BATMAN – Historie legendy

Když v květnu roku 1939 BOB KANE představil světu prostřednictvím slavného komiksového vydavatelství DC svého vysněného hrdinu, těžko někdo mohl očekávat, že se z BATMANA stane celosvětový fenomén, který bude určovat trendy i na konci století a ještě minimálně na začátku toho dalšího.

Bob Kane se narodil 24. září 1916. Už v 16ti letech se mu podařilo prodat své komiksy do novin, později se podílel například na výrobě animovaného seriálu Pepek Námořník. Kreslený svět mladíka vtáhl natolik, že po dokončení střední školy si následně vybral studium umění. Již během školy se mu dařilo zveřejňovat svá díla u různých prestižnějších vydavatelství, aby se později prosadil do toho největšího a nejvlivnějšího – DC Comics.

 

Vše odstartoval o pár let dříve Superman autorů Shustera a Siegelela, právem nazývaný „Praotec všech superhrdinů", po jehož úspěchu se čistě obrázkové sešity dostaly do povědomí veřejnosti a otevřely dveře dalším nadlidským hrdinům. 

 

 

Kane si ale pro svého maskovaného bojovníka vybral lehce odlišnou cestu – BATMAN byl jediný svého druhu, v civilu milionář Bruce Wayne, nedisponuje žádnou nadpřirozenou silou a tak si v boji se zločinem může vypomáhat jen svou inteligencí a pověstnými „hračkami".

 

V pozdějších letech se Kane vzdal práv na BATMANA, ponechal si ale kontrolu všech postav z BATMANOVA universa. To mu zajistilo doživotní přísun peněz a zároveň dohled nad pokračovateli svého díla, včetně pozdějších seriálů a filmů. Na komiksu ovšem pracoval dále.

 

Michael Keaton a Bob Kane

Původní idea BATMANA se od reality současnosti značně odlišovala. Hrdina měl být jakási pestrobarevná varianta už tak strakatého Supermana s netopýřími křídly místo pláště a maskou, jejíž podoba se jako jediná ujala. Temné vzevření antihrdiny BATMANOVI přisoudil až Bill FINGER, Kaneův dlouholetý spolupracovník. Již od počátku (nebo od několika prvních čísel) je ale pro netopýřího muže typických několik důležitých aspektů: fiktivní velkoměsto Gotham, vražda obou rodičů, věrný sluha a „spolupachatel" Alfred, úkryt v rozlehlé jeskyni, Batmobil.

Po téměř roce vydávání pak Finger prosadil u vedení DC novou postavu – Robina, spolehlivého mladého pomocníka a chráněnce. Ač Kane byl proti, znovu Finger postrčil BATMANA správným směrem a už tak masově oblíbený mstitel se dočkal dalšího přílivu fanoušků. Tehdy se také zrodila další zásadní postava, bez které si dnes už Gotham nikdo neumí představit – JOKER.

 

 

Původně se mělo jednat jen o epizodního padoucha a „Žolík" měl zemřít hned v následujícím čísle, vydavatel ale správně pochopil jeho potenciál a z nalíčeného psychopata se stal „BATMANŮV Lex Luthor".

V následujících číslech se pak své premiéry dočkali další neodmyslitelní protivníci – Penguin (Tučňák), TwoFace (Dvě tváře), Riddler (Hádankář) a Scarecrow. BATMANŮV svět tak odstartoval v plné síle a s minimem změn existuje již téměř 70.let.

 

 

 

Přesto dnes netopýřího hrdinu nikdo nemusel znát. Tolik typická a potřebná temná atmosféra byla díky začátku Druhé světové války z nařízení DC násilně pozměněna na odlehčenější, což málem znamenalo konec úspěšné série. Poprvé se díky tomuto zásahu objevily spekulace ohledně homosexuálního vztahu BATMANA a Robina, které ač (samozřejmě) nepodložené žádnými důkazy vzbudily u amerických rodičů 40.let velké obavy o vývoj svých potomků. Paradoxně to ovšem znamenalo oživení upadající série. Tvůrci přidali dvě nové postavy, jakési partnerky pro BATMANA a Robina – Batwoman a Batgirl. Komiksy se siluetou netopýra tak zažily renesanci, již DC podpiřilo legendárním komiksovým crossoverem, kde spojil do jednoho samostatného seriálu dvě nejpopulárnější postavy – BATMANA a Supermana. Vznikl také úplně první nízkorozpočtový hraný seriál (1943), narozdíl od sešitového vydání poznamenaný temnou válečnou atmosférou – například hlavním padouchem (především díky Pearl Harboru) byl Japonec, i do ostatních sfér pořadu pak silně promlouvalo politické pozadí. Natočeno bylo pouhých 15 epizod. Roku 1949 pak vzniklo jakési volné pokračování a dalších 15 černobílých dílů s jinými herci, potýkající se opět s velmi malým rozpočtem. Největší zásluhou seriál tak je především ovlivnění určitých aspektů tištěných vydání – především vzhled postav.

{youtube}7mzaTSGBN4U{/youtube}

 

Kolem roku 1964 BATMANOVA popularita opět začala klesat. Bob Kane se cítil vyčerpaný a netajil se myšlenkou, nechat hrdinu zemřít. To se ovšem nezamlouvalo ostatním tvůrcům a tak se opět měnilo. Alfred byl zavražděn, vyprávění potemnělo, kostým se začal podobat verzi, která se objevila ve filmu z konce ’80. let. Především pak bylo navázáno dnes už neoddělitelné úzké propojení komiksů a filmů (TV). Tvůrci v čele s Bobem Kanem dohlíželi na vznik dnes už skutečně kultovního seriál „BATMAN". 12.1.1966 vtrhla na televizní obrazovky první epizoda s Adamem Westem a Burtem Wardem v hl.rolích.

{youtube}E134bWCZ6A4{/youtube}

Ač pilotní díl vysílaný ještě v roce 1965 zaznamenal nejnižší sledovanost v dějinách stanice ABC, masivní reklama přitáhla k první regulérní epizodě velké množství diváků. Ameriku zastiženou další válečnou depresí (Vietnam) dokázalo jedno z prvních barevných TV děl 2x týdně přenést do kýčovitého světa, kde nebyl problém rozeznat dobro od zla a kde vládl bezchybný hrdina. Spolu s Robinem tvořili „Dynamické duo", které pokaždé zmaří ďábelské plány nejznámějších padouchů – Hádankáře (Frank Gorshin), Tučňáka (Burgess Meredith), Jokera (Cesar Romero) či Kočičí ženy (Julie Newmar, v poslední sérii pak Eartha Kitt), a pro seriál přidaných Bookworma (ďábelský knihomol) a King Tuta (postava se vzhledem faraona). Fenomenální úspěch jistě po poklesu zájmu o časopisy nikdo nečekal, přesto ještě v první polovině premiérové řady dokázal BATMAN přilákat pravidelně k obrazovkám 52% diváků a na prodeji hraček, oblečení, školní výbavy a dalších doplňků vydělat během prvního roku 75 milionů dolarů. I Bob Kane byl nadšen, prodej komiksů díky tomu opět dosahoval mimořádných čísel.

V srpnu téhož roku pak přišel celovečerní film, kde se West a Burt popasovali hned se všemi zmiňovanými antihrdiny najednou (seriálovou Catwoman nahradila Miss USA Leigh Merewether).

Během druhé sezóny ovšem začal seriál doplácet na laťku nastavenou težko překonatelnou sledovaností první řady a producenti museli krátit rozpočet. Seriál se začal propadat v žebříčcích diváckého zájmu. Okoukaný pořad ztratil svůj vysílací čas a počet epizod vysílaných v týdnu byl snížen na jednu. Znovu se také objevily dohady ohledně sexuální orientace „Dynamického dua" a nedospělý Robin například čelil protestům Katolické ligy mravnosti kvůli svému velmi těsnému kostýmu. Ve třetí sezóně tak přibylo sexuálního podtextu ve vztahu BATMANA a Kočičí ženy (tolik známého z komiksů) a dokonce nová hrdinka – Batgirl. Přes všechny novinky se ale seriál dál propadal, aby 14.3.1968, po 120ti epizodách, definitivně skončil. West s Burtem si dále užívali popularity, škatulka okostýmovaných hrdinů jim ale nedovolila a pokračovat v kariérách, oba se pak ještě do svých rolí naposledy vrátili v roce 1977, kdy nadabovali animovaný seriál. Do povědomí se vrací dodnes díky četným reprízám seriálu, sloužícím jako nepřekonatelná komedie díky své nepopsatelné naivitě, z části záměrné.

Tištěná podoba BATMANOVÝCH dobrodružství si po televizním oživení užívala popularity ještě několik let po skončení seriálu. Přesto ale opět začala klesat a i Kane BATMANOVI předvídal maximálně tak klidný důchod. Po třiceti letech od vzniku již přestárlí tvůrci nedokázali držet krok s dobou a BATMAN neustálými změnamí ztratil tvář. Temného rytíře pomohl zachránit až jeden ze začínajících autorů – v roce 1986 DC publikovalo komiksovou knihu „The Dark Knight Returns" Franka Millera (dnes i u nás proslaveného díky adaptacím jeho komiksů Sin City a 300: Bitva u Thermopyl). Stylově od začátku vyhraněný tvůrce představil světu opravdu temný a drsný příběh s vynikajícím scénářem i kresbou, který se stal nejoblíbenějším hrdinovým dobrodružstvím a pravidelně vyhrává ankety o nejlepší komiks všech dob. Millerova stylu, perfektně vystihující atmosféru BATMANOVY podstaty, se chytli další mladí tvůrci a tak se Temný rytíř vrací také na výsluní zájmu komiksových fanoušků. Samotný Miller hned příští rok (1987) navazuje na svůj úspěch knihou „BATMAN: Year One", představující Waynovi začátky jako netopýřího muže.

 

 

 

Revoluce si vyžádala i své oběti a tak následující rok nechají autoři na přání fanoušků zahynout stále méně oblíbeného Robina.

 

Obrovský úspěch samozřejmě nemohl přehlédnout Hollywood a tak již v roce 1989 představuje Warner Bros. film „BATMAN" v hlavní roli s Michaelem Keatonem. Ač natáčení doprovázel neustálý dohled šéfů studia, Jack Nicholson projevoval svou aroganci a nedůvěru v komiksový film, nováček na režijní stoličce Tim Burton, který za sebou měl jen dvě nízkorozpočtové komedie „Pee-Weeho velké dobrodružství" a „Beetlejuice", údajně z bezradnosti utíkal z natáčení a akční scény za něho natáčel dosazený pomocný režisér, dopředu podceňovaný snímek uchvátil celý svět a s výdělkem přes 400 milionů dolarů se stal jedním z největších hitů své doby. Burton si poté odpočinul u další komedie „Střihoruký Edward", v které objevil pro velké plátno talent televizní hvězdičky Johnnyho Deppa, aby v roce 1992 předvedl světu film, který se právem označuje jako vzor všech komiksových adaptací: „BATMAN se vrací". Z původního obsazení Keaton – Nicholson – Basinger se vrátil jen představitel BATMANA, aby čelil novému nebezpečí, ať již tomu ďábelskému – Tučňák (Danny DeVito) nebo přitažlivému – Kočičí žena (Michelle Pfeiffer). Ostřílenější Burton si po fantastickém úspěchu prvního filmu mohl dopřát větší tvůrčí svobodu a důvěry studia. Stylizované vyprávění, v mlze permanentně schovaný vpravdě gotický Gotham, tragický padouch a opět nepřekonatelný Keaton nedali fanouškům vydechnout a tak se opakoval obrovský úspěch i uznání odborníků a diváků.

 

 

Studio nechtělo nechat popularitu Temného rytíře vychladnout a tak se po dalších třech letech netopýří hrdina vrátil. „BATMAN navždy" sice navazoval na předešlé dva filmy, krom Michaela Gougha, představitele Alfreda, ale došlo ke kompletní obměně před i za kamerou. Tim Burton režii odmítl a vystačil si s produkcí, Keatona nahradil blonďák Val Kilmer, i fanoušky neoblíbený Robin slavil návrat v podobě Chrise O’Donnella. Za padouchy byli vybráni staří známí Hádankář (Jim Carrey) a Dvě Tváře (Tommy Lee Jones). Bohužel nevhodně zvolený režisér Joel Schumacher se rozhodl nenavázat na opěvovanou temnou Burtonovu atmosféru a vydal se v šlépějích kýčovitého a do extrému dotaženéh seriálu s Adamem Westem. Vznikla tak spíše komedie. Přesto, že byl film ze všech stran kritizován, vydělal veleslušných 300 milionů dolarů a spustil okamžitou přípravu čtvrtého filmu.

 

 

BATMAN a Robin" se do kin dostal již v roce 1997. Schumacher si sice udržel režisérskou stoličku, hl.role se ale opět přeobsazovala. BATMANA si zahrál v TV díky seriálu „Pohotovost" proslavený, na velkém plátně teprve se rozkoukávající George Clooney, budoucí superhvězda a jeden z nejvlivnějších lidí současného Hollywoodu. Nesoudný Schumacher nebral na vědomí výtky fanoušků a šlápl ještě více do pedálů. Tripoidní, pestrobarevné ztělesnění komiksového kýče navazující na „look" dávného seriálu se umístilo v žebříčcích nejhorších filmů ihned po premiéře. Ústřední dvojka hrdinů se tentokrát postaví hned trojici záporáků (přeplácanost v každém směru). Arnold Schwarzenegger si zahrál podchlazeného Mr.Freeze, Uma Thurman „Květinku" Poison Ivy a maskovaný hromotluk Jeep Swenson Bana – Supervojáka. V závěru filmu pak dokonce síly vyrovná samotná Batgirl (Alicia Silverstone). Nablblé a nudné dobrodružství po zásluze propadlo a na BATMANA se tak na čas ve filmovém světě zapomnělo.

 

 

V roce 2005, během vrcholného (a stále nekončícího) období módní komiksové vlny, přichází do kin opět lehce podceňovaný restart série „BATMAN začíná". Řemeslníka Schumachera nahradil jeden z největších talentů Hollywoodu Christopher Nolan, tvůrce vynikající „Insomnie" a oslavovaného „Mementa". Mladý režisér se rozumně vzdal jakékoliv návaznosti na pohřbenou sérii předešlých filmů a inspiraci čerpal kompletně z oslavovaných knih Franka Millera. Realistické a temné příběhy přivádí netopýřího muže do nového století v podobě, o jaké mohli fanoušci jen snít. Nolan upouští od stylizace, Gotham mění na velkoměsto typu New Yorku, Bruci Wayneovi zařizuje maximálně uvěřitelné zázemí a s perfektním obsazením se rozhodne diváky ohromit svou vizí komiksového filmu. Christian Bale jako BATMAN, Michael Caine jako Alfred, Morgan Freeman a Liam Neeson ve vedlejších rolích plus Cillian Murphy v roli záporáka Scarecrowa, pak k filmu přitáhnou pozornost i široké veřejnosti, která již po Schumacherově cirkusácké verzi nad hrdinou zlomila hůl. Inteligentní scénář a realistické vykreslení legendy pak opravdu přitáhnou do kin davy. Z „BATMAN začíná" se stal oslavovaný film, Nolan však na pokračování nespěchal. Podobně jako Burton si v mezičase odpočinul na trikově nenáročném filmu „Dokonalý trik" (IMDb 82.nejlepší film) opět s Christianem Balem v hl.roli.

 

Čekání natěšeným fanouškům studio Warner usnadnilo animovaným „BATMAN: Gotham Knight", povídkovým filmem odehrávajícím se v Nolanově světě, prohlubujícího některé dějové linky z „BATMAN začíná", tak z chystaného pokračování.

 

Letos, opět po třech letech, pak Nolan bohatě potvrdil pravidlo, že dvojky komiksových filmů jsou vždy lepší. Dotáhl do dokonalosti jedničkou nastavenou cestu realističnosti vyprávění a psychologické hloubky hrdinů. Krom samotného BATMANA vzkřísil k životu i arcipadoucha Jokera. Z poskakujícího kašpárka alá Nicholson ho proměnil v psychopata a nelítostného vraha v dechberoucím podání dopředu neprávem podceňovaného Heatha Ledgera a vytvořil jednoho z nejlepších záporáků, jaké kdy film viděl.

„Temný rytíř" dopředu vzbuzoval velká očekávání. Poté, co v lednu nešťastnou náhodou zemřel Ledger, se pozornost diváků obrátila k poslednímu dokončenému filmu mladého herce (posledním, z poloviny natočeným bude Imaginarium of Dr. Parnassus" Terryho Gilliama), po zveřejněném traileru s náznaky jeho výkonu se už měsíce před premiérou začalo mluvit o posmrtném Oscaru. První ocenění „Dark Knight" získal právě za trailer, vyhlášený nejlepší upoutávkou roku (Golden Trailer Awards). 14. července pak film začal trhat veškeré kasovní rekordy (např.nejvyšší tržby v historii otvíracího víkendu – 158 milionů dolarů, nejrychleji vydělaných 400 milionů dolarů, atd.). Nadšené reakce kritiků i diváků pak film jako jediný v historii ihned po premiéře vynesly do čela prestižního serveru IMDb, kde si aktuálně drží čtvrtou příčku historicky nejlepších filmů historie (Č.1 – Vykoupení z věznice Shawshank, Č.2 – Kmotr, Č.3 – Kmotr II., …, Č.5 – Hodný, zlý a ošklivý) s téměř 290 000 hlasů a průměrem 9,1/10. Přesvědčivý BATMAN, neodolatelný Joker, prokreslený Harvey Dent alias Dvě Tváře a perfektní scénář bratrů Nolanů pak filmu zajistily již téměř miliardový zisk, který ještě výrazně naroste po očekávaném vydání DVD a Blu-Ray.

 

BATMAN v novém století triumfoval a stal se určujícím nejen pro komiksový žánr. Bob Kane se toho bohužel nedožil, zemřel 3.11.1998.

 

{youtube}lB0mvd1UP7s{/youtube}

 

„OCENENY TRAILER – DARK KNIGHT"

DVD a BLU-RAY:

V zahraničí je k dostání na DVD kompletní seriál z šedesátých let let, bohužel bez CZ podpory. Dobrá zpráva je, že film náležící k seriálu a fungující také jako samostatné dílo, je k mání s CZ titulky. Například australské e-shopy tento disk nabízely, do Čech bohužel ale nebyl nikdy oficiálně dovezen, s mezinárodní platební kartou ale nebudete mít při troše hledání problémy.

Čtyři filmy režisérů Burtona a Schumachera se pak u nás dočkaly dvojího vydání. První, velmi stará edice, nabízela filmy s CZ titulky, druhá, Speciální, pak k nim přidala i dabing a druhý disk plný bonusů. Do premiéry Temného rytíře jsou ale prodeje BATMANOVSKÝCH disků pozastaveny, jestli se poté DVD vrátí i na náš trh, se musíme nechat překvapit.

Nolanův restart BATMAN začíná je v prodeji od roku 2006 v 2DVD variantě.

Od začátku prosince se pak nanovo rozpoutá šílenství kolem Temného rytíře.

Na DVD se chystá hned ve čtyřech variantách:

  • Klasická 2DVD edice

  • 2DVD + kovový model Batpodu (motorky)

  • 2DVD + BATMANOVA maska

  • 2DVD v kovové krabičce (steelbook)

Jistě také velmi napomůže tomu, že letošní Vánoce budou i v ČR „modré" – na Blu-Ray ve vysokém rozlišení se dočkáme krom Temného rytíře i filmu BATMAN začíná.

Pro úplnost: vychází také aktuálně na Blu-Ray původní film s Adamem Westem z roku 1966 a animovaný BATMAN: Gotham Knight (i DVD), bohužel obé bez CZ podpory.