FESTIVAL DER FILM – ročník třetí

Rok se sešel s rokem a máme zde již třetí ročník Festivalu DER FILM – festivalu německy mluvených filmů.  Zahájen bude 1. října v Praze, konkrétně v kině Světozor, do jeho skončení 6.října bude promítnuto více než 20 celovečerních hraných a dokumentárních filmů z produkce německy mluvících zemí.

Následně budou v kině Aero od 6. do 9. října uvedeny snímky mapující události kolem roku 1968, které Německo a Evropu hluboce poznamenaly a ovlivňují je dodnes.

Současně se festival přesune do dalších měst, v Brně v kině Art se bude promítat několik filmů od 7. do 9. října, v Uherském Hradišti v kině Hvězda od 6. do 8. října a v Olomouci v kině Konvikt od 6. do 7. října.

Pražské zahájení připadne politickému thrilleru z prostředí levicových teroristů Vnitřní bezpečnost, pod nímž je podepsán vynikající německý tvůrce Christian Petzold. Původně plánovaný snímek Baader Meinhof Komplex režiséra Uliho Edela návštěvníci festivalu bohužel neuvidí.

Jeho uvedení na Der Filmu nám český distributor písemně potvrdil již před pěti týdny, minulý týden nám však bylo sděleno, že film pro festival není schopen dodat. Za tuto změnu se všem návštěvníkům hluboce omlouváme. Nicméně Petzoldovo drama publikum skvěle vpraví do jednoho z hlavních témat letošního festivalu. A tím je Frakce Rudé armády,“ vysvětluje Klára Konečná, programová ředitelka festivalu DER FILM.

Program festivalu DER FILM je rozdělen do pěti sekcí: Der Film Spezi, Das Debüt, Die Doku, Der ParagRAF a Die Ikone Uschi Obermaier:

Der Film Spezi zaostří na tématické a estetické tendence ve filmové tvorbě a představí českému publiku to nejnovější z filmové krajiny německy mluvících zemí.

Das Debüt uvede první filmy mladých režisérů, které přiváží svěží vítr z berlínských, vídeňských a curyšských filmařských vod.

Dokumenty zaujímají v programu festivalu své hrdé místo, o čemž svědčí nebývale silně obsazená sekce Die Doku.

Der ParagRAF představí osm německých a rakouských hraných a dokumentárních snímků, které se zabývají činností teroristického hnutí RAF a odráží politické a společenské reakce na levicový extremismus.

V retrospektivě událostí kolem roku 1968 budou uvedeny snímky, jejichž společným jmenovatelem jsou rock ‚n‘ roll, zenbuddhismus, halucinogenní drogy a kritika společnosti. Uschi Obermaierová je dodnes ikonou hnutí roku 1968.

Cena vstupenek na všechny projekce v Praze je 79,- Kč.

Pořadatelé festivalu DER FILM 3 jsou Goethe-Institu Prag, Rakouské kulturní forum v Praze a Švýcarské velvyslanectví ve spolupráci s pražskými kiny Aero a Světozor.

S využitím zdroje: www.derfilm.cz