Královna Margot

 

Na měsíc řijen 2008 je hlášeno vydání umělecky zajímavého filmu ve formě příbalu, kterým je koprodukční film Královna Margot (má vyjít 11.10. jako příloha Blesku), stejný záměr má však společnost Intersonic ve své edici DVD HIT+, alespoň podle inzerce na zadní straně současné novinky 3:10 Vlak do Yumy . Ale aby toho nebylo málo, tento zajímavý snímek mají nedočkavci možnost spatřit již toto úterý 30. září 2008 na 1. programu České televize, sice trochu v pozdní hodinu, 23:00, ale při existenci rekordérů nic neřešitelného. 

 

Královna Margot – je příběh ženy, která odmítla být loutkou a postavila se proti všem. Tento film získal na MFF v Cannes Cenu poroty a herečka Virna Lisi za roli Kateřiny Medičejské Cenu za ženský herecký výkon.

Královna Margot
Originální název: Reine Margot, La

Žánr: historické drama, romantický
Země původu: Francie, Itálie, Německo
Rok vzniku: 1994
Délka: 137 min.

Předloha: Alexandr Dumas
Scénář: Danièle Thompson, Patrice Chéreau
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: Goran Bregovic

Režie: Patrice Chéreau

Hrají: Isabelle Adjani, Daniel Auteuil, Jean-Hugues Anglade, Vincent Perez, Virna Lisi, Dominique Blanc, Pascal Greggory, Claudio Amendola,  Miguel Bosé, Asia Argento, Julien Rassam, Thomas Kretschmann, Jean-Claude Brialy, Jean-Philippe Ecoffey, Albana Guaetta, Johan Leysen, Dörte Lyssewski, Barbet Schroeder, Otto Tausig, Bruno Todeschini, Bernard Verley, Ulrich Wildgruber, Jean Douchet, Valeria Bruni Tedeschi, Grégoire Colin, Julie-Anne Roth, Hélène de Fougerolles

Historický snímek Královna Margot vznikl podle stejnojmenného románu Alexandra Dumase. Jeho obsahem je jedno z nejkrvavějších období francouzských dějin, totiž náboženské války mezi katolíky a hugenoty v XVI. století, jejich vrcholem byla Bartolomějská noc (23. – 24. 8. 1572). V této době se odehrává příběh sestry francouzského krále, Markéty z Valois, jež je z politických důvodů donucena ke sňatku s nenáviděným navarrským králem Jindřichem. Příslušnice rodiny, orientované na katolické náboženství, je šokována brutalitou svých souvěrců, a postupně začíná sympatizovat s protestantským manželem. Významnou úlohu v její proměně sehraje vášnivý milenecký vztah s mladým hugenotem La Molem.

Přestože příběh filmu přesvědčivě zapadá do rámce reálných historických událostí, Chéreauovi nejde jen o zachycení dobové atmosféry; výprava a kostýmy mají mnohem víc symbolický význam než popisně realistickou funkci.