Chiko

K velmi očekávaným snímkům letošního DER FILMu patří gangsterský příběh Chiko o vzestupu a pádu jednoho drogového dealera. Film s drsnou atmosféru a strhujícím dějem se hlásí k odkazu klasických děl Martina Scorseseho a Briana de Palmy.

Dílo stavějící na autenticitě a atmosféře Hamburku těží rovněž z výkonů představitelů hlavních rolí. Temně laděný příběh umocňuje hudební výběr Klause Maecka, bývalého manažera Einstürzende Neubauten.

Chiko

Originální název: Chiko

Žánr: krimi, drama

Země původu: Německo

Rok vzniku: 2008

Délka: 92 min.

 

 

 

Scénář: Özgür Yildirim
Kamera: Matthias Bolliger
Střih: Sebastian Thümler
Hudba: Klaus Maeck


Režie: Özgür Yildirim
Hrají: Denis Moschitto, Moritz Bleibtreu, Volkan Özcan, Fahri Yardim, Reyhan Sahin, Lilay Huser, Philipp Baltus, Henny Reents, Hans Löw, Simon Goerts, Murat Karaman, Enver Akin, Lukas Gregorowicz, Jelica Batarilo, Peter Jordan

 

Özgür Yildirim vypráví ve svém debutu klasický gangsterský příběh o vzestupu a pádu jednoho drogového dealera. Někde na východě Hamburku sní hrdina snímku Chiko o velké kariéře v podsvětí, bouráku a hromadě peněz. Se svým kámošem Tibetem se brutálně probojuje až k drogovému bossovi Browniemu (Moritz Bleibtreu) a začně pro něj pracovat. Za deset dní má prodat deset kilo trávy – ne na ulici, ale v bytě – tak zní dohoda. Když Tibet udělá zásadní chybu a část drog se snaží prodávat na vlastní pěst, je Chiko zatažen do nezadržitelné spirály násilností a pomsty.

 

 

 

Díky autenticitě vynikajícího hereckého tria a notné dávky násilí, jež je zapotřebí k vykreslení drogového prostředí, se rodilému Hamburčanovi Özgüru Yildirimovi zdařil stylově ryzí snímek, který vědomě a dovedně navazuje na mistry tohoto žánru: Martina Scorseseho a Briana de Palmu.

 

Film produkoval režisér Fatih Akin („Proti zdi“, „Na druhé straně“) a na výběru hudby se podílel Klaus Maeck, bývalý manažer „Einstürzende Neubauten“ (host loňského ročníku DER FILM).

 

 

 

{youtube}bQ6REg8rej0{/youtube}