Vapet dětem – Poslední jednorožec

Vapet v sobotu 27. září 2008 vybírá tentokrát z tvorby animované. Poslední jednorožec v ceně 42,- Kč je příběhem o jednorožci, který opustí svůj domov v lesích, aby našel kamarády.

Na světe odjakživa žili jednorožci, ale teď se zdá, že je tu jen jeden poslední. Ten ale nechce uvěřit, že už nemá žádné druhy a tak putuje světem, aby aspoň jednoho našel. Cestou potkává nadaného kouzelníka Schmendricka, který se vydává pátrat společně s ním. Podaří se jim zjistit, že všechny jednorožce vězní zlý král Haggard, který je nechává hlídat obrovským rudým býkem. Bude těžké je osvobodit, ale jednorožec s kouzelníkem to musí dokázat.

Žánr: Pohádka / Animovaný
Země původu: USA / Velká Británie / Japonsko / Německo
Rok vzniku: 1982
Délka: 89 minut
Původní název: The Last Unicorn
Světová premiéra: 19. listopadu 1982 – USA
Režie: Jules Bass, Arthur Rankin Jr.
Námět: Peter S. Beagle
Scénář: Peter S. Beagle
Produkce: Jules Bass, Arthur Rankin Jr., Martin Starger, Michael Chase Walker

Hudba: Jimmy Webb
Společnost: Rankin/Bass Productions, Incorporated Television Company
Hrají: hlasy v původním znění – Alan Arkin (Schmendrick), Jeff Bridges (princ Lir), Mia Farrow (jednorožec/Amalthea), Tammy Grimes (Molly Grueová), Robert Klein (motýl), Angela Lansbury (matka štěstěna), Christopher Lee (král Haggard), Keenan Wynn (kapitán Cully), Paul Frees (Mabruk), Rene Auberjonois (lebka), Brother Theodore (Ruhk), Don Messick (kočka), Jack Lester, Nellie Bellflower (strom), Ed Peck, Kenneth Jennings
V českém znění hráli: Eva Daňková (Jednorožec/Amalthea), Zdeněk Bureš (Schmendrick), Libuše Kavková (Molly Grue), Ladislav Běhůnek (Princ Lir/lovec), Jiří Brož (Haggard, titulky), Eva Stožická (Mamá Fortuna), Jiří Tomek, Maxmilián Horniš, Milan Horský, Oldřich Slavík, Rudolf Kokeš, Jaroslav Dufek, Jaroslav Kuneš, Ludmila Slancová, Emil Kopřiva a Zuzana Růžičková.
Překlad: Helena Smoláková
České dialogy a texty písní: Růžena Sypěnová
Produkce: Hana Husníková
Dramaturgie: Rostislav Landsman
Hudební režie: Milan Vidlák
Zvuk a režie: Jindřich Stožický
České znění vyrobila firma Davay Brno – dabing

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, slovensky
Titulky: žádné
Obraz: DVD 5 PAL barevný 4:3
Bonus: žádný