FilmX – Kundun

 

V edici Film X vždy vycházelo to lepší ze světové kinematografie. Šlo o filmy, které byly kritikou i náročnějšími diváky považovány za skutečně kvalitní. Ovšem v dnešním konkurenčním prostředí, kdy naše peněženky atakují nabídky levných příbalů okolo 40,- Kč se ukázala cena 184,– Kč jako nereálná, byť se jednalo o digipacky. To si uvědomil i vydavatel, a nyní přichází s novou řadou této sběratelské edice za pouhých 99,- Kč. Bude vycházet 1× týdně, takže vyjdou celkem 4 DVD za měsíc. Prvním titulem je film Kundun, který vychází ve čtvrtek 6. září 2007

 

 

V roce 1937 v odlehlé části Tibetu byl dvouletý chlapec identifikován jako reinkarnace Buddhy.Ve čtyřech letech ho odvedli do kláštera, aby se stal mnichem a hlavou státu.Když mu bylo čtrnáct, přišli do Tibetu Číňané.V roce 1959, nemocný a pod dohledem prchá do Indie.Příběh nezkrotné vůle a vroucí oddanosti, postavený proti fyzickému násilí a neúprosné světové politice. 

 

Životopisný historický film Martina Scorseseho o osudech duchovního a světského vůdce malého národa. Kundun (v českém přepisu správně kundün) je jiným pojmenováním pro dalajlámu a značí „Přítomnost“ (míněna je přítomnost Buddhy). Tibeťané věří, že jejich vůdce je Buddhovým převtělením. Děj snímku se odehrává v rozmezí let 1937–1959 a zachycuje nalezení 14. dalajlámy jako dvouletého chlapce v zapadlé vesničce, jeho uvedení do funkce v hlavním městě Tibetu Lhase, dále jeho dětství v paláci Potala či v Letním paláci a konečně historické události čtyřicátých a počátku padesátých let, zahrnující především okupaci země Číňany. Dalajláma (který je nositelem Nobelovy ceny za mír) celý projekt osobně podpořil a nedávno vyznamenal Martina Scorseseho (spolu s Richardem Gerem) řádem Světlo naděje. – Tvůrci přibližují vzdálenou zemi západnímu divákovi jakoby očima různě starého chlapce. Hudba Phila Glasse a některé sugestivně symbolické záběry připomínají dílo Godfreyho Reggia. 

Freska na téma východního nazírání na svět vyvolala svým politickým aspektem velkou nevoli v Číně a přiměla distributora filmu, společnost Walta Disneyho, k ústupkům při nasazování titulu. Ze zřejmých důvodů se nesmělo natáčet v Tibetu: film byl tedy realizován v Maroku, v Britské Kolumbii a v Idahu. Martin Scorsese věnoval dílo památce své matky Catherine. Snímek získal Cenu kruhu newyorských filmových kritiků a Cenu americké Národní společnosti filmových kritiků za nejlepší kameru, Cenu Asociace losangeleských filmových kritiků za nejlepší hudbu a byl nominován na Oscary v kategoriích nejlepší kamera, výprava, kostýmy a hudba. 

Zadní strana 

Žánr: Životopisný / Drama / Historický / Válečný

Země: USA

Rok vzniku: 1997

Světová premiéra: 25. prosince 1997 – USA

Premiéra v ČR: 14. května1998

Délka: 129 minut

Původní název: Kundun

Režie: Martin Scorsese

Scénář: Melissa Mathison

Produkce: Barbara De Fina, Laura Fattori, Scott Harris, Melissa Mathison, Perry Santos, Jeanne Stack

Hudba: Philip Glass

Kamera: Roger Deakins

Střih: Thelma Schoonmaker

Kostýmy: Dante Ferretti

Společnost: De Fina-Cappa / Dune Films / Refuge Productions Inc. / Touchstone Pictures

Natáčeno: Maroko / USA

Hrají: Tenzin Thuthob Tsarong (dospělý dalajláma), Gyurme Tethong (dalajláma ve 12 letech), Tulku Jamyang Kunga Tenzin (dalajláma v 5 letech), Tenzin Yeshi Paichang (dalajláma ve 2 letech), Tencho Gyalpo (matka), Tenzin Topjar (Lobsang), Tsewang Migyur Khangsar (otec), Tenzin Lodoe (Takster), Geshi Yeshi Gyatso (láma ze Sery), Losang Gyatso (posel), Sonam Phuntsok (Reting Rinpoche), Gyatso Lukhang (Lord Chamberlain), Lobsang Samten (mistr kuchař), Jigme Tsarong (Taktra Rimpoche), Tenzin Trinley (Ling Rimpoche), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný

Mediálním partnerem edice je rádio Frekvence 1