (patnáctiletý Alex), Barbora Nesvadová (šéfredaktorka), Kristýna Jetenská (Letuška), Petr Weiss, Barbara Lukešová (Alexova matka), Milan Hein, Pavla Charvátová, Marta Kubišová, Václav Klaus

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: PAL 16:9

Bonus: Film o filmu, Záběry z premiéry, Hudební klip, Hodinky hlavní hrdinky, Trailer