Úterní Blesk pro děti – Vrabec Vilko

Blesk pro děti v úterý 14. října 2008 opět sáhne do animované tvorby. Tentokrát to bude  Vrabec Vilík, cena 49,- Kč. Jde o snímek maďarský, tudíž překládat informace z původního jazyka je věcí takřka nemožnou.

Malý, asi 10-letý chlapec Vilko má dva koníčky, chození za školu a lov. Protože ve městě nemá moc příležitostí, loví především ptáčky. To se ale nelíbí víle, ochránkyni ptactva, která ho promění ve vrabce. Chtěla ho potrestat a ukázat mu život bezbraných ptáků. Vilko je zpočátku ztracený, vždyť ani neví, jak létat. Naučí ho to vrabec jménem Cipur výměnou za to, že ho Vilko naučí číst. Vilko prožije mnohá dobrodružství, například když pomáhá vrabcům při obraně domova před kočičí tlupou. Svými skutky přesvědčil vílu, že se změnil. Za jeho smělost a odvahu ho čeká vytoužená proměna nazpět – na chlapce a možná ještě něco navíc.

Žánr: Rodinný / Animovaný

Země původu: Maďarsko

Rok vzniku: 1989

Délka: 76 minut

Původní název: Vili, a veréb / Willy the Sparrow

Premiéra v ČR: 1. října 1990

Režie: József Gémes

Scénář: József Gémes, József Nepp

Produkce: Emöke Marsovczyk

Hudba: Zsolt Pethö

Kamera: Árpád Losonczy, Erzsébet Nemes, György Varga

Společnost: Pannónia Filmmstúdió

 

Hrají – hlasy v původním znění :

Levente Igaz (Vili), Klári Tolnay (Verbéna), József Székhelyi (Cipúr, starý vrabec), Eszter Kárász (Füles), Cecília Esztergályos (Cili, kočka), Mátyás Usztics (Spagyi), József Gyabronka (Csures), Tibor Szilágyi (Krampusz, černá kočka), Ildikó Hüvösvölgyi (Csiperke), Ildikó Kilin (Csiri), Zoltán Benkóczy (Degesz, tlustá krysa), a další

České znění (zdroj animsvet.cz):

Jiří Racek (Vilík), Jan Skopeček (Cipur), Marie Marešová (Vraběna), Petr Pospíchal (Střapouš), Michal Pavlata (Čupřina), Daniela Bartáková (Čiperka)

titulky-česká verze: Ivan Žídek (české dialogy), Elmar Kloss (režie české verze)

Údaje o DVD v tuto chvíli neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: