Legendy českého filmu – Kristian

V oblasti hudby je často používaný anglický termín „evergreen“ pro hity, které nestárnou. Pokud bychom tento pojem měli použít i ve světě filmu, pak jedním z filmů, na které se rozhodně hodí toto označení, je komedie s Oldřichem Novým Kristian, která vychází opakovaně v sobotu 25. října 2008 v edici Legendy českého filmu. Cena 49,- Kč.

Toto DVD již vyšlo jako příbal dříve – bylo to v časopise Aha! dne 2. ledna 2008. Na Slovensku vyšel film jako příbal v edici Nový čas Extra 10. června 2008.

Jsou mnozí, kteří považují prvního za nejkrásnější den v měsíci. Prvního je slavnostním dnem také pro personál moderního „Orient baru“, neboť ten den přichází záhadný elegán, o kterém neví nikdo nic jiného, než že se jmenuje Kristian. Ve skutečnosti je to Alois Novák, drobný úředník cestovní kanceláře. Avšak konec dvojího života se nezadržitelně blíží…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Alois Novák, drobný úředník cestovní kanceláře a manžel bezvýrazné puťky, žije průměrný, nevzrušivý život. V jeho duši je však neuhasitelná touha po dobrodružství. A tak si jednou za měsíc hraje na světáka. Jako záhadný a bohatý pan Kristian přichází do exkluzivního „Orient baru“, kde nešetří tučným spropitným a kde platonicky svádí krásné a elegantní ženy. V odděleném salonku hovoří o lásce a nádheře exotických zemí, které údajně poznal na toulkách cizinou. Ve skutečnosti má vše vyčtené z prospektů cestovní kanceláře. Ženy podléhají kouzlu jeho sametového hlasu a na jeho přání poslušně zavírají oči. Kristian potom kvapně a sám opouští bar, aby za měsíc opakoval svou hru s jinou ženou. Tento dvojí život vede do té doby, než se v baru seznámí s inteligentní Zuzanou. Zuzana jeho jednání prohlédne a vrátí Kristiana životní realitě po boku jeho věrné manželky Mařenky, která se pod vedením své tetičky změnila v elegantní moderní ženu.

Žánr: komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 95 minut (1:34:33)

Kinopremiéra v ČR: 8. září 1939

Režie: Martin Frič

Námět: Yvan Noé (divadelní hra Christian)

Scénář: Josef Gruss, Eduard Šimáček, Martin Frič

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Sláva Emanuel Nováček

Kamera: Ferdinand Pečenka

Text písně: Josef Gruss

Hraje: Orchestr R. A. Dvorského

Architekt: Jan Zázvorka

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Stanislav Vondraš

Společnost: AB

Hrají: Oldřich Nový (úředník Alois Novák alias pan Kristian), Nataša Gollová (Mařenka, Novákova žena), Raoul Schránil (Fred), Bedřich Veverka (Petr), Adina Mandlová (Zuzana Rendlová, Fredova snoubenka), Jára Kohout (úředník cestovní kanceláře Josef Novotný), Anna Steimarová (Mařenčina tetička), Jaroslav Marvan (ředitel cestovní kanceláře Král), Čeněk Šlégl (elegán s kapesníčkem), Josef Bělský (ředitel Orient baru), František Paul (vrchní Robert), Jan W. Speerger (barman), Aša Vašátková (šatnářka Lída), Václav Mlčkovský (vrátný v baru), Miroslava Hromková (mixérka v baru), Přemysl Pražský (číšník v Orient baru), Doďa Pražský (číšník v Orient baru), Jaroslav Sadílek (číšník v Orient baru), Václav Piskáček (číšník v Orient baru), Ada Dohnal (číšník v Orient baru), Jiří Schreinzer (host v baru), Sláva Grossmann (host v baru), Jarmila Holmová (sekretářka ředitele Krále), František Filipovský (advokát JUDr. Dvořáček), Alois Dvorský (bankéř Votický), Antonín Zacpal (lékař bankéře Votického), František Juhan (taxikář), Vojta Merten (taxikář), Jindřich Láznička (zákazník v cestovní kanceláři), R. A. Strejka (novomanžel), Blažena Slavíčková (novomanželka Miluška), Jindřich Fiala (závozník s minerálkou), Marie Hrdličková (host v Orient baru), R. A. Dvorský (dirigent a zpěvák), Orchestr R. A. Dvorského (orchestr)

Menu DVD

Údaje  o DVD:

Výběr kapitol - 1. část

Výběr kapitol - 2. část

Výběr kapitol - 3. část

Výběr kapitol - 4. část

Zvuk: Dolby digital 2.0 česky  

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: 4:3, černobílý

Bonus: O titulu, Zlatý fond na DVD